-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 15

D.Narkevičius korupcijos skandalą vadino nesusipratimu

Teisingumo ministerijos (TM) sekretorius Dainius Narkevičius teismo posėdyje, kuriame aiškintasi, ar TM skaidriai įsigijo automobilių iš bendrovės „KIA auto“, viešojo konkurso formuluočių neatitikimus vadino nesusipratimu. Prokurorai dėl tokių netikslumų ginčija konkurso rezultatus.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje, kuriame nagrinėta byla dėl viešojo konkurso sąlygų, neva palankių KIA automobilių pardavėjams, dalyvavęs TM sekretorius nesutiko su Vilniaus apygardos prokuratūros ieškiniu.

Pasak jo, pirkimas atliktas laikantis sąžiningumo ir teisingumo kriterijų, konkurso sąlygos, esą buvo pakankamai aiškios visiems potencialiems dalyviams.

Be to, D.Narkevičius tvirtino, kad viešojo konkurso sąlygų, kuriose yra išdėstyta lengvojo automobilio specifikacija, ir konkurso pavadinimo, kuriame teigiama, jog jis rengiamas įsigyti didesnio pravažumo mašinas, neatitikimas tėra nesusipratimas. Tai esą negalėjo pažeisti norinčiųjų dalyvauti konkurse teisių, nes jie susipažindavo su visomis sąlygomis, o ne tik perskaitydavo pavadinimą.

Tuo metu prokurorai įsitikinę, kad būtent tokie neatitikimai suklaidino potencialius dalyvius, todėl konkurse dalyvavo vienintelė bendrovė „KIA auto“.

Anot TM sekretoriaus, šiuo metu nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje jis kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba rengiant automobilių pirkimo viešąjį konkursą, dalyvavę kiti automobilių pardavėjai jokių pretenzijų neturėjo, ir esą jiems buvo konkurso sąlygos aiškios.

Tą patį tvirtino ir „KIA auto“ advokatas Artūras Jucevičius. Pasak jo, vieni pardavėjai yra sakę, kad viešojo konkurso iš viso nepastebėjo, kiti neva tvirtino, jog jiems dalyvauti konkurse buvo ekonomiškai nenaudinga, treti – kad neturi už tokius pirkimus atsakingo asmens. Tačiau teigusiųjų, kad juos klaidino konkurso sąlygos, esą nebuvo.

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė Sonata Vaitukaitytė ir prokuroras Rolandas Kruopis teisme teigė, kad konkurso sąlygos buvo suformuluotos netiksliai, neaiškiai, dviprasmiškai ir tokiu būdu buvo pažeisti viešųjų pirkimų principai.

Pasak prokuratūros, viešojo konkurso, kurio laimėtoju paskelbta „KIA auto“, sąlygos turi būti panaikintos, o sutartis tarp ministerijos ir bendrovės pripažinta negaliojančia.

Be to, anot prokuroro, ministerijos įsigyti trys automobiliai KIA Ceed turėtų būti grąžinti bendrovei, o už mašinas sumokėta suma, siekianti beveik 150 tūkst. litų, pervesti Teisingumo ministerijai.

TM atstovavęs Ramūnas Valatka teigė, kad žala niekam nebuvo padaryta ir viešasis interesas nebuvo pažeistas. Be to, anot jo, grąžinus automobilius būtų padaryta žala valstybei, nes tektų ne tik atiduoti transporto priemones, bet ir sumokėti už jų nusidėvėjimą.

Sprendimą šioje civilinėje byloje teismas skelbs gruodžio 23 dieną.

Korupcijos skandalas TM sudrebino pernai rudenį. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl galimo Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimo ir valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba pradėjo pernai lapkritį.

Teisėsaugos pareigūnai įtaria, kad organizuodamas automobilių pirkimo konkursą D.Narkevičius siekė asmeninės turtinės naudos – esą ministerijai už maždaug 150 tūkst. litų įsigijus tris automobilius KIA Ceed, bendrovė „Kia auto“ D.Narkevičiaus nuosavo automobilio įsigijimui suteikė beveik 10 tūkst. litų nuolaidą.

Įtariama, kad D.Narkevičius sukūrė tokias viešojo konkurso sąlygas, kad būtent minėta automobilių prekybos bendrovė laimėtų konkursą TM automobiliams įsigyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius