-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 12

Dalia Grybauskaitė generaliniam policijos komisarui Sauliui Skverneliui priekaištų neturi

Trečiadienį pas prezidentę Dalia Grybauskaitę apsilankęs generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis iš valstybės vadovės neišgirdo nei vieno blogo žodžio. D.Grybauskaitė sako, kad policija tvarkosi puikiai ir siūlo kitoms teisėsaugos institucijoms imti pavyzdį, kaip reikia kovoti su korupcija sistemoje.
 Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

D.Grybauskaitė su S.Skverneliu policijos veiklos ataskaitą aptarinėjo beveik valandą.

Prezidentė pabrėžė, kad permainos policijoje duoda rezultatų ir akivaizdu, kad pokyčiai dideli, – sakė D.Ulbinaitė.

Po susitikimo prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė sakė, kad skirdama komisarą D.Grybauskaitė pabrėžė būtinybę rotuoti vadovus ir modernizuoti policijos veiklą.

„Prezidentė pabrėžė, kad permainos policijoje duoda rezultatų ir akivaizdu, kad pokyčiai dideli. Prezidentė ypač teigiamai įvertino tai, kad šiemet pradėta realiai įgyvendinti vadovų rotacija ir jau iš dešimties apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų vadovų pakeisti 7, šiemet planuojama rotuoti dar 70 vadovų“, – sakė D.Ulbinaitė.

Ji pridūrė, kad, prezidentės nuomone, šitie pokyčiai užkirs kelią galimiems korupciniams susitarimams, bus vadovaujamasi įstatymo viršenybe, o ne pažintimis.

D.Grybauskaitei patinka, kaip dirba Policijos departamanto Imuniteto valdyba, nes, jos įsitikinimu,  net ir smulki korupcija policijoje turi labai didelę įtaką žmonių pasitikėjimui teisėsauga apskritai.

„Įkūrus šią tarnybą jau 150 korumpuotų ir aplaidžiai dirbusių pareigūnų išaiškinti. Imuniteto tarybos pavyzdys turėtų būti taikomas ir kitose teisėsaugos institucijose. Tai – pavyzdys, kaip galima patiems efektyviai kovoti su korupcija institucijos viduje“, – sakė ji.

Generalinis komisaras S.Skvernelis patikslino, kad išaiškinti ne 150 aplaidžiai dirbę pareigūnai, o tiek Imuniteto valdyba pradėjo ikiteisminių tyrimų dėl korupcijos.

17 atvejų teismai dėl 26 pareigūnų yra pasibaigę, nuteisti 24 policininkai.

Pareigūnų algos kilo, bet nežymiai

Kalbėdamas apie vadovų rotaciją, S.Skvernelis pabrėžė, kad sudarytos sąlygos vadovui dirbti 10 metų, per tiek laiko bet kuris vadovas gali įgyvendinti visus sau išsikeltus uždavinius.

S.Skvernelis pridūrė, kad auga nusikaltimų, padarytų artimoje aplinkoje, skaičius. Jis spėjo, kad taip nutiko dėl to, kad vis daugiau žmonių nebebijo apskųsti smurtautojo.

„Dalis pareigūnų, kurie nebenorėjo tęsti karjeros, buvo 5 metų kadencija, nebedirbo. Kadencijos įvedimas yra gerai, nes vadovas turi galimybę jaustis laisvas, nesuauga su savo kėde. Pakeitimas aplinkos labai sveikas, tai daroma socialiai apsaugant patį pareigūną“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kaip būtų galima paaiškinti nusikalstamumo didėjimą, S.Skvernelis pabrėžė, kad anksčiau pareigūnai kartais įkalbinėdavo žmones nerašyti pareiškimo. „Dabar – atvirkščiai. Apie kiekvieną nusikalstamą veiką mes prašome, kad žmonės praneštų, ką registruojame. Tai rodo pasitikėjimą mumis. Ištyrimas veikų policijoje yra gerokai ūgtelėjęs, ištiriama apie pusė nusikalstamų veikų“, – sakė generalinis policijos komisaras.

S.Skvernelis pridūrė, kad auga nusikaltimų, padarytų artimoje aplinkoje, skaičius. Jis spėjo, kad taip nutiko dėl tos pačios priežasties – vis daugiau žmonių nebebijo apskųsti smurtautojo.

S.Skvernelis priminė, kad šiemet policijai skirtas didesnis finansavimas nei pernai, todėl policininkams nuo sausio algos kilo vidutiniškai 140 Lt.

„Tai yra labai nedaug, bet tai yra žingsnis į priekį. Tikimės, kad kitąmet finansavimas bus didesnis“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius