Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 04

Dainų šventės direktorius: maisto tiekėjai dirba puikiai, skundas Radviliškyje nepasitvirtino

Kaip iš gausybės rago pasipylę skundai dėl vėluojančio ar iš viso netiekiamo, galimai netinkamai pagaminto ir gabenamo maisto, taip pat – per mažų porcijų, privertė Dainų šventės organizatorius ir atsakingas puses susizgribti. Trečiadienį žurnalistai buvo sukviesti į spaudos konferenciją. Jos metu organizatoriai tikino, kad maisto tiekėjai, išskyrus vieną vietą, dirba puikiai ir prašė daugiau dėmesio skirti dalyvių pasirodymams, o ne kotletams, maltiniams ir „trūkumėliams“.
Dainų šventės spaudos konferencija
Dainų šventės spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Maisto tiekėjo VŠĮ „Borusos“ atstovas patiekalų kokybės problemos komentuodamas situaciją iš viso neįvardijo – esą bėdos tik komunikacinės ir logistinės.

Spaudos konferencija trečiadienį vyko po Lietuvos nacionaliniame kultūros centre vykusio „skubaus posėdžio Dainų šventės dalyvių maitinimo tema“.

Jos metu Dainų šventės direktorius Saulius Liausa dėl nuomonės apie maisto tiekėjų darbą, patiekalų kokybę mėtėsi – iš pradžių sakė, kad yra pastabų, esminių pažeidimų dėl maitinimo nenustatyta, vėliau – kad maisto tiekėjai dirba puikiai, o problema yra tik viename taške.

Su tiekėjais tikrinom visą žiniasklaidoj pasirodžiusią informaciją, visus faktus aptarėm, esminių pažeidimų nėra.

„Esminių pažeidimų nenustatėm. Su tiekėjais tikrinom visą žiniasklaidoj pasirodžiusią informaciją, visus faktus aptarėm, esminių pažeidimų nėra“, – teigė jis, vėliau pridūręs, kad šventės organizatoriai maisto tiekėjams pastabų turi – esą „reikia pastiprinti silpnas vietas“.

„Iš principo sunku maitinti tokius didelius kiekius“, – kalbėjo vadovas.

Kaip teigė S.Liausa, antradienį vakare Dainų šventėje dirbantiems savivaldybių koordinatoriams, prižiūrintiems savo delegacijas, buvo išsiuntinėta informacija dėl eilių laukiant maitinimo, taip pat – dėl to, ar maistas nepasibaigė. Direktorius tvirtino, kad buvo kreiptasi ir į pareigūnus, kad šie efektyviau reguliuotų automobilių, maisto vežėjų srautą į šventės repeticijų vietas, rūpinamasi papildomomis palapinėmis.

„[Maisto] laukti reikia – tai neišvengiama“, – sakė šventės direktorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Saulius Liausa
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Saulius Liausa

Direktorius: maisto porcijos atitinka reikalavimus

Kaip pagrindines šventės problemas S.Liausa įvardijo lietų, dėl kurio antradienį teko paleisti sostinės Kalnų parke repetuojančius vaikus, ir eiles laukiant patiekalų.

„Prognozė gerėja, manau, išties leis truputį atsikvėpt nuo lietaus. Nes visgi maitinimas, suprantu, yra didelis dėmesys, bet dalyviams dar yra dideli uždaviniai paruošti programas, surepetuoti, lietus irgi pakankamai naujus iššūkius sukelia ir problemas. Vakar Kalnų parke teko greičiau pabaigti repeticiją su vaikais ir paleisti vaikus, [...] tik suaugę pabaigė repetuoti“, – kalbėjo jis.

S.Liausa tikino matęs žiniasklaidoje paviešintas dalyvių patiekalų nuotraukas: „Prakastas kotletas... Nežinau, ką komentuoti [...]. Tokių faktų užfiksuotų, kad paimtų ir atneštų prakastą kotletą, kad jį išdavė tarnyba, nu, nei logikos nėra, nei nieko.“

„Sriubos kiekis atitinka visus kvalifikacinius konkursinius reikalavimus, bet kai nufotografuoja, kad ten tik pusė sriubos, tai tada atrodo, kad labai mažai įpila – tik ant dugno. Bet kai skaičiuoji, kiek ten kiekis yra, jis atitinka reikalavimus“, – dalyvių skundus dėl porcijų dydžio komentavo Dainų šventės direktorius.

Meras svaidosi kaltinimais Vyriausybei

Tiesa, į repetuojančiųjų skundus dėl maisto kokybės sureagavo Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius, atsakomybę dėl chaoso priskyręs Vyriausybei. Situaciją jis įvardijo kaip gėdingą ir pavojingą, kai „vaikai (bent dalis jų), atvykę į visos Lietuvos dainų šventę mūsų šimtmečio metais negauna normalaus maisto, o vilniečiai vaikai, nors repetuoja visą dieną kartu, vakarienės negauna visai“.

„[Tai] yra piktybinis apsileidimas ir pasityčiojimas iš dalyvių. Aš padarysiu viską, kad atsakingi už šią betvarkę sulauktų įvertinimo, o kol kas kviečiu skubiai spręsti šią situaciją“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo meras, pakvietė Vilniuje veikiančius verslus bei organizacijas prisidėti ir padaryti tai, ko esą nesugebėjo užtikrinti Vyriausybė šimtmečio Dainų šventėje – „tinkamai pamaitinti vaikus“.

„Pats asmeniškai jau kontaktuoju su įmonėmis ir pirmąsias teigiamas reakcijas iš atsakingų verslų jau turiu, netrukus apie tai bus daugiau informacijos [...]. Tikiu, kad susitelkusi pilietinė visuomenė per dieną gali padaryti tai, ko Vyriausybei nepavyko per ilgą pasiruošimo Dainų šventei laikotarpį“, – dėsto R.Šimašius.

Premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas priekaištus Vyriausybei, ragino „pasielgti nelietuviškai“, t.y. džiaugtis renginiais, o situaciją žadėjo įvertinti vėliau.

„Šventei pasibaigus, mes įvertinsime tą realią situaciją, kuri buvo, nes nebuvo paprasta Vyriausybei kalbėtis su organizatoriais. Kėlėme visą laiką daug abejonių kalbant ir apie sąmatas pačias, apie finansavimą. Pabaikime Dainų šventę ir tada įvertinsime visus pliusus ir minusus“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė S.Skvernelis. Jo pasisakymą cituoja BNS.

Antradienį 15min redakciją pasiekė vienos Radviliškio mokykloje dirbančios, VšĮ „Bruneros“ virėjos anoniminis laiškas apie Dainų šventės dalyviams tiekiamą maistą. Virėja baiminosi, kad šventės dalyviai apsinuodys antradienį pietums tiektu paukštienos maltiniu, kuris, anot jos, buvo laikomas ir gabenamas netinkamoje temperatūroje.

Skundo pagrindu Šiaulių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Radviliškio mokyklose atliko patikrinimą.

Antradienį VŠĮ „Bruneros“ anoniminiame laiške išdėstytą informaciją neigė, įvardijo kaip gandus ir patikino, kad Dainų šventei tiekiami patiekalai gaminami laikantis „geros higienos praktikos taisyklių reikalavimų“.

VMVT: Radviliškyje maistas nebuvo gaminamas

Trečiadienį tiek Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tiek šventės organizatoriai patikino, kad skundas nepasitvirtino.

„Patikrinom informaciją apie Radviliškį, maistas ten nebuvo gamintas. Mūsų žiniom, tas nepasitvirtino. Iš Radviliškio nekeliauja joks maistas“, – teigė S.Liausa.

Jam antrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Daiva Ruželienė, tikindama, kad patiekalai Dainų šventės dalyviams Radviliškio mokyklose nebuvo gaminami apskritai.

„Galiu patvirtinti, kad Radviliškyje vakar dieną, kai mokyklose maisto tvarkymo veikla nebuvo vykdoma, visos mokyklos buvo užrakintos ir maistas į šventę iš Radviliškio mokyklų vakar nebuvo vežamas. Maistas buvo gaminamas vakar Vilniuje, Vilniaus įvairiuose objektuose, maistas buvo gaminamas Ukmergėje, Jonavoje ir vienoje Šalčininkų mokyklų. Maistas atvyko iš tų miestų.

Patys kotletai buvo formuojami ir užšaldomi, ir tai buvo vykdoma ne Radviliškyje, tai buvo daroma Vilniuje, įmonėje, kuri turi patvirtinimą, turi tam leidimą – įmonės kulinarijos ceche“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo ji ir pridūrė, kad tokio patiekalo kaip „frikadelės“, kurio gaminimas buvo aprašytas anoniminiame skunde, Dainų šventės meniu nėra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Ruželienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Ruželienė

Veterinarijos ir maisto tarnyba, kaip tikino D.Ruželienė, iki šios dienos dėl šventės dalyvių maitinimų yra sulaukusi skundų dėl skonio, o tai esą labai subjektyvų, taip pat – dėl nevienodo dydžio porcijų, dėl vėluojančio maisto.

Registruoti skundai dėl maitinimo – keturi

„Apie susirgusius, blogai besijaučiančius asmenis mūsų tarnyba informacijos neturi jokios“, – dėstė specialistė.

Anot D.Ruželienės, tarnyba iki trečiadienio ryto dėl šventės dalyvių maitinimo iš viso yra registravusi keturis skundus.

Antradienį 15min pasiekė informacija apie sostinės Vingio parke repetavusius šokėjus – vieni jų maisto negavo arba patiekalai vėlavo, kiti – maistu apsinuodijo. Pirmadienį kai kurie Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje apsistoję šventės dalyviai skundėsi pusryčiams valgę tik žalią bananą ir gėrę saldintos arbatos, nors į valgiaraštį buvo įtrauktos virtos pieniškos dešrelės, virti makaronai, agurkai.

Maistą šventės dalyviams šįmet tiekia trys įmonės – „Riekė“ ir „Ovantis“, kartu laimėjusios 154 tūkst. Eur su PVM vertės viešojo pirkimo konkursą, ir VšĮ „Bruneros“, laimėjusi du konkursus, kurių bendra vertė su PVM – 667 tūkst. Eur.

Viešųjų pirkimų tarnyba anksčiau teigė, kad Dainų šventės dalyvių maitinimo viešųjų pirkimų konkursai buvo surengti skubotai – esą tam organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras – turėjo ketverius metus, o konkursą paskelbė tik šių metų balandžio 17-ąją (pakartotinai – gegužės 8 dieną).

Pasiteiravus, kodėl konkursas ieškant maitinimo tiekėjų nebuvo skelbiamas anksčiau, S.Liausa aiškino, kad maisto tiekėjai dirba puikiai, esą kalbame tik apie vieną problemą, o nusistovėjusios tvarkos priežasčių keisti nėra.

Kodėl viešųjų pirkimų konkursas neskelbtas anksčiau?

„Konkursai ne pirmą kartą skelbiami ir ne tik pas mus – ir Latvijoj, ir Estijoj. Kol mes neturim skaičių, kol neturim repeticijų vietų, kol neturim, kur dalyviai nakvoja, tiesiog Viešųjų pirkimų įstatymas neleidžia apskritai kažką skelbti. O šitas dalykas (viešasis pirkimas – 15min) ateina, kada jis ateina.

Tai yra metodika, kuri iki šiol niekada nepavedė, ir manau, ne čia didžiausia problema. Maitina kelios įmonės. Jos puikiai susitvarko. Mes kalbam apie kažkokį vieną tašką ar vieną problemą“, – dėstė direktorius.

Įvertinti laimėjusio tiekėjo pasiūlytam Dainų šventės valgiaraščiui Vilniaus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai anksčiau teigė turėję tik savaitę, valgiaraščio nebuvo galimybių keisti.

S.Liausa konferencijos metu tvirtino, kad meniu po viešojo pirkimo konkurso buvo derintas.

„O prieš – irgi dėliojomės, nes dabar tų rekomendacijų išties yra labai daug. Visos tos rekomendacijos, kurios šiandieną yra galiojančios [...]. Nematom, kurioj vietoj tas valgiaraštis gali kokių pavojų kelti“, – kalbėjo direktorius.

Antradienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 15min siųstame komentare teigė, kad pasibaigus viešųjų pirkimų procedūroms tiekėjui buvo griežtai nurodyta laikytis patvirtinto valgiaraščio.

„Į VMVT specialistų pastabas dėl itin rizikingų patiekalų keitimo į mažiau rizikingus atsižvelgta tik iš dalies“, – konstatavo tarnyba.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Garbauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Garbauskas

VŠĮ „Bruneros“: visos problemos – du komunikaciniai nesusikalbėjimai

Spaudos konferencijoje dalyvavęs VŠĮ „Bruneros“ atstovu prisistatęs Donatas Garbauskas, taip pat einantis su VŠĮ susijusios UAB „Pontem“ vykdančiojo direktoriaus pareigas, komentuodamas bėdas dėl maitinimo, teigė, kad jos – tik komunikacinės ir logistinės, maisto kokybės tarp jų neįvardijo.

„Mes turėjom du komunikacinius nesusikalbėjimus dėl logistikos taškų. Vienas buvo iš jų, kad išsikrovė visą maistą viename iš taškų, nors turėjo iškrauti į du – todėl buvo vėlavimas. Ir ryte vakar Verkių gatvėje vairuotoją sustabdė remonto darbai ir jis negalėjo pajudėti. Todėl vėlavimas buvo į keturis ar penkis taškus. [Tai] – visos problemos, su kuriomis susidūrėme“, – sakė jis.

Vėliau, žurnalistui paklausus, kodėl įstaigos pateikiamas maistas yra toks nepatrauklus, VŠĮ „Bruneros“ atstovas patikino, kad jis atitinka reikalavimus.

Minėta VšĮ „Bruneros“ dar visai neseniai veikė „Kretingos maisto“ pavadinimu. Ši įstaiga, kaip nustatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), slėpė mokesčius – apgaulingai tvarkė apskaitą, teikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą.

VšĮ „Kretingos maistas“ taip pat pagarsėjo kaip tiekianti netinkamos kokybės patiekalus šalies mokykloms, darželiams, ligoninėms – apie tai ne kartą rašyta žiniasklaidoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius