-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 18

Dalia Grybauskaitė: Lietuvos ir JT akiratyje – naujos grėsmės pasaulio saugumui

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu Jungtinių Tautų (JT) Generaliniu Sekretoriumi Ban Ki-moonu. Susitikime aptartas Lietuvos pasirengimas dirbti viename svarbiausių JT padalinių – Saugumo Taryboje. Taip pat kalbėta apie didžiausius šiandieninius pasaulio saugumui kylančius iššūkius ir kitus aktualius JT darbotvarkės klausimus.
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu Jungtinių Tautų (JT) Generaliniu Sekretoriumi Ban Ki-moonu.
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu Jungtinių Tautų (JT) Generaliniu Sekretoriumi Ban Ki-moonu. / Dž.Barysaitės nuotr.

„Šiandien viso pasaulio saugumui kyla naujų grėsmių, kurios reikalauja tinkamų sprendimų. Būtina atkreipti didesnį pasaulio dėmesį į problemas, susijusias su energetiniu ir kibernetiniu saugumu, klimato kaita. Mūsų šalis, išrinkta į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, yra pasirengusi dirbti atsakingai tam, kad šiems iššūkiams būtų surasti geriausi ir tinkamiausi sprendimai", – sakė Prezidentė.

Prezidentė ir Generalinis Sekretorius aptarė pasirengimą artėjančiam Vilniaus viršūnių susitikimui. Buvo kalbėta apie Rytų partnerystės šalių ir Lietuvos patiriamą ekonominį spaudimą ir informacines atakas artėjant šiam svarbiam įvykiui. Taip pat aptarta žmogaus teisių padėtis Rytų partnerystės šalyse.

Prezidentė atkreipė dėmesį ir į energetinį saugumą. Šiandien tarptautiniai konfliktai vis dažniau kyla dėl energetinių išteklių, todėl šis klausimas yra itin aktualus visam pasauliui. Taip pat aptartas ES ir JT bendradarbiavimas užtikrinant taiką Sirijoje, Irane, Palestinoje.

Pasak Prezidentės, dirbdama JT Saugumo Taryboje, Lietuva sieks stiprinti tarptautinių įsipareigojimų įgyvendinimą. Kiekviena JT šalis turi vadovautis tarptautine teise, sąžiningai vykdyti savo prisiimtus įsipareigojimus ir užtikrinti įstatymo viršenybę. Tai vienas iš pagrindinių būdų sustiprinti taiką ir saugumą pasaulyje. Taip pat Lietuva rūpinsis moterų ir vaikų teisių užtikrinimu, ypač konfliktų zonose.

Susitikime taip pat aptartas vienas svarbiausių JT darbotvarkės klausimų – Tūkstantmečio vystymosi tikslai po 2015 metų. Kalbėta apie skurdo pasaulyje mažinimą derinant šį uždavinį su tvaraus vystymosi tikslais. Pasak Prezidentės, Lietuvos patirtis įgyvendinant svarbias politines ir ekonomines reformas galėtų būti naudinga besivystančioms pasaulio šalims.

Lietuva į JT Saugumo Tarybą kaip nenuolatinė narė išrinkta spalio 17 dieną. Už Lietuvos narystę JT Saugumo Taryboje balsavo 187 pasaulio valstybės iš 193. Saugumo Tarybą sudaro 15 narių, iš kurių 5 šalys – JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Rusija ir Kinija – yra nuolatinės narės. Kitos dešimt nenuolatinių narių yra renkamos dvejų metų laikotarpiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius