Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 07

Dalia Grybauskaitė apie Panama Papers: viena šalis su mokesčių rojais nepakariaus

Kovą su šešėlinėmis struktūromis, per ofšorines įmones vykdančiomis nelegalias ar ant legalumo ribos balansuojančias operacijas, būtina stiprinti. Taip 15min duotame komentare teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama nutekėjusius Panamos kompanijos „Mossack Fonseca“ duomenis.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

D.Grybauskaitės žodžiais, tarptautinių žurnalistų pajėgų paviešinti Panama Papers duomenys „atskleidė ir patvirtino, kad verslas per ofšorines kompanijas yra pasaulinio masto problema ir jų veiklos kontrolės griežtinimas yra neišvengiamas“.

Šalies vadovės teigimu, Lietuvoje nuveikta nemažai, kad būtų apsunkintas ofšorinių struktūrų darbas plaunant pinigus ar vykdant kitą nelegalią veiklą.

„Lietuva kovoje su nesąžininga veikla padarė daug: priimti sprendimai dėl griežtesnės kredito įstaigų bei finansinių srautų kilmės kontrolės, kredito įstaigose diegiamos patikimos sertifikuotos sistemos, kurios padeda identifikuoti ofšorinius klientus ir nuo jų išsivalyti.

Koreguota ir Lietuvos teisinė bazė, siekiant kovoti su mokesčių vengimu: įvesti teisiniai saugikliai, ribojantys išmokas į/iš „juoduosiuose sąrašuose“ esančias jurisdikcijas ir neleidžiantys pasinaudoti mokesčių lengvatomis, kurios padėtų išvengti mokesčių. Pradedama keistis informacija apie užsienyje esančias banko sąskaitas“, – vardijo D.Grybauskaitė.

Vis dėlto prezidentė pripažįsta, kad Lietuvos rankose – ne toks priemonių arsenalas, kokio reikėtų visiškai užlopyti spragoms, kuriomis naudojasi mokesčių rojų struktūros.

„Pažaboti šešėlinę ofšorinių kompanijų veiklą vienos šalies pastangų neužtenka. Visos valstybės turi būti suinteresuotos stabilia ir sąžininga finansų sistema. Todėl šalys, neprisijungusios prie jau galiojančių tarptautinių susitarimų, turėtų būti skatinamos tą daryti aukščiausiu lygiu. Turime toliau griežtinti skaidrumo reikalavimus mokesčių srityje. Remti vienodų skaidrumo standartų įtvirtinimą visame pasaulyje“, – teigė buvusi eurokomisarė.

Panama Papers palietė ne vieną pasaulio politinio elito narį. Demaskuotos artimiausios Vladimiro Putino aplinkos šešėlinės struktūros. Paaiškėjo ir tai, kad Petro Porošenka, eidamas Ukrainos prezidento pareigas, įsteigė naują ofšorinę kompaniją – o tai, anot ekspertų, gali reikšti netgi Ukrainos konstitucijos pažeidimą. Anot D.Grybauskaitės, Panama Papers atsidūrę pasaulio lyderiai turi „išsklaidyti abejones“, susijusias su jų dalyvavimu šešėlinėse verslo struktūrose.

„Politikams, ypač kurie vadovauja šaliai – keliami ypatingi skaidrumo reikalavimai. Todėl Ukrainos prezidentui ir kitiems minimiems valstybių vadovams reikės išsklaidyti tiek tarptautinės bendruomenės, tiek savo šalių gyventojų abejones“, – teigė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius