Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 21

D.Jankauskas: išlaidos pensijoms turėtų mažėti apie 4 proc., „Sodros“ įmokos – didėti po 1 proc.

Išlaidos pensijoms turėtų mažėti apie 4 proc., o „Sodros“ įmoka darbdaviams ir darbuotojams tikriausiai augs po 1 proc., teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.
Donatas Jankauskas
Donatas Jankauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nenorėčiau klaidinti visuomenės, kol tebesvarstomi keli variantai ir sprendimai nepriimti. Tačiau jei tuo sumažinsiu pensininkų nerimą, pasakysiu, kad, ministerijos skaičiavimais, išlaidos pensijoms turėtų mažėti apie 4 proc. Tai nereiškia, kad tiek jos turėtų mažėti visiems“, – savaitraščiui „Veidas“ sakė ministras.

Jo teigimu, svarbu tai, jog neketinama mažinti pagrindinės pensijos dalies, kuri sudaro bazinę pensiją. Priedas už darbo stažą liks neliečiamas. Mažės tik papildoma pensijos dalis, o mažiausios pensijos nebus mažinamos visai.

„Siūlysiu pradėti mažinti nuo valstybinių pensijų ir kitų papildomų išmokų. Pastaruoju metu dar kartą peržiūrėta ir dirbančių pensininkų pensijų mažinimo tvarka. Tiems, kurie uždirba ne mažiau nei vidutinis darbo užmokestis (2173 litus), jos turėtų būti mažinamos 50 proc., kitiems – kur kas mažiau, atsižvelgiant į gaunamą atlyginimą. Tačiau dar kartą pabrėžiu – tai dar nepriimtas ir laikinas sprendimas“, – aiškino D.Jankauskas.

Pasak jo, laikinumas bus įteisintas įstatyme: „Taip, kad žmonėms nebūtų nerimo kas dieną sulaukti po blogą naujieną, modeliuojame situaciją dvejiems metams. Projektuose įvardyta, kad po to bus svarstoma, į kokį lygį galima grąžinti išmokas. Vis dėlto neprarandame vilties, kad gal tą bus galima padaryti ir anksčiau“.

D.Jankausko teigimu, šiuo metu su socialiniais partneriais artėjama prie susitarimo, kad socialinio draudimo įmoka solidariai ir darbdaviams, ir darbuotojams padidėtų po 1 proc., nors būta įvairių siūlymų - net iki 3-4 procentų.

„Siūlome, kad darbdavio papildomas procentas eitų nedarbo išmokoms, kurių reikia vis daugiau, o darbuotojų – motinystės“, – sakė ministras.

Jis teigė siūlysiantis, kad naujos įmokos įsigaliotų nuo Naujųjų metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius