Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 01

Dalia Grybauskaitė: nei Kalėdoms, nei Rugsėjo 1-ajai kitos datos nepaskelbsi

Mokslo metų pradžia – Rugsėjo 1-oji yra lyg Naujieji metai ar Kalėdos – šventė, kurios į kitą dieną kelti nereikėtų, įsitikinusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Rugsėjo 1-osios nei pakeisi, nei atšauksi, nei pastumsi“, – šeštadienį Mokslo ir žinių dienos proga sveikindama Širvintų moksleivius, pažymėjo ji.

Vėliau žurnalistams valstybės vadovė sakė šią dieną laikanti ne mažiau svarbia nei didžiosios metų šventės.

„Rugsėjo pirmoji yra man labai svarbi, ir, tikiuosi, mums visiems svarbi diena, tai – pirmoji mokslo diena. Pradedame tą didelį žygį į žinių pasaulį, kuris mus formuoja. Kaip ir Naujųjų metų ar Kalėdų, nemanau, kad galima paskelbti Rugsėjo 1-ajai kažkada kitą datą“, – kalbėjo prezidentė.

D.Grybauskaitė spėjo, kad sprendimą perkelti mokslo metų pradžią nulėmė tradicijos ar kitos, pavyzdžiui, miesto šventės. „Bet Rugsėjo pirma yra Rugsėjo pirma", – pabrėžė šalies vadovė.

Šiemet Rugsėjo 1-oji išaušo šeštadienį, todėl pačioms mokykloms leista pasirinkti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę – tikrąją Mokslo ir žinių dieną ar pirmadienį, kai turėtų prasidėti pamokos. Švietimo ir mokslo ministerija išreiškė nuomonę, kad daugumai mokinių tėvų palankesnė būtų poilsio diena. Esą daugiau jų galėtų apsilankyti atžalų mokyklose, susipažinti su mokymo įstaigomis, pabendrauti su mokytojais.

Tokia apsisprendimo laisvė sukėlė sumaištį. Visų pirma, pedagogams turės būti priskaičiuotas dvigubas atlyginimas. Mokslo ir žinių diena, šalyje švenčiama Rugsėjo 1-ąją, yra įstatymu patvirtinta atmintina diena. Mokytojams, dirbantiems šį šeštadienį, turės būti apmokama kaip už darbą laisvadienį. Kaip numato Darbo kodeksas, ši diena taip pat gali būti kompensuojama suteikiant kitą poilsio dieną arba ją dieną pridedant prie darbuotojo kasmetinių atostogų. 

Savaitgaliams šeimos turi savų planų, taigi baimintasi, kad šeštadienį į mokyklas gali neateiti daug vaikų. Neaiškumų kilo ir verslininkams – jei mokslo metų pradžios šventė rengiama rugsėjo 3-iąją, ar draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją turi prasmę?

Mokyklos, pasitarusios su tėvais, mokyklų vadovais ir pedagogų profsąjungos atstovais, šventei pasirinko skirtingas dienas – maždaug pusė įstaigų nusprendė nelaužyti tradicijų ir mokslo metus pradeda pirmąją rudens dieną. Maždaug tiek pat leido moksleiviams pasimėgauti dar vienu laisvu savaitgaliu ir jų laukia tik pirmadienį.

Mokslo metų pradžios šventė šeštadienį vyksta kai kuriose Kauno mokyklose, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Birštono, Kazlų Rūdos, Rietavo, Druskininkų savivaldybėse, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus, Ukmergės, Utenos, Anykščių, Skuodo, Šilutės, Prienų, Raseinių, Šakių, Kėdainių, Joniškio, Biržų, Rokiškio, Akmenės rajonuose.

Vilniuje, Klaipėdoje, dalyje Kauno mokyklų, Palangoje, Neringos, Pagėgių, Elektrėnų savivaldybėse, Vilniaus, Trakų, Jonavos, Kretingos, Šilalės, Plungės, Švenčionių, Šalčininkų, Lazdijų, Varėnos, Kupiškio, Pasvalio, Kelmės, Ignalinos rajonuose šventė perkelta į rugsėjo 3-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius