Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 07

Dalia Grybauskaitė apie „meškiukų desantą“: Lietuva turi vykdyti tarptautinius įsipareigojimus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuva turi vykdyti tarptautinius įsipareigojimus ir dalintis su Baltarusija savo surinkta informacija apie „pliušinių meškiukų desantą“. Tiesa, prezidentė pažymi, kad tik teisėsauga spręs, kiek tos informacijos kaimyninei šaliai teikti, o kiek ne.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Lietuva yra demokratinė, teisinė valstybė. Visi tarptautiniai įsipareigojimai vienokia ar kitokia forma turi būti vykdomi. Kokia forma, kokia apimtimi ir kaip tarptautiniai susitarimai bus vykdomi tai tiesioginė atsakomybė ir sprendimą priims teisėsaugos institucijos. Konkrečiai šiuo metu tyrimą vykdo prokuratūra“, – kalbėjo prezidentė penktadienį žurnalistų paklausta, ar Lietuva turi teikti teisinę pagalbą Baltarusijai.

Primename, kad švedų aktyvistai paskelbė, kad liepos 4 dieną iš Lietuvos jie įskrido į Baltarusiją nedideliu lėktuvu ir išmėtė tūkstantį meškiukų šalies teritorijoje. Po to jie grįžo į Lietuvą. Švedai teigė taip norėję atkreipti dėmesį į žodžio laisvės ribojimus Baltarusijoje.

Lietuvos institucijos teigė nebuvusios informuotos apie tokį švedų skrydį, tačiau iškart nefiksavo ir valstybės sienos pažeidimo.

Iš pradžių buvus tokį skrydį neigė ir oficialios Baltarusijos oficialiosios tarnybos. Tačiau po incidento praėjus kiek mažiau nei mėnesiui, autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus. Be to, Minskas po to kreipėsi į Lietuvą teisinės pagalbos prašymu padėti ištirti sienos kirtimo atvejį.

Praėjus daugiau nei mėnesiui po įvykio, rugpjūčio viduryje, Lietuvos generalinė prokuratūra pranešė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo. A.Anušauskas tikisi, kad tyrimas bus baigtas iki rugsėjo pabaigos. Vėliau bus sprendžiama, ar turima informacija pasidalinti su Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius