Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 13

D.Kedžio dukra perduota tetai (nuotraukos, atnaujinta 18.27 val.)

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio dukra antradienį perduota globoti D.Kedžio seseriai, teisėjai Neringai Venckienei. Tuo tarpu prokurorai antradienį kreipėsi į teismą su prašymu iš N.Venckienės atimti globos teises, tačiau vėliau tokį prašymą atšaukė.
D.Kedžio dukra perduota tetai
Išvežama D.Kedžio dukrelė ir jos globėja. / „Scanpix“ nuotr.

Naujienų portalo 15min.lt žiniomis, mergaitė iš sostinės Vaiko raidos centro tetai buvo perduota apie 16 val.

N.Venckienei išsivedant mergaitę, pastatą saugojo kaukėti pareigūnai. Mergaitė su globėja išvežtos į Kauną. N.Venckienė su mergaite buvo įsodintos į policijos automobilį. Mergaitės veidas buvo slepiamas po gobtuvu.

N.Venckienės vyras, advokatas Aidas Venckus 15min.lt teigė žinąs, jog mergaitė buvo perduota žmonai, tačiau daugiau nieko komentuoti tikino negalįs.

A.Venckaus teigimu, žmona mergaitę norėjo pasiimti jau pirmadienį, tačiau nespėjus sutvarkyti dokumentų jai teko nakvoti sostinėje.

R.Šalaševičiūtė: „Mergaitės saugumas turi būti užtikrintas“

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė teigiamai vertino tai, kad perduodant globą mergaitę saugojo kaukėti pareigūnai.

„Mano nuomone, kai tokia sudėtinga byla, vaiko saugumą turi užtikrinti pareigūnai. Vaikui gal buvo baugu matyti kaukėtus pareigūnus, tačiau, mano supratimu, Vaiko raidos centro psichologai ją tam turėjo paruošti. Aš net neabejoju, kad mergaitei buvo paaiškinta, jog bus daug policininkų“, – 15min.lt sakė R.Šalaševičiūtė.

Aš net neabejoju, kad mergaitei buvo paaiškinta, jog bus daug policininkų, – sakė R.Šalaševičiūtė.Ji taip pat neskubėjo kritikuoti sprendimo slėpti mergaitės veidą po gobtuvu. „Manau, buvo siekiama apsaugoti jos interesus ir pasielgta tinkamai. Žiniasklaidos dėmesys šiai istorijai yra labai didelis ir gal ne kiekvienas žurnalistas ar fotografas žino, kad tokiame kontekste negalima rodyti mažamečio veido, rašyti jo vardo ir pavardės. Tikriausiai, kad būtų išvengta tokių nesusipratimų, ir buvo priimtas toks variantas“, – sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Ji patvirtino, kad mergaitė su globėja buvo išvežtos į Kauno rajone esančius Venckų namus.

„Ar bus skirta apsauga, aš nežinau, tačiau manau, jog mergaitės saugumas turi būti užtikrintas“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą

Laikinąja D.Kedžio penkiametės dukters globėja tapusi Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja N.Venckienė iki savaitės pabaigos turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Teisėja nuo savaitės pradžios nedirba, yra pristačiusi nedarbingumo pažymėjimą. Bylos, kurias ji turėjo nagrinėti, atidėtos. Proceso dalyviai apie tai informuoti“, – teigė Kauno apygardos teismo atstovė spaudai Jūratė Dabašinskienė. Pašnekovė sakė negalinti nurodyti, kokia liga serga į darbą negalinti atvykti teisėja.

Prokurorai mėtėsi

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius atsiėmė skundą dėl dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesers Neringos Venckienės globos suteikimo jo dukrai.

Šis skundas antradienio pavakare buvo pasiekęs Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT). „Vakar (pirmadienį – BNS) Vilniaus apygardos prokuratūra gavo vieno iš nukentėjusiųjų pusės pareiškimą apie tai, kad mergaitė, kuri buvo tuose namuose, jos atžvilgiu buvo naudojamos arba galėjo būti naudojamos priemonės, švelniai tariant bandoma paveikti ją, leidžiami vaistai, taigi buvo iškilęs natūralus klausimas, kad būtina mergaitę patikrinti“, – kreipimosi į teismą pagrindus BNS aiškino R.Jancevičius.

Anot R.Jancevičiaus, tyrimui paimtas mergaitės kraujo„Prokuroras kreipėsi į teismą ir prašė laikinai (atimti globą – BNS), kad leistų patikrinti tuos klausimus, kurie buvo iškelti vienos iš nukentėjusiųjų pusės. Šiandien (antradienį – BNS) mūsų prokurorai iš pat ryto nuvyko į tuos namus, labai gražiai, be problemų pakalbėjo su naująja globėja ir su visais kitais, buvo atlikti tie veiksmai, kurie buvo mums reikalingi, kad nekiltų ateityje problemų, išnyko šitas pagrindas“, – teigė prokuroras.

Anot R.Jancevičiaus, tyrimui paimtas mergaitės kraujo. „(Padaryti – BNS) dar kiti dalykai padaryti, tie kurie pašalino ateityje spekuliuoti vienai arba kitai pusei esama situacija. Kadangi šiuo metu ginčijamas administracinis aktas yra įvykdytas, globėjas atlieka savo pareigas, mergaitė išgabenta iš Vaiko raidos centro, mergaitės perkėlimas į kitą gyvenamąją vietą, svarstant skirti administracinę globą, dabar sukeltų vaikui dar didesnį stresą, traumuotų jo psichiką, sukeltų nepasitikėjimą aplinka, neatitiktų vaiko interesų, todėl Vilniaus prokuratūros vyriausiasis prokuroras prašo šitą pareiškimą nenagrinėti ir nutraukti bylą“, – tikino teisėsaugininkas.

R.Jancevičius prieš atsiimdamas skundą siekė, kad iš N.Venckienės būtų laikinai atimtos D.Kedžio dukters globėjos teisės. Tokį kreipimąsi antradienį gavo VAAT, BNS patvirtino teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė. Atstovės spaudai teigimu, R.Jancevičius pareiškime prašė, kad būtų panaikintas pirmadienio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimas patikėti mergaitės globą D.Kedžio seseriai.

Prokuroro prašymas pirmiausia buvo perduotas Kauno apygardos administraciniam teismui, tačiau visi teisėjai nuo šio klausimo nusišalino, todėl prašymas perduotas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). LVAT, pasak S.Jacinevičienės-Baltaduonės, antradienį priėmė sprendimą perduoti prašymą VAAT.

Spalio 5-ąją Kaune buvo nužudyti teisėjas Jonas Furmanavičius bei D.Kedžio buvusios sugyventinės sesuo Violeta Naruševičienė. Įtarimai įvykdžius ar dalyvavus įvykdant šiuos nusikaltimus pareikšti D.Kedžiui, jis tebėra ieškomas.

D.Kedys viešai apkaltino J.Furmanavičių tvirkinus jo mažametę dukrą.

Iki šių įvykių D.Kedžio dukra gyveno su jo tėvais. Dieną po to penkiametę iš darželio paėmė Kauno rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos, pastarąją savaitę ji gyveno sostinės Vaiko raidos centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius