Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 09

D.Grybauskaitė: tokio biudžeto nepasirašysiu (papildyta 14.19 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia esanti nepatenkinta dabartiniu „Sodros“ biudžeto projektu ir grasina jo nepasirašyti, jei valdančioji koalicija neįsiklausys į jos pastabas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / President.lt

D.Grybauskaitė pirmadienį priėmė premjerą Andrių Kubilių, socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską, finansų ministrę Ingridą Šimonytę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę bei valdančiosios koalicijos partijų ir Seimo frakcijų vadovus.

Prezidentė valdančiajai koalicijai išsakė kritiką dėl planuojamų „Sodros“ bei valstybės biudžetų.

Šios pastabos reiškia, kad aš nesutiksiu pasirašyti biudžeto, jei į jas nebus atsižvelgta, – sakė D.Grybauskaitė.Daugiausia pastabų prezidentė turėjo dėl „Sodros“ biudžeto. D.Grybauskaitė teigė, jog nepasirašys biudžeto projekto, jei jame išliks siūlymas 2 proc. didinti „Sodros“ mokestį; jei mažinant senatvės pensijas nebus numatytas kompensavimo mechanizmas; taip pat priemonės, kurios blogina neįgaliųjų situaciją (socialinės išmokos, neįgalumo pašalpa ir pan.).

Taip pat D.Grybauskaitė prieštaravo dėl siūlymo mažinti motinystės išmokas nuo sausio mėnesio. Ji priminė, jog vos prieš kelis mėnesius Seime buvo pritarta jos pateiktam siūlymui mažinti išmokas nuo liepos mėnesio.

„Šios pastabos reiškia, kad aš nesutiksiu pasirašyti biudžeto, jei į jas nebus atsižvelgta“, – sakė D.Grybauskaitė.

Dėl planuojamo valstybės biudžeto ji neturėjo didelių pastabų, tik pabrėžė, jog numatytas biudžeto deficitas negali būti viršytas. „Jei paskaičiavimai keisis, reikia ieškoti papildomų taupymo rezervų“, – sakė šalies vadovė.

Papildyta 14.19 val.: Reikalauja sisteminio požiūrio

D.Grybauskaitė teigė pasigendanti sisteminio požiūrio bei priemonių tęstinumo. „Visos priemonės yra laikinos, siūlomos 2 metams, be išliekamosios vertės. (...) Tokios priemonės tikrai nėra patenkinamos ir esu griežtai nusiteikusi ginti pažeidžiamiausius visuomenės sluoksnius, aišku, atsižvelgdama į tai, kad yra sunkmetis ir kai kurias išmokas būtina mažinti, bet tam Konstitucija numato kompensavimo mechanizmus, ypač jei kalbama apie senatvės pensijas“, – teigė šalies vadovė.

Paprašyta patikslinti, kokius kompensavimo mechanizmus turi omenyje, D.Grybauskaitė paaiškino, jog senatvės pensija yra uždirbta ir norint ją mažinti būtina numatyti laikotarpį, kada tas mažinimas bus kompensuojamas. „Senatvės pensija yra ta suma, kuri yra uždirbta. Kaip išaiškino Konstitucinis Teismas, tai yra nuosavybė ir ginčytis čia yra beprasmiška“, – sakė prezidentė.

Ji taip pat teigė pritarianti siūlymams mažinti nedarbo išmokas bei atkreipė dėmesį į vis didėjantį piktnaudžiavimą šioje srityje. „Yra tokių atvejų, kai vienų metų laikotarpiu žmogus, gavęs 6 mėnesius nedarbo išmoką, įsidarbina vienam mėnesiui ir vėl grįžta į darbo biržą. Taigi piktnaudžiavimą reikia mažinti. Ir suma, aš manyčiau, iš tiesų dabartinėmis sąlygomis tikrai turi būti mažinama“, – sakė D.Grybauskaitė.

Nors daugiausia pastabų prezidentė išsakė dėl „Sodros“ biudžeto, už kurio planavimą atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, naujojo ministro Donato Jankausko ji neskubėjo smerkti. „Manęs netenkina „Sodros“ biudžetą rengusios ministerijos darbas. Naujasis ministras dirba tik kelis mėnesius“, – teigė D.Grybauskaitė ir pridūrė, jog ne sykį buvo susitikusi su ministerijos vadovybe, kuri atėjus naujam ministrui liko ta pati. Prezidentė teigė, jog pastabų ministerija sulaukė, nes nebuvo atsižvelgta į anksčiau išsakytas pastabas.

A.Kubilius: į pastabas atsižvelgsime

Premjeras A.Kubilius teigė, kad valdančioji koalicija išgirdo prezidentės nuomonę, ir žadėjo į pastabas atsižvelgti. „Daugeliu aspektų nuomonės su prezidente sutampa. Pavyzdžiui, dėl „Sodros“ mes iškart sakėme, kad ieškome sprendimo, kaip nedidinant įmokų išlaikyti deficitą tuose pačiuose rėmuose“, – sakė premjeras.

A.Kubilius žadėjo dar šią savaitę su koalicijos partneriais aptarti galimus variantus, kurie leistų išvengti „Sodros“ įmokų didinimo. Tam reikėtų papildomai rasti 400 mln. Lt. Kaip vieną variantų ministras pirmininkas minėjo nedarbo išmokų mažinimą.

Premjeras taip pat žadėjo rasti išeitį, kaip nemažinti išmokų neįgaliesiems. „Neįgaliųjų kelionių kompensavimo išlaidų apimtis gali siekti apie 50 mln. Lt, mes esame pasiruošę rasti kitų kompensavimo mechanizmų. Dėl senatvės pensijų, dėl motinystės išmokų – mes išgirdome prezidentės nuomonę ir vertinsime Konstitucinio Teismo priimtus nutarimus, o sprendimus priimsime atsižvelgdami į ilgalaikę perspektyvą“, – žadėjo A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius