-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 01

Dalia Grybauskaitė įgėlė Andriui Kubiliui dėl renovacijos programos ir noro pirkti sraigtasparnius

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kritikuoja tiek Vyriausybės sprendimą pirkti sraigtasparnius iš namų renovacijai nepanaudotų Europos Sąjungos (ES) lėšų – tam esą reikėjo ieškoti kitų šaltinų, tiek pačią renovacijos programą.
Žvejybos kontrolei pasitelktas Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.
Žvejybos kontrolei pasitelktas Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8. / KAM/Antano Gedrimo nuotr.

„Esu įsitikinusi, kad renovacijos programa šios Vyriausybės buvo sunkiausiai ir blogiausiai vykdoma programa. Jos sąskaita daryti kažką kita nereikėtų“, – šeštadienį Širvintose, kur moksleivius sveikino Rugsėjo 1-osios proga, žurnalistams teigė valstybės vadovė.

Anot D.Grybauskaitės, sraigtasparniai būtini, bet jiems reikėjo rasti kitų šaltinių. „Tokio sprendimo priimti nebuvo galima", – pabrėžė ji.

Šią savaitę premjeras Andrius Kubilius patikino, kad, nepaisant kritikos lavinos, Vyriausybė neketina atsisakyti planų už laiku nepanaudotas būstams renovuoti skirtas ES lėšas įsigyti tris gelbėjimo sraigtasparnius. Esą laiku nepanaudojus šios paramos, Lietuvai tektų pinigus grąžinti.

„Dar sykį perskaičiuosime (kiek namų galima renovuoti iki 2015 metų – red.), nes prognozės labai greitai keičiasi“, – teigė jis.

Apie renovacijos skatinimą ir būdus, kaip už 140 mln. Lt būtų galima renovuoti daugiabučius, o ne pirkti sraigtasparnius, Vyriausybės vadovas neužsiminė.

Galutinio sprendimo dėl minėtų pinigų panaudojimo sraigtasparniams pirkti Ministrų kabinetas dar nepriėmė, tačiau aišku, kad JESSICA fondo pinigais Lietuva senų namų apšiltinti nė nebandys.

15min.lt jau rašė, kad Vyriausybė nusprendė iš JESSICA fondo paimti beveik 140 mln. Lt. Už juos greičiausiai bus perkami sraigtasparniai. Toks sprendimas suglumino net aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską, nors būtent Aplinkos ministerija yra siūlymo autorė. Valdininkai aiškina, kad tokio siūlymo rengti nenorėjo, tačiau teko, nes taip buvo liepta.

Projekte, kuriame siūloma sraigtasparniams pirkti panaudoti būtent JESSICA programos lėšas, rašoma, kad iki 2015 metų bus renovuota ne 1150 daugiabučių, kaip planuota, o vos 510. Pasak A.Kubiliaus, randantis naujų renovacijos iniciatyvų, prognozės dar bus tikslinamos.

Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti apie 376 mln. litų.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, trys sraigtasparniai reikalingi paieškos ir gelbėjimo funkcijai, kuri yra įstatymais priskirta Lietuvos kariuomenei. Karinės oro pajėgos nuolat budi ir šią funkciją atlieka visą parą ir visus metus sausumoje ir jūroje.

Šiuo metu Karinės oro pajėgos eksploatuoja šešis sraigtasparnius MI-8, kurių naudoti nebus galima po 2016-2017 metų. Kai kurie gynybos ekspertai perspėjo, kad jei Lietuva neįsigis sraigtasparnių, gali sutrikti NATO vykdoma oro policijos misija Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius