Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 24 /16:50

Daiva Razmuvienė: daugiausia koronaviruso atvežama iš Jungtinės Karalystės, privaloma izoliacija būtina

Antradienis yra ta diena, kai Lietuvoje patvirtintas pirmasis koronavirusu užsikrėtęs vaikas. Serga ir abu jo tėvai. Iš viso antradienį patvirtinti jau 203 užsikrėtimo atvejai. Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistės Daivos Razmuvienės, didžioji dauguma atvežtinių yra užsikrėtusieji, grįžę iš Jungtinės Karalystės. O privaloma izoliacija būtina, nes rekomendacijų nebuvo klausoma.

Pusė – jauni žmonės

D.Razmuvienės teigimu, užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 200. Daugiau nei pusė šių pacientų yra jauni žmonės – 20-40 metų amžiaus, turėję nemažą skaičių kontaktinių asmenų. Tai esą rodo, kad žmonės, grįžę iš užsienio, nesilaikė saviizoliacijos.

„Kiekvieną atvejį reikia identifikuoti, susieti su laboratoriniu tyrimu ir apklausiant kalbėti apie kontaktus, jų ieškoti. Procesas ilgas, apie kontaktinius asmenis šiandien kalbos nebus tol, bet kalbėsiu apie tai, kad kontaktiniai asmenys atsirado todėl, kad tie susirgę asmenys savu laiku nesilaikė saviizoliacijos ir įvyko taip, kaip įvyko.

Tų asmenų, kurie užsikrėtė ne išvykimo metu, bet vietoje, yra apie 10-13 atvejų šiai dienai. Vadinasi, didžioji dalis šiandien yra įvežtiniai atvejai, šalis ta pati – Jungtinė Karalystė“, – teigė D.Razmuvienė.

Medikų šiuo metu yra apie 12 užsikrėtusiųjų.

Prognozuoti, kiek iš viso Lietuvos gyventojų gali susirgti šiuo virusu, D.Razmuvienė nenorėjo prognozuoti, nes tai visuomenę gąsdina. „Geriau kalbėkime žmonėms apie tai, kad neitų į lauką, o jeigu būtinybė eiti – užsidėk kaukę. Kvietimas likti namuose turi būti labai dažnai kartojamas ne vien dėl savo apsaugos, bet ir mūsų visų“, – sakė ji.

Izoliacija – vienintelė priemonė

Anot D.Razmuvienės, teisingas sprendimas priimtas dėl privalomosios izoliacijos, kai visi atvykstantys bus izoliuoti 14 dienų, nes rekomendacijos saviizoliuotis nepasiteisino – žmonės vis tiek ėjo, bendravo ir pan.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Į priverstinį karantiną viešbutyje atgabenti žmonės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Į priverstinį karantiną viešbutyje atgabenti žmonės

„Ta izoliacija yra vienintelė priemonė, kuri gali užkardinti viruso plitimą mūsų visuomenėje, kuris jau prasidėjęs. Todėl būkime sąmoningi, išgirskime medikų, specialistų rekomendacijas“, – kalbėjo D.Razmuvienė.

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys taip pat patvirtino, kad pažeidimai registruojami, policija reaguoja, išrašyta protokolų.

„Rytoj teisingumo ministras Vyriausybės posėdyje pristatys projektą dėl sankcijų padidinimo. Kaip jau buvo sakyta, šiuo metu už izoliacijos sąlygų nesilaikymą asmuo gali būti nubaustas 40 eurų bauda, po naujo sprendimo ta bauda kils iki kelių šimtų eurų ir net daugiau nei tūkstančio eurų. Tikimės, tai bus paveiki priemonė tiems, kurie nenori suprasti, kad laikytis izoliacijos taisyklių tiesiog būtina, kad apsaugotume visą visuomenę“, – teigė G.Surplys.

VIDEO: Į Vilniaus oro uostą grįžę keleiviai išvežami karantinui į viešbutį

„Kaukės yra privalomos nešioti, pagal vakar dienos sprendimą, tokios, kokias galime dabar turėti. Ar patys pasisiuvome, jeigu kur išėjome nieko neturėdami, gali tarnauti ir šalikas, ir kokia nors skepetaitė, skarelė. Kadangi dabar jau plinta virusas tarp mūsų visų, ne tik įvežtiniai atvejai, tai lyg barjeras, kaip apsauga ir man, ir kitam.

Tiesiog reikia žinoti, kad nuo viruso tai neapsaugo, bet jeigu aš esu kosintis, čiaudantis arba net kalbantis, su seilių, nosies sekretais virusas gali, jeigu jį turiu ir dar esu besimptomis ligonis, išsiskirti į išorę ir aerozoliniame pavidale, kaip skelbiama, išsilaikyti kurį laiką. Kaukės yra privalomos ir mieste jau matosi, kad su jomis vaikštančių yra vis daugiau, tai sveikintina“, – kalbėjo D.Razmuvienė.

Kaukė turi uždengti burną ir nosį.

Ji pritarė ir numatomiems ribojimams, kad vienu metu kartu vaikščioti parke gali tik du žmonės – esą kitos šalys parkus jau anksčiau uždarė, nes tikrai pavojinga didesniam būriui žmonių vienu metu būti ir gamtoje. Reikėtų uždaryti ir vaikų žaidimų aikšteles, kai kurie miestai tą jau daro.

Tirs visus guldomus į ligonines

Įsigaliojo nauja tvarka ir dėl visų asmenų, kurie guldomi į ligonines – net jeigu tai daroma dėl kitų priežasčių, kaip buvo Kaune, kur vėliau nustatytas koronavirusas pacientei, o dėl to per 70 medikų pateko į saviizoliaciją.

„Visi jie turi būti iš karto tiriami dėl koronaviruso ligos atvejo, nesvarbu kokia jam bus hospitalizacijos indikacija, kiekvienam bus atliekama. Išplėsta tyrimų galimybė, kam tai bus atliekama ir manau tai tikrai sustabdys“, – sakė D.Razmuvienė apie atvejus, kai dėl ne iš karto nustatyti koronaviruso izoliuotis tenka nemažai daliai gydymo įstaigos medikų.

Gydytojai ir slaugytojai įstaigose skirstomi grupėmis, kad susirgus vieniems juos galėtų pakeisti kiti.

VLK išduoda sertifikatus užsienyje esantiems

Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovas Gintaras Kacevičius informavo užsienyje šiuo metu esančius Lietuvoje nuolat gyvenančius ir dirbančius žmones, kurie nėra pasiėmę ar iš viso neturi Europos sveikatos draudimo kortelės, dėl būtinybės kreiptis.

„Kadangi dabar gali kilti klausimų pajutus koronaviruso simptomus galbūt nebus tyrimų daroma, tai reikėtų kreiptis į Valstybinę ligonių kasą info@vlk.lt, mes, pasitikrinę, kad tikrai esate draustas privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje, jums išsiųsime Europos sveikatos draudimo kortelės pakaitalą – tam tikrą sertifikatą. Jūs jį gausite el.paštu ir nuo to momento galėsite naudotis kortelės teikiamomis garantijomis“, – sakė VLK direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kacevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kacevičius

Per savaitgalį ir pirmadienį yra išduota apie 500 tokių sertifikatų. Pernai tokių kortelių išduota apie 220 tūkst., o iš viso Lietuvoje jas turi apie 600 tūkst. žmonių.

Užsikrėtė pirmas vaikas

Antradienį 11 val. informuota, kad nustatyti 8 nauji COVID-19 atvejai, iš viso Lietuvoje buvo 195 koronavirusu užsikrėtę asmenys.

Antradienio rytą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbė, kad bendras patvirtintų atvejų skaičius jau pasiekė 187. Tarp jų yra minėtas trejų metų vaikas, kurio abiem tėvams medikams taip pat koronaviruso testai buvo teigiami. Vaikas išleistas į namus gydytis.

Santaros klinikų laboratorijoje antradienio naktį gauti dar du teigiami ėminių rezultatai – koronavirusinė infekcija nustatyta dviem rizikos grupėje esantiems pacientams, kurie šiuo metu gydomi Santaros klinikose. Taip pat naktį gauti dar 4 teigiami atsakymai iš Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijos. Vienas pacientas, kuriam infekcija patvirtinta po kontakto su iš užsienio grįžusiais asmenims, gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Kiti trys atvejai nustatyti Klaipėdos mobiliajame punkte. Su šiais pacientais susisiekta, jie instruktuoti, kaip elgtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius