-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 20 /10:11

D.Grybauskaitė: smurtas prieš moteris Ukrainoje pasiekė nerimą keliantį lygį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad moterų padėtis konflikto apimtose Ukrainos vietose kelia nerimą ir primena situaciją įšaldytų konfliktų zonose.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Okupuotose Ukrainos teritorijose smurtas lyties pagrindu pasiekė nerimą keliantį lygį. Moterys kenčia nuo fizinės ir seksualinės prievartos. Situacija labai panaši tiek Rytų Europoje, tiek Pietų Kaukaze, kur matome įšaldytus konfliktus – Gruzijoje, Moldovoje ir Kalnų Karabache“, – pirmadienį kreipdamasi į Prezidentūroje vykstančios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Jungtinių Tautų konferencijos dalyvius sakė Lietuvos vadovė.

Šioje konferencijoje aptariamas moterų vaidmuo užtikrinant tarptautinę taiką bei saugumą. 

„Dėl besitęsiančios agresijos daugiau kaip milijonas ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus. Apie du trečdaliai jų – moterys, kurios bėga su vaikais ir vyresniais giminaičiais ir rūpinasi jais negaudamos beveik jokios paramos (...). Jos stovi priešakinėse linijose, išlaiko savo šeimas, dažnai būdamos vienintele priežastimi, kodėl gyvenimas tęsiasi net ir sunkiausiomis aplinkybėmis. Mūsų pagrindinė užduotis – sukurti aplinką, kurioje moterys galėtų aktyviai įsitraukti į tarptautinės taikos ir saugumo užtikrinimą“, – sakė D.Grybauskaitė, kuri vadovauja Moterų pasaulio lyderių tarybai.

Dalia Grybauskaitė ragina sustiprinti ESBO misiją Ukrainoje

D.Grybauskaitė pirmadienį paragino sustiprinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misiją Ukrainoje, kur, nepaisant paliaubų, tęsiasi Rusijos remiamų separatistų susirėmimai su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

Šį klausimą prezidentė aptarė Vilniuje susitikusi su ESBO generaliniu sekretoriumi Lamberto Zannieru.

„Susitikime buvo aptartas regioninis saugumas ir ESBO vaidmuo užtikrinant Minsko susitarimų įgyvendinimą. Pasak šalies vadovės, būtina stiprinti specialiąją ESBO monitoringo misiją, užtikrinant jos judėjimo laisvę ir saugumą“, – pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

D.Grybauskaitė „pabrėžė, jog konflikto sprendimas yra neįmanomas, kol nebus užtikrintas Ukrainos – Rusijos sienos tarptautinis stebėjimas“, teigiama pranešime spaudai.

ESBO vadovas atvyko į Lietuvą dalyvauti ESBO ir Jungtinių Tautų konferencijoje Prezidentūroje, kurioje aptariamas moterų vaidmuo užtikrinant tarptautinę taiką ir saugumą.

Vilniuje susirinkę ekspertai aptaria, kas buvo nuveikta ESBO regione per 15 metų nuo to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl moterų, taikos ir saugumo. Ja valstybės raginamos skatinti aktyvų moterų dalyvavimą užtikrinant tarptautinę taiką ir saugumą. Konferencijos išvados bus įtrauktos į Jungtinių Tautų visuotinę studiją dėl rezoliucijos įgyvendinimo visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius