Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 10

D.Grybauskaitė siūlo tikrinti teisėjų savitvardą ir moralines savybes

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siekia, kad būtų tikrinamos ne tik profesinės, bet ir moralinės teisėjų savybės – esą tai atneštų didesnį pasitikėjimą teismais.
Teisėjas
Teisėjas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

D.Grybauskaitė pirmadienį susitiko su Nacionalinės teismų administracijos, Teisėjų veiklos vertinimo, Pretendentų į teisėjus atrankos komisijų nariais ir vadovais.

D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys teigė, kad, prezidentės nuomone, pasitikėjimo teismais trūkumas yra problema, trukdanti sukurti skaidrią, atvirą, lygią visiems teismų sistemą. Būtent ši problema buvo akcentuota šalies vadovės ir teisėjų komisijų atstovų susitikime.

Kolegas vertina pro pirštus

Prezidentė pabrėžė, kad tiek teisėjų vertinimas, tiek atranka turi būti gerinama, pakeičiami kai kurie kriterijai – daugiau dėmesio skiriama teisėjų moralei, padorumui, sąžiningumui ir garbingumui.

Dar viena aptarta problema – aplaidus teismų pirmininkų darbas. Esą jie dažnai vertinimo komisijoms pateikia paviršutiniškas savo išvadas dėl vieno ar kito teisėjo darbo, todėl ir komisijų išvados tampa paviršutiniškos.

Detalizuos vertinimo kriterijus

Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkas Juozas Žilys pritarė prezidentės nuomonei, kad reikia keisti teisėjų atrankos kriterijus: daugiau dėmesio skirti psichologiniam pasiruošimui, taip pat detalizuoti profesinės patirties vertinimo kriterijus.

„Trūksta platesnės atskleistos analizės apie teisėjo priimtus sprendimus, keistus sprendimus. Kartais teisėjo sprendimas aukštesnėje instancijose pakeičiamas dėl techninių dalykų, o kartais pakeičiamas dėl rimtų motyvų ir klaidų. Pretendentų atrankos ar teisėjų vertinimo komisijos išvadose tai turi atsispindėti“, – kalbėjo J.Žilys.

Tikrins psichologinį pasirengimą

Jo nuomone, reikėtų įvesti privalomąjį psichologinį testą, kuriuo būtų patikrinama, ar teisėjas sugebės dirbti įtamptomis sąlygomis, nuolat bendraudamas su abiem ginčo pusėmis.

„Būna, kad teisėjas ne  teisėjauja, o ginčijasi su šalimis. Nuo to kenčia proceso kokybė“, – teigė Atrankos komisijos pirmininkas. Įvedus psichologinį testą, tuo pačiu sumažėtų darbo stažo ir profesinės patirties svertiniai koeficientai, kurie, pasak J.Žilio, šiuo metu yra gerokai per dideli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius