Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01 /13:11

D.Razmuvienė neigia, kad NVSC pilnai neištiria 50 proc. COVID-19 atvejų: „Tai visiškai netiesa“

Prie Prezidentūros suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys, duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius pasakojo nagrinėjęs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) surinktus duomenis apie COVID-19 atvejus ir teigė, kad pusė jų pilnai neištirti. Jis savo akimis sakė matęs tokius prierašus NVSC pateiktoje informacijoje. Įstaigos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė sako, kad neištirtų atvejų mastas žymiai mažesnis.
Daiva Razmuvienė
Daiva Razmuvienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai yra visiškai absoliuti netiesa, kad NVSC neištiria visų atvejų – 50 proc. Tai tikrai yra netiesa ir labai gaila, kad specialistai, kurie turi kitą kompetenciją, jie gali vertinti epidemiologų darbą. Epidemiologija tai yra atskiras mokslas <...> ir tai reikia sugebėti suprasti, kam reikia mokytis ilgus metus“, – antradienį nuotolinės spaudos konferencijos metu kalbėjo NVSC atstovė.

Ji teigė, kad per lapkričio mėnesį neištirtų COVID-19 atvejų vidurkis siekia 13,59 proc.

„Jeigu paimti kiekvieną lapkričio savaitę, didžiausias procentas [neištirtų atvejų] buvo pačiu gausiausiu laikotarpiu, kai buvo didžiausi sergamumo skaičiai, – daugiau negu 17 proc. Ir mažiausias procentas, tai buvo vidurio lapkričio savaitė, – virš 7 proc.“, – vardijo D.Razmuvienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas

Remdamasi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru, specialistė aiškino, jog Lietuva ištiria pakankamai COVID-19 atvejų.

„Jeigu šalis ištiria 80 proc., tik neištiria 20 proc., tai reiškia situacija yra valdoma. Tai Lietuvoje nebuvo nė vienos savaitės, kad situacija būtų blogesnė daugiau negu 20 proc., arba net būtų pasiekusi 20 proc.“, – dėstė NVSC atstovė.

Ji pažymėjo, kad netikslios informacijos skelbimas „neprideda pozityvios nuotaikos“.

„Dabartiniu metu tikrai situacija yra valdoma ir tokios informacijos pateikimas visuomenei tikrai neprideda pozityvios nuotaikos“, – sakė D.Razmuvienė.

V.Zemlys-Balevičius, vertindamas NVSC duomenimis, pasak jos, pamatė tik „vieną epidemiologinio proceso dalį“.

„Vertinti tai, ką pamato gerbiamas specialistas, būtent vieną epdemiologinio proceso dalį, ir tai užskaityti kaip tikrą, tikrai yra neteisinga. Manau, kad reikėtų pašnekėti, pasidomėti“, – kalbėjo D.Razmuvienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

Antradienį prezidentūroje viešėjęs V.Zemlys-Balevičius teigė sekmadienį iš NVSC gavęs informaciją apie COVID-19 atvejų židinius ir tipus.

„Ta informacija pakankamai konfliktiška. Pavyzdžiui, mes turime židinį: židinio tipas ir aprašymas vienas kitam prieštarauja“, – komentavo jis.

Duomenų mokslininkas teigė, jog 50 proc. NVSC surinktos informacijos apie COVID-19 atvejus yra neanalizuotina, nes atvejai esą nėra iki galo ištirti. Jis ragino NVSC viešai skelbti visą detalią informaciją, tai yra, ne tik apie ištirtus COVID-19 atvejus.

„Tada visi pamatytų, kas ten parašyta, nes tas, kad neištirta 50 proc. atvejų, tai nėra mano išsigalvota. Jeigu pamatai – židinys, – parašyta, – neištirta arba netirta, arba dar kažkas, ir tokio teksto apie neištyrimą sudaro 50 proc. visų atvejų, aš galiu komentuoti tik tai, ką matau duomenyse“, – antradienį per spaudos konferenciją kalbėjo V.Zemlys-Balevičius.

Plačiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius