-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 11 21 /15:14

Daiva Ulbinaitė apie kalbas, kad pažymą nutekino ji: tai gerai organizuota provokacija bei šmeižto ir melo kampanija prieš prezidentę

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė pripažino, kad dalyvavo apklausoje ir kad jos darbo vietoje ir namuose buvo atliktos kratos, tiriant, kas žiniasklaidai nutekino slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą. „Jokių slaptų dokumentų nesu gavusi“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ji. D.Ulbinaitė įsitikinusi, kad puolant ją siekiama priversti prezidentę Dalią Grybauskaitę nesiekti antros kadencijos.
Daiva Ulbinaitė
Daiva Ulbinaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žiniasklaidoje kurį laiką spėliojama, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja galėjo būti tas žmogus, kuris naujienų agentūrai BNS nutekino slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą. D.Ulbinaitė spaudos konferenciją surengė 15 val., tuo metu, kai posėdžiauti pradėjo Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija, turinti nuspręsti, ar pagrįstai į viešumą patekusi VSD pažyma buvo paversta valstybės paslaptimi.

Kompromituojama ne patarėja, o prezidentė

Nuo pirmos ikiteisminio tyrimo dienos bendradarbiauju su pareigūnais, mano darbo vietoje ir namuose buvo atlikti tie patys procesiniai veiksmai, kaip ir žurnalistų. Aš neturiu jokių pretenzijų tyrimą vykdantiems pareigūnams, kiekvienas dirbame savo darbą, – sakė D.Ulbinaitė.

„Tai, kas vyksta pastarosiomis dienomis, aš vertinu kaip gerai organizuotą provokaciją bei šmeižto ir melo kampaniją. Tai – politinės girnos, kurios artėjant viršūnių susitikimui ir prezidento rinkimams naudojamos bandant kompromituoti Lietuvą ir prezidentę Dalia Grybauskaitę, kad ji nedalyvautų prezidento rinkimuose. Dėl to susijungė ir šią situaciją išnaudoja visos išorės jėgos, kurioms per šiuos penkerius metus tapo sunkiau vogti, sukčiauti ir daryti įtaką“, – sakė prezidentės patarėja.

D.Ulbinaitė pridūrė kasdien bendraujanti su žiniasklaida, todėl, pasak jos, natūralu, kad teisėsaugai kyla klausimų dėl informacijos apie valstybei kylančias grėsmes patekimo į viešąją erdvę ir į juos bandoma atsakyti.

„Nuo pirmos ikiteisminio tyrimo dienos bendradarbiauju su pareigūnais, mano darbo vietoje ir namuose buvo atlikti tie patys procesiniai veiksmai, kaip ir žurnalistų. Aš neturiu jokių pretenzijų tyrimą vykdantiems pareigūnams, kiekvienas dirbame savo darbą“, – pridūrė D.Ulbinaitė.

Dokumentų negavo, bet pareigūnai įspėjo

Ji pabrėžė, kad nėra gavusi jokių slaptų dokumentų, tačiau buvusi perspėta pareigūnų, kad prieš prezidentę pirmą kartą istorijoje sutelktos elitinės Rusijos žvalgybos pajėgos ir kad būtina tam rengtis. Prezidentė D.Grybauskaitė taip pat yra pareiškusi, kad ją VSD apie pažymą informavo žodžiu. Anot valstybės vadovės, iš prezidentūros niekas pažymos negalėjo nutekinti, nes D.Grybauskaitė pirmoji ją pamatė ne spalio 31-ąją, kai ji buvo paviešinta, o tik lapkričio 4 d.

„Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą, taip ir darau niekieno neraginama, man tikrai užteks ir stiprybės, ir kantrybės", – savo iš anksto pasirašytą kalbą baigė D.Ulbinaitė.

Į klausimus neatsakė

Į žurnalistų klausimus prezidentės patarėja atsakyti nesutiko.

LRT laidos „Dėmesio centre“ vedėjas Edmundas Jakilaitis paskelbė, kad, jo žiniomis, D.Ulbinaitė buvo apklausta kaip specialioji liudytoja ir jai netrukus gali būti pareikšti įtarimai dėl informacijos nutekinimo. Pati D.Ulbinaitė šios informacijos nekomentavo ir sakė, kad teisę dirbti su slaptais dokumentais vis dar turi.

Kaip specialusis liudytojas asmuo gali būti apklausiamas, jeigu byloje yra duomenų apie tai, kad galimai buvo padaryta nusikalstama veika ir tą veiką galimai padarė konkretus asmuo, tačiau šių duomenų nepakanka, kad šiam asmeniui būtų suteiktas įtariamojo statusas.

Jei D.Ulbinaitė taptų įtariamąja, kol kas neaišku, kokie jai gali būti pateikti įtarimai. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras kreipėsi į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją dėl VSD pažymos slaptumo grifo pagrįstumo. Nuo informacijos įslaptinimo laipsnio priklauso ir tai, kokia bausmė gresia informaciją paviešinusiam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius