-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 21 /16:13

Dalia Grybauskaitė Davose: žaidimo taisyklės pasikeitė visam laikui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį dalyvauja Šveicarijoje vykstančiame prestižiniame Pasaulio ekonomikos forume Davose. Šalies vadovė trečiadienį perskaitė pranešimą diskusijoje apie geoekonomikos įtaką energetikai ir dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje, kurioje taip pat dalyvaus energetikos bendrovių vadovai, įtakingi ekspertai ir analitikai.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Pasaulio ekonomikos forume, Davose.
Dalia Grybauskaitė Davose / LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr.

D.Grybauskaitė įkando Rusijos vicepremjerui

D.Grybauskaitė savo pranešime kalbėjo apie suskystintų dujų terminalą „Independence“.

„Mūsų šalies patirtis rodo, kad „Gazprom“ kainos nebuvo teisingos, mes už dujas mokėjome 30 proc. brangiau nei Vokietija, kainos buvo naudojamos kaip politinio spaudimo priemonė. Todėl mūsų terminalas ir vadinasi „Independence“, – sakė prezidentė po to, kai Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius aiškino, kad alternatyvos rusiškoms dujoms Europai kainuos daug brangiau.

„Europai alternatyvios dujos būtų brangesnės. Saulės, vėjo, vandens energija yra brangesnė nei Rusijos dujos. Politikai turi kalbėtis su žmonėmis ir paaiškinti, kodėl jie moka brangiau, o ne pigiau", – pareiškė A.Dvorkovičius.

Anot prezidentės, Europos laukia nauji iššūkiai ir tai paskatins ir kitas šalis pasirūpinti energetiniu saugumu.

„Žaidimo sąlygos pasikeitė visam laikui“, – pareiškė D.Grybauskaitė. Ji teigė, kad tos šalys, kurios yra „priklausomos nuo vamzdžio“, ateityje gali turėti problemų.

„Lietuva – maža šalis, bet terminalą pastatėme labai greitai, per 3,5 metus. Labai greitai, prireikus, galėsime padėti savo kaimynams“, – sakė ji.

LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Pasaulio ekonomikos forume, Davose.
LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Pasaulio ekonomikos forume, Davose.

„Pasaulinės tendencijos rodo, kad dujotiekių era baigėsi. Energetikos ateitis yra atvira ir konkurencinga rinka, aukšti aplinkosaugos standartai ir atsinaujinančios energetikos plėtra. Lietuva, pasistačiusi SGD terminalą, užkirtusi kelią monopoliniam tiekėjo piktnaudžiavimui ir užsitikrinusi energetinį savarankiškumą, yra pavyzdys, kaip, efektyviai panaudojus ribotus išteklius, galima sėkmingai prisitaikyti prie besikeičiančios globalios energetikos rinkos", – teigė prezidentė.

Net 70 proc. kuro ES importuoja iš išorės tiekėjų. „Gazpromas" tiekia iki trečdalio visų ES suvartojamų dujų.

Šalies vadovės teigimu, gruodį pradėjęs veikti SGD terminalas įrodė, kad Lietuva sugeba veikti greitai, priimti strateginius sprendimus ir įgyvendinti sudėtingus didelės apimties projektus. Terminalas užtikrino saugų dujų tiekimą iš alternatyvių šaltinių ir žemesnes kainas šalies žmonėms. Iki tol Lietuva patyrė ne vieną blokadą ir energijos tiekimo sutrikimą. Lietuvos vartotojai už dujas mokėjo brangiausiai visoje ES.

Diskusijoje kalbėta ir apie pokyčius ES energetikos rinkoje, sparčiai krentančių naftos kainų įtaką pasaulio ekonomikai ir globaliems procesams. Net 70 proc. kuro ES importuoja iš išorės tiekėjų. „Gazpromas" tiekia iki trečdalio visų ES suvartojamų dujų. Rusijos agresija, grasinimai nutraukti dujų tranzitą Europai per Ukrainą skatina ES ne tik diversifikuoti dujų tiekimą, ieškoti alternatyvių šaltinių, investuoti į atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą, bet ir formuoti bendrą energetikos išorės politiką ir kurti energetikos sąjungą.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog globaliems iššūkiams reikalingas bendras tarptautinės bendruomenės atsakas. Davoso forumas, kuris sutraukia pasaulio lyderius, verslo atstovus ir pilietinę visuomenę, suteikia unikalią galimybę ieškoti globalių sprendimų.

G.Nausėda: D.Grybauskaitės dalyvavimas Davoso forume yra Lietuvos pasiekimų pripažinimas

Lietuvos prezidentės dalyvavimas prestižiniame Pasaulio ekonomikos forume Davose yra šalies pasiekimų pripažinimas, teigia SEB banko prezidento patarėjas.

„Lietuva galėtų būti neblogas pavyzdys, kaip galima susidoroti su didžiulio masto ekonomine krize, kuri buvo kilusi 2009 ir 2010 metais. Mes ją sėkmingai įveikėme, nors nuostolių čia būta, žinoma. Lietuva galėtų būti pavyzdys, kaip įveikusi štai šitą sunkumų ruožą, šalis geba įsivesti eurą, na, ir Lietuva gali būti pavyzdžiu, kaip galima dideliais žingsniais artėti link didesnės energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos“, – interviu LRT radijui sakė Gitanas Nausėda.

D.Grybauskaitė dalyvauja pirmą kartą

Ketvirtadienį Lietuvos vadovė susitiks su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generaliniu sekretoriumi Angelu Gurria. Lietuva šiemet pradės derybas dėl narystės šioje organizacijoje.

D.Grybauskaitė Davose taip pat dalyvaus uždaroje pasaulio ekonomikos lyderių diskusijoje „Naujas globalus kontekstas strateginei konkurencijai“.

Į forumą taip pat vyksta energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ vadovas Dalius Misiūnas. Jis dalyvaus diskusijoje „Energetikos ateitis“.

Davoso Pasaulio ekonomikos forumas vyksta jau 45 kartą nuo 1971 metų.

Sausio 21-24 dienomis vyksiančiame renginyje dalyvaus apie pusantro tūkstančio verslo lyderių ir 40 valstybių bei vyriausybių vadovų. Diskusijos apims plačius klausimus, pradedant naftos kainomis ir baigiant interneto ateitimi.

Šveicarijos kalnų kurorte Davose vyksiančiame forume D.Grybauskaitė dalyvaus pirmą kartą.

2001, 2008 ir 2009 metais jame dalyvavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius