Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 03 20 /21:58

Dalia Grybauskaitė: ES sankcijas artins prie Vladimiro Putino aplinkos

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Vadovų Taryboje trečiadienį pirmiausia bus svarstomas visų galimų diplomatinių ir politinių sankcijų įvedimas Rusijai, o apie ekonomines sankcijas kol kas bus kalbama atsargiau. Anot jos, dabar svarbiausia padėti Ukrainai, todėl su ja ketinama kuo skubiau pasirašyti Europos Sąjungos Asociacijos sutartį.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Be abejo, kalbėsime apie sankcijų paketus. Čia norėčiau, kad visiems būtų labai aišku, kad mes kalbame apie tris sankcijų paketus“, – pabrėžė Lietuvos prezidentė.

Pasak D.Gybauskaitės, pirmame pakete yra diplomatiniai ir politiniai santykiai. Jie pradedami įšaldyti. „Daugelis susitikimų yra atšaukiami, tarp jų ES ir Rusijos viršūnių susitikimas atšaukiamas, jo nebus.  Taip pat užšaldomas pasiruošimas G8 susitikimui”,  – sakė D.Grybauskaitė.

„Tai sankcijos, kurios liestų artimiausią V.Putino aplinką, o ne visą Rusijos pilietinę visuomenę“, – kalbėjo Lietuvos prezidentė prieš Europos Vadovų Tarybos posėdį

Sąrašas bus platesnis

Be to, anot jos, bus kalbama apie sąrašą asmenų, kuriems bus uždrausta įvažiuoti į ES ir kurių sąskaitos Europos šalyse ir JAV bus užšaldytos. Lietuvos prezidentė pabrėžia, kad jame turi būti patys artimiausi V.Putino rėmėjai.

„Šis sąrašas bus plečiamas, nes kol kas dabar jame yra žmonės, kurie yra trečiame, ketvirtame ešelone ir labai toli nuo V.Putino aplinkos. Bus artinama arčiau V.Putino. Tai yra skausmingesnės priemonės“, – teigia D.Grybauskaitė.

Anot jos, kol kas ES kalbasi tik apie tikslines, o ne horizontalias ekonomines sankcijas. Tai reiškia, kad pirmiausia būtų uždrausta prekyba ginklais su Rusija, bet nepakenkta visiems Rusijos ir Europos gyventojams.

„Tai sankcijos, kurios liestų artimiausią V.Putino aplinką, o ne visą Rusijos pilietinę visuomenę. Kalbame apie tikslines ekonomines sankcijas, bet jos šiek tiek vėliau, o dabar pirmiausia turime išnaudoti visas politines ir diplomatines sankcijas, kurių tikrai dar daug nepanaudojome“, – kalbėjo Lietuvos prezidentė prieš Europos Vadovų Tarybos posėdį.

Ne visi turtingi žmonės yra blogi žmonės. Ir ne visi turtingi žmonės yra tie, kurie padeda išgyventi V.Putino režimui, – sako D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė pabrėžė, kad negalima ekonominių sankcijų taikyti, pavyzdžiui, penkiasdešimčiai turtingiausių Rusijos žmonių, nes ne visi jie V.Putino rėmėjai.

„Ne visi turtingi žmonės yra blogi žmonės. Ir ne visi turtingi žmonės yra tie, kurie padeda išgyventi V.Putino režimui. Norime, kad jame būtų būtent tie žmonės, nors turiu pripažinti, kad ne visos ES šalys skuba su tokiu sąrašu“, – pripažino ji.

Lietuvos prezidentė pažymėjo, kad dvejojančias šalis taikyti sankcijas greičiausiai privers pati Rusija, kuri užuot atsitraukusi kasdien vis žengia tolyn taikydama karines, ekonomines ir informacines priemones.

Pasirašys Asociacijos sutartį

D.Grybauskaitė atskleidė, kad Europos Vadovų Taryboje bus pasirašoma Asociacijos sutartį su Ukraina, nors Laisvos prekybos dalies sutartyje įgyvendinimas dar bus atidėtas pačios Ukrainos prašymu.

„Mes sutikome su tuo, o kaip klostysis situacija toliau, žiūrėsime. Dabar svarbiausia kuo greičiau padėti Ukrainai, nes elementai ant sienos prasideda tokie patys, kaip buvo su Lietuva. Prasideda patikrinimai ant sienos, po to greičiausiai bus blokada. Šiuo metu Rusija pradeda ne tik karinę, bet ir ekonominę izoliaciją Ukrainai taikyti“, – teigė ji.

Be to, pasak D.Grybauskaitės, Europos lyderiai aptars energetinius klausimus ir svarstys, kaip sumažinti Europos energetinės sistemos priklausomybę nuo rusiškų energijos šaltinių, kurie „Europai tampa girnomis“.

Būtinas stiprus ES atsakas į Rusijos agresiją

D.Grybauskaitė sako, kad būtinas stiprus ES atsakas į Rusijos agresiją.

Trečiasis etapas – ginklų pardavimo Rusijai draudimas ir kitos ekonominės priemonės

„Rusija labai aiškiai rodo, kad nenori kalbėtis ar ieškoti taikių sprendimų. Todėl būtinas stiprus ir vieningas Europos Sąjungos atsakas, rodantis, kad netoleruosime tokio grubaus tarptautinių susitarimų pažeidimo ir vienpusiškai primetamos naujos politinės logikos. Šiandien kalbame apie konkrečias, tikslines sankcijas. Šios sankcijos neturi būti nukreiptos prieš visą Rusijos visu omenę, o tik prieš konkrečius atsakingus asmenis", – ketvirtadienį Briuselyje sakė prezidentė.

Ji dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje, kurio metu ES šalių vadovai svarstė, kokių tolesnių veiksmų ES turi imtis padėčiai Ukrainoje stabilizuoti.

Pasak prezidentės, pirmajame sankcijų etape jau buvo stabdomi politiniai ir diplomatiniai santykiai – suspenduojamas pasiruošimas Didžiojo aštuoneto susitikimui bei ES ir Rusijos viršūnių susitikimui. Stabdomos derybos dėl vizų ir kitų bendradarbiavimo sričių.

Antrajame etape konkretiems asmenims buvo uždrausta įvažiuoti į ES teritoriją ir įšaldytos jų sąskaitos Europos bankuose. Trečiasis etapas – ginklų pardavimo Rusijai draudimas ir kitos ekonominės priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius