-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D. Jauniškis VSD komisijos išvadas vadina netiesa ir interpretacijomis

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis pranešėjo istoriją tyrusios Seimo komisijos išvadas vadina netiesa ir interpretacijomis.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

„Nežinau, iš ko daromos tokios išvados, traukiama iš konteksto, yra kalbama neteisybė, labai daug neteisybės yra tame, tai vertinu taip“, – interviu LRT laidoje „Dienos tema trečiadienį sakė D.Jauniškis.

Seimo komisija antradienį paskelbtose išvadose konstatavo, jog VSD vadovas talkino šalies vadovui Gitanui Nausėdai rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo komandą ir rėmėjus, o šių asmenų sąrašą žvalgyba gavo iš paties G.Nausėdos arba jis buvo perduotas jo pavedimu.

D.Jauniškis teigė, kad „niekam niekas netalkino“ ir pridūrė, kad departamentas savo veiksmus vykdė visiškai teisėtai, turėjo teisę tikrinti kandidatų aplinką.

„Tai yra nonsensas. Aš dar kartą sakau – tai yra melas. Ir vėl, nežinau, tai yra interpretacijos“, – kalbėjo VSD vadovas.

Anot komisijos, G.Nausėdos aplinkoje buvo nustatyta kelios dešimtys asmenų, keliančių rizikas nacionalinio saugumo interesams dėl jų esamų ar buvusių ryšių su riziką keliančiais asmenimis, bendradarbiavimo su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, baltarusiškų trąšų verslu.

VSD vadovas teigė, kad tuo metu atsižvelgiant į situaciją tokių rizikų nebuvo.

„Galbūt jos šiuo metu yra, nes laikai pasikeitė. Čia vėlgi, sakau, yra komisijai paaiškinta. Bet man tik labai keista, kad į tai nebuvo įsiklausyta“, – sakė D.Jauniškis.

Išvadose konstatuojama, kad VSD atliko tyrimą dėl galimų pažeidimų finansuojant G.Nausėdos 2019 metų rinkimų kampaniją, tačiau neteikė šios informacijos sprendimų priėmėjams ir institucijoms. Komisija taip pat daro išvadą, kad 2019 metais galiojęs teisinis reglamentavimas kandidatams sudarė galimybes nuslėpti ir nedeklaruoti visų patirtų rinkimų išlaidų.

D.Jauniškis teigė negalintis pasakyti, ar toks tyrimas buvo vykdomas.

Komisija taip pat konstatavo, kad už VSD pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą tiesiogiai atsakingas D. Jauniškis. Pranešėjo tapatybė, jam turint apsaugą suteikiantį statusą, nebuvo skelbiama, tačiau pernai pavasarį ją paviešino apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

VSD vadovas kalbėjo su tokiais teiginiais nesutinkantis.

Prezidentas komisijos išvadas taip pat atmetė ir vadino netiesa.

Komisijos išvadas dar turės patvirtinti visas Seimas. Valdantieji tokiam sprendimui imasi telkti paramą, o dalis koalicijos tikisi ir opozicijos balsų.

Jeigu parlamentas patvirtins komisijos išvadas, jos nariai žada kreiptis į teisėsaugą dėl dalies apklaustųjų melagingų liudijimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius