-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 20

Dainius Žalimas palaiko siūlymą pasmerkti Rusijos kolegų sprendimą dėl Krymo

Lietuvos Konstitucinis Teismas (KT) palaiko kolegų iš Ukrainos pasiūlymą Europos konstitucinių teismų konferencijos mastu pasmerkti Rusijos Konstitucinio teismo sprendimą, atvėrusį kelią Krymo aneksijai.
Dainius Žalimas
Dainius Žalimas / Konstitucinio Teismo nuotr.

„Puikiausiai suprantant, kad tai yra pirmas kartas visame pasaulyje, kada Konstitucinis Teismas yra panaudojamas kitos šalies teritorijos aneksijai, tai ir gimė tokia iniciatyva pasmerkti tokį Rusijos Federacijos Konstitucinio teismo sprendimą, kuris neatitinka nei teisės viršenybės, nei teismų nepriklausomumo principų“, – BNS sakė Dainius Žalimas.

„Lietuva yra antra po Ukrainos, pasirašiusi šį pareiškimą“, – pridūrė jis.

Ukrainos pasiūlyta rezoliucija pirmąkart buvo perskaityta per rugsėjo 9-12 dienomis vykusį Europos konstitucinių teismų konferencijos pirmininkų susitikimą.

D.Žalimo teigimu, iki šiol rezoliuciją be Lietuvos ir Ukrainos pasirašė dar penkių Europos konstitucinių teismų pirmininkai. Pasak jo, ryškiausias pasipriešinimas rezoliucijai buvo iš Rusijos ir Armėnijos pusės, tuo metu kiti teismų pirmininkai paprašė duoti laiko plačiau įsigilinti į klausimą.

Puikiausiai suprantant, kad tai yra pirmas kartas visame pasaulyje, kada Konstitucinis Teismas yra panaudojamas kitos šalies teritorijos aneksijai.

Europos konstitucinių teismų konferencija – tai 1972 metais Kroatijoje Dubrovnike įsteigta organizacija, vienijanti Europos valstybių konstitucinius ir kitus konstitucinę kontrolę vykdančius teismus. Šiuo metu joje yra 41 tikrasis narys ir vienas asocijuotasis narys.

D.Žalimas mano, jog Rusijos Konstitucinis teismas iš šios konferencijos turėtų būti pašalintas.

„Teismas, kuris dalyvauja vykdant tarptautinį nusikaltimą, jis neturėtų būti civilizuotos Europos bendrijos dalimi. (...) Mažai kam žinoma, kad Rusijos Federacijos Konstitucinis teismas galėjo sustabdyti Krymo aneksiją“, – sakė teisėjas.

Rusija Ukrainos Krymo pusiasalį aneksavo 2014 metų gruodį po to, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijas Rusijai. Šią savaitę Ukraina paskelbė įtraukusi Rusijos Konstitucinio teismo teisėjus į nepageidaujamų šalyje asmenų sąrašą.

2014 metų kovo 19 dieną Rusijos Konstitucinis teismas vienbalsiai nusprendė, kad prezidento Vladimiro Putino veiksmai atitiko Konstituciją, kai šis pasirašė sutartį dėl Krymo prijungimo prie Rusijos. Šis teismo sprendimas buvo vienas esminių Rusijos teisinio proceso žingsnių siekiant ratifikuoti sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius