-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 16

Dainius Žalimas: Konstitucijos dvasia nėra susijusi su šamanizmu

Konstitucinis Teismas (KT) vertindamas teisės aktus ne tik gali, bet ir turi atsižvelgti į Konstitucijos dvasią, tai yra į joje įtvirtintų normų visumą, teigia KT pirmininkas Dainius Žalimas.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ironišką pašiepimą, esą Konstitucinis Teismas kalba su dvasiomis, tikrai rastume kiekviename Konstitucinio Teismo aktu nepatenkinto asmens komentare. Deja, okultizmo gerbėjus čia turėčiau nuvilti – Konstitucijos dvasia nėra susijusi nei su šamanizmu, nei su metafizinėmis būtybėmis. Tai viso labo Konstitucijos šešto straipsnio nuostatos, kad Konstitucija yra vientisas aktas, išraiška“, – penktadienį per tarptautinę konferenciją Seime, skirtą Konstitucijos dienai, sakė D.Žalimas.

„Kitaip tariant, Konstitucinis Teismas spręsdamas bylas turi vadovautis ne tik Konstitucijos tekstine išraiška, bet ir atsižvelgti į Konstitucijoje įtvirtintų normų, principų, vertybių ir siekių sudaromą darnią visumą“, – tvirtino jis.

Anot KT pirmininko, toks požiūris nėra svetimas ir kitų šalių teismams. JAV Valstijų Aukščiausiasis Teismas dar 1819 metais pirmą kartą pažymėjo, jog įstatymai turi atitikti ne tik Konstitucijos raidę, bet ir jos dvasią. Europos Žmogaus Teisių Teismas taip pat ne kartą yra pabrėžęs, kad Europos žmogaus teisių konvencijos garantuojamų teisių aiškinimas turi atitikti demokratinės visuomenės idealus ir vertybes.

Konstitucinio Teismo nuotr./Dainius Žalimas
Konstitucinio Teismo nuotr./Dainius Žalimas

Kaip vieną KT nutarimą, kai Konstitucijos dvasiai buvo suteikta pirmenybė, D.Žalimas paminėjo nutarimą dėl užsienio karinių bazių steigimo Lietuvos teritorijoje. Kreipimosi autoriai rėmėsi Konstitucijos 137 straipsniu, kad Lietuvos teritorijoje negali būtų užsienio valstybių karinių bazių.

„Konstitucijos 137 straipsnio nuostata neturi užkirsti kelio veiksmingai ginti nepriklausomybę, demokratiją, kitas pamatines Konstitucijos vertybes. Priešingas Konstitucijos aiškinimas tiesiog būtų savižudiškas, nes Lietuva nuo išorės grėsmių būtų pasmerkta gintis viena, be jokių sąjungininkų.

Tačiau atsižvelgiant į Konstitucijos dvasią, jos paskirtį, tikslus nekyla abejonių, kad Konstitucija nėra ir negali būti aiškinama kaip savižudžių paktas. Priešingai – ji buvo priimta tam, kad stiprintų Lietuvos valstybę ir užtikrintų jos nepriklausomybę“, – teigė KT pirmininkas.

Konstitucijos diena Lietuvoje minima spalio 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius