Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 15 /12:31

Dalia Grybauskaitė: „Nutekinti pažymos iš prezidentūros niekas negalėjo“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad iš prezidentūros niekas negalėjo nutekinti slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos naujienų agentūros BNS žurnalistams. Ketvirtadienį pasirodė spėlionių, kad pažymą galėjo nutekinti valstybės vadovės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.
Dalia Grybauskaitė Nemajūnų dienos centre
Dalia Grybauskaitė Nemajūnų dienos centre / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie tai D.Grybauskaitė prabilo po penktadienį vykusio susitikimo su Nemajūnų bendruomene surengtoje spaudos konferencijoje.

Anksčiau už prezidentę niekas negali pamatyti

„Oficiali, registruota, su parašais pažyma prezidentūrą pasiekė tikrai lapkričio 4 d., po švenčių. Pagal procedūrą, kol jos nepamato prezidentė, niekas kitas jos gauti negali. O žodžiu aš buvau informuota anksčiau“, – sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta, ar VSD pažyma turėjo būti su slaptumo žyma, šalies vadovė atsakė: „Kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, konkrečiai apie tą dokumentą aš nekomentuosiu. Bet iš principo į klausimą norėčiau atsakyti taip. Mes pradėjome naują tradiciją. VSD savo ataskaitoje pradėjo viešai publikuoti apie grėsmes valstybei. Jei mes žinome, kad kažkokios grėsmės atsiranda, reikėtų viešai informuoti visuomenę dažniau. Ir tai turėtų būti VSD pareiga. Nes kaip kitaip galima apsiginti nuo grėsmių, jeigu, uždėjus ant jų grifą („slaptai“, - red. past.), niekas apie jas kalbėti negali.

Oficiali, registruota, su parašais pažyma prezidentūrą pasiekė tikrai lapkričio 4 d., po švenčių. Pagal procedūrą, kol jos nepamato prezidentė, niekas kitas jos gauti negali.

Šita situacija parodė, kad būtina peržiūrėti įstatymus, kurie reglamentuoja, tame tarpe ir VSD, veiklą ir atsakomybės ribas. Nes kol kas atrodo, kad atsakomybė suprantama siaurai – tik pateikti informaciją. O apie grėsmių prevenciją niekas negalvoja ir niekas neprisiima jokios atsakomybės.

Ši situacija atskleidė ir antrą dalyką, kad žmogaus teisių srityje įstatymai suteikia labai daug galimybių teisėsaugai interpretuoti, kokias priemones galima naudoti, ypač – ieškant ar darant vieną ar kitą procesinį veiksmą. Turiu omenyje sankcijas ir priemones, kurios buvo taikomos žurnalistų atžvilgiu. Todėl vakar įregistravau pataisas dėl žodžio laisvės apsaugos. Nes tai nėra tik dėl žurnalistų, bet tai yra dėl žodžio laisvės apsaugos“.

Įtariamąjį nustatė, bet jo neskelbia

15min.lt primena, kad ketvirtadienį žiniasklaidoje pasirodė spėlijamų, kad tarp įtariamųjų naujienų agentūrai BNS nutekinus slaptą pažymą gali būti prezidentės spaudos atstovė bei Spaudos tarnybos vadovė Daiva Ulbinaitė. 

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį paskelbė, kad jau nustatė, kas galėjo nutekinti VSD slaptą pažymą naujienų agentūros BNS žurnalistams. Tačiau prokurorai įtariamojo pavardės kol kas neskelbia.

Papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius