Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 04

D.Razmuvienė: Velykos – kritinis metas, parodysiantis, kaip greitai norime pabaigti karantiną

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologės Daivos Razmuvienės teigimu, Velykų laikotarpis bus ypač svarbus siekiant suvaldyti koronaviruso plėtrą Lietuvoje. Jeigu šventė bus paminėta santūriau, tikėtina, sergančiųjų kreivė nebekils ir bus galima tikėtis karantino švelninimo ir galiausiai jo pabaigos.

Reaguodama į Vilniaus universiteto profesorių Alfredo Račkausko ir Remigijaus Leipaus teorines koronaviruso plėtros prognozes, epidemiologė D.Razmuvienė tikino, kad nebūtų linkusi joms aklai pritarti. Anot specialistės, virusas iki galo nėra gerai ištyrinėtas, yra daug kintamųjų, galinčių prognozes pagerinti arba pabloginti.

Pasak D.Razmuvienės, šiuo metu iš 100 tūkst. žmonių susirgusiųjų yra 23 ir toks skaičius svyruoja maždaug nuo kovo vidurio.

„Tai nėra dideli skaičiai ir jie laikosi nuo kovo 16 dienos. Sergančiųjų kreivė labai lengvai kyla į viršų. Ar pasieks piką balandžio prognozuojamam savaitgaliui (9-12 dienomis – red. past.), reikėtų jo sulaukti“, – teigia epidemiologė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

Kita vertus, anot specialistės, artėjantis Velykų savaitgalis iš tiesų yra kritinis, lemsiantis, kaip keisis koronaviruso padėtis šalyje. Jeigu karantino nebus laikomasi, krizės piko data gali dar labiau nusikelti.

„Mes negalime už kiekvieną Lietuvos teritoriją atsakyti, kad tikrai bus pasielgta sąmoningai. Ir jeigu tikrai įvyktų tokie susibūrimai, tai tas planuotas epidemijos galbūt ir suvaldymo taškas, nesinori taip galvoti, jis gali kartais ir pasivėlinti“, – sako D.Razmuvienė.

Anot specialistės, norint sušvelninti ar atšaukti karantiną, reikia didelių pokyčių susirgimų statistikoje – jie turėtų mažėti kartais.

Daugiau apie veiksnius, lemiančius koronaviruso plėtrą Lietuvoje, ir ko reikia, kad būtų persvarstytas karantino režimas, žiūrėkite videoreportaže:

VIDEO: Epidemiologė: Velykos bus kritinis metas koronavirusui suvaldyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius