Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11

Po D.Grybauskaitės kritikos G.Surplys prakalbo apie ne elitą, o A.Veryga – apie pagyrimus

Metinį pranešimą Seime skaičiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pažėrė kritikos valdantiesiems dėl kurpiamų draudimų ir apokaliptinių scenarijų, eksperimentų vaučeriais, veidrodinėmis ministerijomis, ligoninių mutacijomis, nurodymų, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis. Tai, kad į jų daržą šalies vadovė metė akmenį, žemės ūkio ir sveikatos apsaugos ministrai Giedrius Surplys bei Aurelijus Veryga sutiko ramiai. G.Surplys sakė, kad jo vadovaujamos ministerijos daromi žingsniai – skirti ne elitui.
Paskutinis Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas
Ministrai klausosi paskutinio Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

D.Grybauskaitė antradienį iš Seimo tribūnos nepraleido progos įgelti valdžiai. Anot jos, naujausi tyrimai atskleidė nerimą keliančią tiesą, kad per pastaruosius dvejus metus smarkiai krito investuotojų pasitikėjimas mūsų šalies ekonomika.

VIDEO: Dalia Grybauskaitė metiniame pranešime: „Su valstybe iš esmės viskas gerai“

„Neigiamai jų nuotaikai didžiausią įtaką turėjo kontroversiški valdžios sprendimai ir pareiškimai. Draudimai ir apokaliptiniai scenarijai, kurpiami dalies valdančiųjų, kelia nerimą ne tik užsienio investuotojams. Tai pasmerkia šalį nesibaigiantiems eksperimentams vaučeriais, pensijų pakopomis, švietimo modeliais, ligoninių mutacijomis ir veidrodinėmis ministerijomis. Žmonės laukia aiškumo ir stabilumo“, – akcentavo prezidentė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Taip pat D.Grybauskaitė pabrėžė, kad esame laisvi tiek, kiek pripažįstame kito žmogaus laisvę – kiekvienas nori jaustis oriai ir saugiai bet kurioje šalyje, tikėdamasis, kad su juo bus elgiamasi pagarbiai, tiesiog žmoniškai.

„Paprastas žmoniškumas ir politikoje, ir tarpusavio santykiuose gali padaryti stebuklus. Tijūno bizūnas ir nurodymai, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis ir su kuo susitikinėti, laisvos ir darnios visuomenės nesukurs“, – valdantiesiems ir vėl kirto ji.

Tijūno bizūnas ir nurodymai, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis ir su kuo susitikinėti, laisvos ir darnios visuomenės nesukurs.

Gina vaučerių idėją

Žemės ūkio ministras G.Surplys gynė vaučerių idėją.

Jis aiškino, kad jeigu kalbame apie tuos, kurie gyvena Šakiuose, Karmėlavoje ar Kėdainiuose, tuos, kurie augina po tris keturis ar daugiau vaikų, tuos, kurie uždirba vidutines algas ar „minimumą“, jiems yra iššūkis, kaip pigiau įsigyti maisto.

„Tai, štai, dėl žingsnių, kuriuos mes darome, kaip Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), kaip aš juokavau kolegai Eimučiui Misiūnui, aš išgirdau tik tris kritikos žodžius. Tai buvo vaučeriai, veidrodinė ministerija. Tai, vat, visi tie žingsniai yra skirti ne elitui, visi tie žingsniai yra skirti regioninei politikai ir žmonėms, kurie galbūt gauna mažesnes pajamas“, – Seime žurnalistams sakė G.Surplys.

Tai, vat, visi tie žingsniai yra skirti ne elitui, visi tie žingsniai yra skirti regioninei politikai ir žmonėms, kurie galbūt gauna mažesnes pajamas.

Pasak žemės ūkio ministro, jis niekada nepyko ir nepyksta dėl pagrįstos kritikos. Jis tikino, kad mielai eina, diskutuoja ir kalbasi.

„Radęs progą, kurios iki šiol neturėjau, tikrai nueisiu į prezidentūrą ir paaiškinsiu, kaip man atrodo, kodėl ta veidrodinė ministerija paminėta ar ministerijos kėlimasis į Kauną yra geras žingsnis, protingas žingsnis. Ir lygiai taip pat paaiškinsiu, ką aiškinu jau kelis mėnesius, kad tie vaučeriai, pradinė idėja, kaip ji buvo iškomunikuota, kad čia vos ne sovietinius talonus mes sugrąžinsime, kur žmonės mušis, kad gautų taloną ir stovės eilėse prie dešros šimto gramų, tai ji yra seniai pasikeitusi. Mes dabar kalbame apie modernią šiuolaikinę sistemą“, –kalbėjo G.Surplys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Jis aiškino, kad tam, jog pirkėjai ateitų į mažas krautuvėles, jiems bus suteikiamos tam tikros viliojimo priemonės. Esą nereikės stovėti jokiose eilėse, pildyti jokių popierinių dokumentų ir panašiai.

„Mūsų valstybės sistemos – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei ŽŪM – susikalbės tarpusavyje, apie ką vėlgi prezidentė šiek tiek pažėrė kritikos kalbėdama kituose kontekstuose. Iš tikrųjų nereikės žmogui kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, išsiimti duomenis apie savo auginamus vaikus ir ateiti į ministeriją. Viskas suvaikščios automatiškai ir žmogui ateis į mobilųjį telefoną kodas. Jis nueis į ūkininkų parduotuvėlę įsigyti sveikesnio maisto ir dar gaus kažkokią dovaną arba nuolaidą. Mano supratimu, tai yra nieko kito, kaip šiuolaikinė rinkodaros priemonė, kurią labai puikiai taikė prekybos tinklai ir dabar imasi taikyti valstybė“, – aiškino G.Surplys.

Jis tikino, kad išgirdus protingos kritikos ar rimtų pasiūlymų, viską galima modifikuoti. Kad ir ŽŪM perkėlimą į Kauną, jog jis nebūtų toks skausmingas darbuotojams, socialiniams partneriams ar kitiems.

VIDEO: R.Karbauskis prezidentės kalboje kritikos valstiečiams neišgirdo: daug savikritikos girdėjau

„Savame krašte sunku būti pranašu“

Į D.Grybauskaitės žodžius, kad esama daug nurodymų, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sureagavo sakydamas, kad ne pirmas kartais, kai yra tokių pastebėjimų.

„Bet aš žiūriu į rezultatus. Iš tikrųjų rezultatai yra labai geri. Lietuvoje mes su šitais sprendimais išsaugojome gyvybes, sumažinome vartojimą. Tai nežinau, ar tie sprendimai yra blogi. Kiek man tenka bendrauti su pasaulio ekspertais, jie Lietuvą giria ir vertina. Tai ne tik fintech srityje mes esame vertinami, bet ir šitoje srityje. O savame krašte, kaip sako, pranašu sudėtinga būti visuomenės sveikatoje“, – kalbėjo ministras.

Bet aš žiūriu į rezultatus. Iš tikrųjų rezultatai yra labai geri. Lietuvoje mes su šitais sprendimais išsaugojome gyvybes, sumažinome vartojimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Mitybos srityje, pasak A.Verygos, irgi yra panašūs dalykai – puikūs rezultatai kai kuriose mokyklose. Esą ir Seimo Sveikatos reikalų komitetas turėjo galimybę nuvažiuoti ir tuo įsitikinti. „Tai keistoki man tie pastebėjimai, bet aš juos priimu“, – žurnalistams komentavo jis.

Apie ligonines, A.Verygos teigimu, nėra ką kalbėti, nes buvo vetuoti sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką numatę įstatymai.

„Tai nebuvo šansų ką nors ir pagerinti. Būtų buvę galima kalbėti apie rezultatus, jeigu būtų buvusios teisinės galimybės“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius