-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 14

D.Medvedevo atvykimas parodytų, kad Rusijai svarbi Lietuvos nepriklausomybė, teigia A.Kubilius

Premjeras Andrius Kubilius sako nenustebsiantis, jei Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas neatvyktų į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio renginius šių metų kovo 11-ąją.
A.Lukašenka su prezidente D.Grybauskaite
A.Lukašenka su prezidente D.Grybauskaite / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Ar svečiai atvyks, čia sunku pasakyti, priklauso nuo jų požiūrio, požiūrio ir į tai, kiek jiems iš tikrųjų svarbi mums patiems labai svarbi data. Pats kvietimas man nekelia jokių abejonių, o jeigu atvyks, bus malonu ir bus apie ką pasikalbėti, bet nenustebčiau, jeigu ir neatvyktų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Lietuvos premjero įsitikinimu, Rusijos vadovo apsilankymas Lietuvoje Kovo 11-ąją parodytų, jog valstybei kaimynei reikšminga mūsų nepriklausomybė.

„Atvykimas parodytų, kad tikrai svarbi (nepriklausomybė – BNS) ir vertina, ypač kai esame artimi kaimynai. Mums būtų tikrai malonu matyti, kad mums svarbią šventę mūsų kaimynai irgi supranta“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Tačiau jis nesiryžo vertinti, ar į Kovo 11-osios renginius turėtų būti pakviestas kitos šalies kaimynės – Baltarusijos – prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Čia gal šiek tiek kitokio atspalvio dalykas ir ES turi tam tikrų specifinių reikalavimų Baltarusijos vadovams dėl jų pažangos demokratijos žmogaus teisių srityje. Mums, be abejo, labai svarbu, kad mūsų visa Rytų kaimynystės erdvė išsaugotų ir artėtų savo gyvensena, požiūriu ligi tam tikro europietiško standarto, bet ar šitomis sąlygomis kvietimas į Kovo 11-ąją būtų tinkamas, aš tą palikčiau dar tolesnėms diskusijoms su visais diplomatijos ekspertais“, – teigė A.Kubilius.
Čia gal šiek tiek kitokio atspalvio dalykas ir ES turi tam tikrų specifinių reikalavimų Baltarusijos vadovams dėl jų pažangos demokratijos žmogaus teisių srityje.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį patvirtino, kad nusprendė kviesti Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą dalyvauti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio renginiuose šių metų kovo 11 dieną.

„Mes kviesime visus prezidentus, kurie yra Europoje, ir šalių kaimynių prezidentus“, – sakė valstybės vadovė.

D.Grybauskaitė teigė norinti žinoti, ar Lietuva ir jos nepriklausomybės atkūrimo 20-metis svarbu mūsų kaimynams.

Nepriklausomybės atkūrimo metu valstybei vadovavęs Vytautas Landsbergis pasveikino šį žingsnį, tačiau politikos ekspertai abejoja, ar D.Medvedevas pasinaudos kvietimu ir taps pirmuoju Rusijos prezidentu, kuris apsilankys Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo.

Lietuvos kaimynė yra ir Baltarusija, todėl kvietimas greičiausiai bus išsiųstas ir paskutiniu Europos diktatoriumi vadintam Aleksandrui Lukašenkai. Apžvalgininkų teigimu, Minskas bando suartėti su Vakarais, tačiau Lietuvoje įtampą kelia Baltarusijos pozicija neišduoti įtariamojo Sausio 13-osios įvykių byloje generolo Vladimiro Uschopčiko, kuris įtariamas davęs įsakymą šaudyti per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje 1991 metais.

Lietuva šių metų kovo 11-ąją minės 20 metų nepriklausomybės atkūrimo sukaktį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius