-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 17 /15:54

Dalia Grybauskaitė Juozo Oleko neskirs net laikinuoju ir vadina jį „auksinių šaukštų ministru“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė netvirtins laikinuoju sveikatos apsaugos ministru krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko, nes jis jis yra susikompromitavęs vadinamojoje „auksinių šaukštų“ istorijoje, pirmadienį pranešė prezidentūra. Pats J.Olekas, reaguodamas į prezidentės kritiką, sako, kad ji šoka pagal „konservatorių rinkiminę plokštelę“.
Jensas Stoltenbergas, Dalia Grybauskaitė, Juozas Olekas
Jensas Stoltenbergas, Dalia Grybauskaitė, Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentė nepaves susikompromitavusiam ministrui J.Olekui laikinai eiti sveikatos apsaugos ministro pareigas“, – prezidentės poziciją BNS pirmadienį perdavė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, paklausta, ar J.Olekui gali būti patikėtos laikinojo sveikatos apsaugos ministro pareigos.

Prezidentė D.Grybauskaitė nusprendė netvirtinti krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko laikinuoju sveikatos apsaugos ministru, nes jis yra susikompromitavęs vadinamojoje „auksinių šaukštų“ istorijoje.

„Susikompromitavusių žmonių tikrai negaliu skirti ministrais, net ir laikinaisiais, ir būtent ponas J.Olekas nueis į istoriją ar įeis į istoriją kaip auksinių šaukštų ministras“, – žurnalistams pirmadienį dalyvaudama „Maisto banko“ akcijoje sakė D.Grybauskaitė.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sekmadienį sakė besitikintis, kad mirus Jurui Poželai laikinuoju sveikatos apsaugos ministru iki kadencijos pabaigos bus siūlomas J.Olekas.

Jis J.Poželą jau pavadavo pastaruosius kelis mėnesius nuo J.Poželos ligos pradžios.

J.Olekas prezidentės sprendimo nekomentuoja.

„Aš dabar darbuojuosi savo ministerijoje, be to, yra įtemptas rinkimų metas. O čia yra premjero ir prezidentės kompetencija, ką jie paskirs laikinai. Aš turiu savo pareigas ir jas vykdau“, – BNS sakė ministras.

Išgirdęs neigiamą prezidentės poziciją A.Butkevičius pasirašė teikimą laikinuoju sveikatos apsaugos ministru skirti ūkio ministrą Evaldą Gustą.

J.Olekas: prezidentė šoka pagal konservatorių rinkiminę plokštelę

Vėliau pirmadienė Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas, reaguodamas į prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką, sako, kad ji šoka pagal „konservatorių rinkiminę plokštelę“.

„Dėl jos pasisakymų, manau, kad čia sukasi konservatorių rinkiminė plokštelė ir prezidentė ant jos šoka“, – BNS sakė J.Olekas.

Jo kandidatūrą į laikinuosius sveikatos apsaugos ministrus ketino teikti premjeras Algirdas Butkevičius, tačiau tokį siūlymą atmetė prezidentė, pareiškusi, kad „ponas J.Olekas nueis į istoriją ar įeis į istoriją kaip auksinių šaukštų ministras“.

„Ramiai, esu gydytojas“, – pareiškė jis, paklaustas, ar jo nežeidžia prezidentės kritika.

J.Olekas sako kol kas nesvarstantis savo galimybių eiti ministro pareigas būsimoje Vyriausybėje, jei koaliciją formuotų socialdemokratai.

„Eisiu tas pareigas, kuriose tėvynei būsiu reikalingas. Dabar svarstau, kaip laimėti rinkimus vienmandatėje apygardoje“, – teigė kadenciją baigiantis ministras.

J.Olekas antrajame Seimo rinkimų ture Sūduvos vienmandatėje apygardoje susirungs su „valstiečių-žaliųjų“ atstovu Kęstučiu Mažeika.

Skandalas neišvertė iš posto

Prezidentė anksčiau yra raginusi atsistatydinti J.Oleką iš krašto apsaugos ministro pareigų, kilus ažiotažui dėl vadinamosios auksinių šakučių istorijos.

Skandalas kilo, kai rugpjūčio 30 dieną Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad kariuomenė aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko lauko virtuvės reikmenų.

Šie įrankiai įsigyti remiantis preliminaria 2014 metais pasirašyta sutartimi tarp kariuomenės ir „Nota Bene“. Jos vertė – 1,6 mln. eurų. Tais pačiais metais 174 tūkst. eurų įsigyta virtuvės įrankių ir kitos įrangos.

Teisėsauga vykdo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Tiriama, ar bendrovė „Nota Bene“ siekė nuslėpti nuo Lietuvos kariuomenės tikrąjį lauko virtuvės agregatų gamintoją, kai klijavo „Karcher – Futuretech“ prekės ženklą ant Lietuvoje įsigytų prekių. Taip pat vykdomas atskiras tyrimas dėl piktnaudžiavimo, siekiant dėl įsigijimo išaiškinti atsakingus asmenis krašto apsaugos sistemoje.

Po šio įvykio opozicija J.Olekui inicijavo interpeliaciją, tačiau postą ministras išsaugojo.

J.Olekas kaltinimus neigė ir tikino, jog būtent jo iniciatyva buvo pradėti tyrimai dėl pirkimų kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius