Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 08 /11:45

Dalia Grybauskaitė: išorėje ir viduje yra labai daug norinčių, kad valstybėje valdžios konfliktuotų

Su Seimo vadovybe artėjančios sesijos darbus aptarusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad ši valdžia turėtų pasimokyti iš klaidų, viena tokių prezidentė įvardijo PVM lengvatos šildymui naikinimą. D.Grybauskaitė paragino valdančiuosius gebėti priimti sprendimus ir pabrėžė, kad tiek Lietuvoje, tiek išorėje yra daug norinčių, kad valdžios konfliktuotų, būtų užimtos smulkmenomis ir nedirbtų svarbių darbų.
Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis
Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš sekmadienį prasidėsiančią Seimo rudens sesiją D.Grybauskaitė penktadienį valandą kalbėjosi su parlamento valdyba.

Po susitikimo D.Grybauskaitė sakė, kad reikia dirbti išvien, nes tiek Lietuvoje, tiek išorėje yra daug norinčių, kad valdžios konfliktuotų: „Palinkėjau valdančiajai daugumai, kokia ji bebūtų, gebėti priimti būtinus sprendimus, nepriklausomai nuo to, kaip susiklostys politiniai debatai dėl frakcijų ir daugumos, nepriklausomai nuo to, kas vyksta, kokios grėsmės yra aplink, Lietuva šiandien kaip niekad tvirta, finansiškai stipri ir savimi pasitikinti valstybė, kuri kaip niekad turi daug draugų, kurie darbais įrodo, kad Lietuva yra ne viena.“

Palinkėjau valdančiajai daugumai, kokia ji bebūtų, gebėti priimti būtinus sprendimus.

Socialdemokratų partijoje tebevyksta balsavimas, ar reikėtų trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žurnalistams sakė, kad susitikime kalbėta ir apie koalicijos stabilumą.

„Mes turime užtikrinti stabilumą valstybėje, todėl visus kviečiame labai aiškiai demonstruoti pastovumą ir supratimą sesijos metu, ypač „Zapad“ mokymo metu. Turime užtikrinti valstybės tokią atsvarą į visokius iššūkius“, – aiškino Seimo pirmininkas.

D.Grybauskaitė pabrėžė esanti pasirengusi nuoširdžiai bendradarbiauti su visomis valdžios institucijomis, tiek su Vyriausybe, tiek su Seimu.

„Nes tokio darbo reikia mūsų žmonėms (...) Negalime sau leisti bartis, konfliktuoti, nes yra sprendimai, kurie yra būtini valstybei“, – pridūrė valstybės vadovė.

Paragino valdančiuosius pasimokyti iš klaidų

„Ko gero, dabar ne laikas rašyti pažymius, – paklausta, kokį pažymį rašytų valdantiesiems, sakė prezidentė. – Metiniame pranešime esu įvertinusi klaidas, bet šiandien kalbėčiau apie tai, jog labai noriu (paraginti – aut.) valdančiąją daugumą, ypač pagrindinę frakciją, pasimokyti iš klaidų.“

Jos teigimu, iš klaidų turėtų mokytis ne tik Seimo frakcijos, bet ir Vyriausybė, o reformos negali vykti tik vardan reformų, kad būtų galima padėti paukščiuką.

„Jei kas nors funkcionuoja pakankamai neblogai, ko gero, naikinti revoliuciniu būdu, perkratinėti tik tam, kad būtų imituojamas veiksmas, nereikėtų. Nereikėtų to daryti buldozeriniu būdu, o tartis ir kalbėtis“, – paragino valstybės vadovė.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos ekonomika dabar yra pasiekusi aukščiausią ciklo tašką, o tai, prezidentės žodžiais, yra labai komfortabilios sąlygos veikti Vyriausybei.

„Todėl daryti žingsnius sukeliant konfrontaciją, susipriešinimą, tikrai nėra nei politinės prasmės, tuo labiau, socialinės, nei finansinės prasmės“, – pabrėžė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis

D.Grybauskaitė sakė Seimo valdybai pabrėžusi, kad tokių klaidų, kaip PVM lengvatos šildymui naikinimas, daryti nereikėtų, nes tai nieko neduoda – jis paliečia 700 tūkst. gyventojų, o biudžetui didelio pelno neatneša: „Žinant, kad yra perteklius pajamų, tai yra visiškai nesuprantamos ir nepateisinamos klaidos. Tokių klaidų tikrai nereikėtų daryti, tuo labiau kad spaudimo iš išorės mažinti, naikinti, atimti, visiškai nėra. Nėra jokios krizės.“

Tačiau paklausta apie didesnį, nei planuota, pensijų, minimalios algos kėlimą prezidentė sakė, kad, nors ir išgyvename pakilimo laikotarpį, tačiau pravalgyti lėšų negalima.

„Esame ties rizikos riba, kai galime patekti į infliacijos spiralę. Bet koks neapgalvotas, gerokai didesnis padidinimas paskui save atveda ir kainų didesnį kilimą, ir tai vadinama infliacijos spirale. Taip, kelti reikia, tokios galimybės yra, bet konkretūs paskaičiavimai turi būti padaryti labai atsakingai“, – teigė ji.

Svarbiausias Seimo rudens sesijos darbas yra kitų metų biudžeto formavimas. D.Grybauskaitė penktadienį pabrėžė, jog šis biudžetas – labai svarbus pirmiausiai dėl to, kad jis yra socialiai orientuotas: 400 mlrd. eurų skiriama socialinėms reikmėms ir 500 mln. eurų daugiau – socialinės atskirties mažinimui.

Šis biudžetas, anot valstybės vadovės, atspindi dar vieną prioritetą – valstybės saugumą: „Istorinis biudžetas dar ir ta prasme, kad pirmą kartą 2018 metais Lietuva pasieks 2 proc. BVP išlaidų gynybai ir tai turbūt – dar ne riba, nes iššūkiai įvairūs.“

Siūlo didinti baudas už nusikaltimus, o ypač – už neteisėtą praturtėjimą

Seimui šalies vadovė pateikė septynias iniciatyvas, susijusias su skaidrumo didinimu, šalies konkurencingumo užtikrinimu, taip pat atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, korupcinius nusikaltimus griežtinimą. Kartu šalies vadovė teikia profesinio mokymo pertvarką.

Įregistruotame sesijos darbų programos projekte įrašyti beveik 530 teisės aktų projektų be lydimųjų. Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti per 150, prezidentė D.Grybauskaitė – 7, Seimo nariai (frakcijos) – beveik 250 įstatymų projektų.

Seimo eilinė rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną, sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius