-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 28

Dalia Grybauskaitė: per anksti spekuliuoti dėl Julijos Tymošenko problemos sprendimo

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad yra per anksti spekuliuoti, kokius žingsnius Ukrainos valdžia turi žengti ekspremjerės Julijos Tymošenko atžvilgiu, kad Europos Sąjunga (ES) pritartų asociacijos sutarties pasirašymui kitą mėnesį.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pirmadienį paskelbtame interviu „Laisvosios Europos radijui“ prezidentė tiesiai neatsakė į klausimą, ar sutarties pasirašymui pakaktų to, kad J.Tymošenko būtų išleista gydytis į Vokietiją, bet nebūtų visiškai amnestuota.

„Dabar nespekuliuokime dėl galutinio rezultato, nes žinome, kad lapkričio 5 dieną Ukrainos parlamente Radoje bus balsavimas dėl specialių teisinių pasiūlymų. Be abejo, visos valstybės narės kartu su Ukraina galiausiai priims sprendimą“, – sakė D.Grybauskaitė. Jos interviu paskelbtas rferl.org interneto svetainėje.

Opozicijos politikės J.Tymošenko kalinimą Vakarai vadina selektyvaus teisingumo pavyzdžiu. Prezidentas Viktoras Janukovyčius yra užsiminęs, kad parlamentui priėmus atitinkamus įstatymus jis sutiktų išleisti ją gydytis į Vokietiją.

Tačiau kai kurios Europos šalys teigia, kad to nepakanka, ir politikei turi būti panaikinta bausmė, kad ji vėl nebūtų įkalinta grįžusi į Ukrainą. Kai kurie stebėtojai sako, kad V.Janukovyčius siekia, jog jai liktų draudimas dalyvauti prezidento rinkimuose 2015 metais.

Lietuvos prezidentė interviu taip pat pabrėžė, kad Ukraina patiria didžiulį Rusijos spaudimą nepasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutarties per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje.

„Ypač didelis spaudimas ekonomikai, uždraudžiant kai kuriuos produktus. Taip pat didžiulis spaudimas dėl energetikos kainų ir visas šis spaudimas vis geriau matosi. Visas spaudimas taip pat daro poveikį Ukrainos ir Europos viešajai nuomonei“, – teigė D.Grybauskaitė.

Kalbėdama apie Baltarusijos dalyvavimą Vilniaus susitikime, prezidentė teigė, kad į jį galėtų atvykti tik tie pareigūnai, kurie nėra įtraukti ES „juodąjį sąrašą“ dėl represijų prieš opoziciją. Prezidentas Aleksandras Lukašenka yra šiame sąraše.

„Baltarusijai būtų naudinga atvykti, bet iš tiesų Vilniaus susitikimas nėra daugiausia apie Baltarusiją. Jis apie Ukrainą, Moldovą ir Gruziją – šalis, kurios jau atliko daug namų darbų“, – sakė D.Grybauskaitė.

Lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyksiantis ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas yra vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius