-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 06 /18:54

D.Grybauskaitė ragina Vyriausybę peržiūrėti Gedimino kalno tvarkymo planus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina Vyriausybę peržiūrėti Gedimino kalno tvarkymo planus, atsižvelgiant į gausius kritulius. Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius jai antrina – „jei nebus pritaikyti greiti sprendimai, tai kalnas gali nušliaužti taip, kad pasekmės bus negrąžinamos“ – socialinio tinklo paskyroje rašo jis.
Gedimino kalno nuošliaužos
Gedimino kalno nuošliaužos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Matant mūsų šių metų klimatinę situaciją, lietaus perteklių, matomai reikia koreguoti tuos planus, juos intensyvinti ir greitinti visus gelbėjimo darbus. Gamta mus verčia (...) pakeisti planus, kurie priimti rudenį ir juos adaptuoti, pritaikyti prie naujų problemų ir iššūkių“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pirmadienį žurnalistams sakė, kad didžiausia grėsmė kalnui išliks iki pavasario, kada prasidės pagrindinis tvarkymo darbų etapas. Dabar labiausiai kenkia lietus, tačiau vanduo ardo tik paviršinius sluoksnius.

„Šitos liūtys, kurios yra tikrai nestandartinės, paveikė, bet gerai, kad paveikė tiktai paviršinį sluoksnį, velėną. Kalnui, kaip tokiam, grėsmės nėra. Tai visi darbai, kurie numatyti, yra daromi, reikalingas lėšų kiekis yra skirtas, ekspertai yra pasitelkiami. Dar mes šiandien svarstėme taip pat galimybę galbūt ieškoti tų valstybių, kurios su panašiomis problemomis susiduria, pagalbos, kad dar vieną nepriklausomą auditą padarytų, įvertintų. Įsteigta yra stebėjimo sistema, kurios buvo kažkada atsisakyta, taip kad visi darbai daromi, kiek mes sugebėsime būti priekyje gamtos stichijos, (laikas) parodys“, – teigė S.Skvernelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras taip pat pabrėžė, kad dabartinė kalno būklė yra anksčiau nepadarytų sprendimų arba padarytų neteisingų sprendimų rezultatas. Praėjusią savaitę S.Skvernelis LRT RADIJUI tikino galintis užtikrinti, kad kalnas liks.

Pirmadienio vakarą savo nuomonę apie vis pasikartojančias Gedimino kalno nuošliaužas išreiškė ir sostinės meras R.Šimašius. Jis pranešė antradienį į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdį kviesiantis kalno gelbėjimo darbams vadovaujantį kultūros viceministrą Renaldą Augustinavičių, „kad pateiktų visą naujausią ir išsamią informaciją apie kalno šlaitų būklę ir jų tvarkymo darbus“.

„Nesvarbu kas kaltas – iškirsti medžiai, gamta, lietus, ar Brazausko epochos klaidos. Kalną reikia gelbėti naudojant visas priemones, o ne slepiant esamą situaciją ir raminant, kad viskas bus gerai“, – pasisakymą užbaigė jis.

Vyriausybė liepos mėnesį iš Vyriausybės rezervo skyrė beveik 3 mln. eurų Gedmino kalno Vilniuje tvarkymo darbams.

Naujausia didelė nuošliauža rytiniame Gedimino kalno šlaite įvyko šeštadienio rytą. Nuslinkus velėnai, atsidengė pagrindinio tako poliai, įgriuvo dalis pagrindinio tako. Anot ekspertų, nuošliaužas skatina gausus lietus.

Kultūros ministerija teigia, kad pagrindiniai kalno sluoksniai nėra pažeisti, o didelius tvarkybos darbus numatoma atlikti kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius