-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 16

Dalia Grybauskaitė per pusę kadencijos valstybės apdovanojimais pamalonino žymiai mažiau žmonių nei Valdas Adamkus

Nuo inauguracijos 2009-ųjų liepą praėjus daugiau nei 2 metams ir 5 mėnesiams valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė nacionalinius apdovanojimus skyrė 608 asmenims.
Apdovanojimai Prezidentūroje
Apdovanojimai Prezidentūroje / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Jos pirmtakai buvo kur kas dosnesni, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“. Prezidentas Valdas Adamkus pirmosios kadencijos metu nuo priesaikos davimo praėjus tokiam pačiam laikotarpiui apdovanojimų jau buvo išdalijęs beveik keturiskart, o antrosios – tris kartus daugiau.

Kiek ilgiau nei metus prezidento pareigas ėjęs Rolandas Paksas suspėjo apdovanoti beveik tokį patį skaičių asmenų, o po jo laikinai, vos tris mėnesius, prezidentavęs tuometis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas apdovanojimais įvertino net 277 asmenis, remdamasis apdovanotųjų asmenų duomenų bazės informacija praneša dienraštis.

D.Grybauskaitės įteiktais valstybiniais apdovanojimais gali didžiuotis 513 Lietuvos ir 95 užsienio piliečiai. Iš pastarųjų dominuoja Norvegijos pilietybę turintys asmenys – jiems 47 nacionalinius apdovanojimus prezidentė įteikė savo pirmojo oficialaus vizito į šią Skandinavijos valstybę metu, šių metų balandį. Po norvegų rikiuojasi Lenkijos piliečiai, jiems įteikta 13 apdovanojimų, latviams – 9, vokiečiams, austrams ir JAV piliečiams – po 3.

Aukščiausio laipsnio nacionaliniu apdovanojimu – Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine – D.Grybauskaitė įvertino Norvegijos karalių Haroldą V ir buvusį Latvijos prezidentą Valdį Zatlerą. Jau mirusį Rusijos prezidentą Borisą Jelciną šalies vadovė įvertino antru pagal laipsnį apdovanojimu – Vyčio kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi.

Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius įteiktas Norvegijos kronprincui Haakonui ir kronpincesei Mette-Marit, buvusiam Lenkijos vadovui Lechui Walesai ir V.Zatlero žmonai Lilitai Zatlerei.

Kaip „Lietuvos žinias“ patikino prezidentės spaudos tarnyba, pagal šiuo metu galiojančią tvarką teikimus apdovanojimams svarsto ir išvadas krašto vadovei teikia Apdovanojimų taryba. Teisę teikti asmenų kandidatūras apdovanojimams pagal įstatymą turi Vyriausybė, Seimo pirmininkas ir jo pavaduotojai, ministras pirmininkas, Vyriausybės nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius