Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 07

Dalia Grybauskaitė: šis Seimas išlaikė politinį stabilumą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį viešėdama Seime gyrė jį už prasmingą ketverių metų darbą ir tikino, kad jis, nors kartais klysdamas, visgi dirbo gerai. Pasak jos, dabartinės kadencijos Seimui liko tik užbaigti pradėtus darbus, o naujų teks imtis po rinkimų susirinkusiems parlamentarams.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šis Seimas, nors ir buvo kritikuojamas, nors ir darė klaidas ir kai kur klupčiojo, bet mums pasisekė, kad valstybėje buvo išlaikytas politinis stabilumas, pagrindiniai sprendimai buvo priimami laiku, turiu galvoje ir nacionalinius biudžetus, ir ratifikacijas. Karinis, ir ekonominis bendradarbiavimas, ir mūsų dalyvavimas įvairiose tarptautinėse organizacijose buvo užtikrintas būtent šio Seimo ir Vyriausybės“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuva dabar pradeda rodyti politinio brandumo lygį. Pasak jos, po kiekvienų rinkimų Lietuvoje Vyriausybėms buvo įprasta sugriauti galiojusius ekonominius buvusios valdžios sprendimus, o paskui nieko nebespėti sukurti.

„Todėl kai kur atsiliekame nuo mūsų kaimynų vien todėl, kad politinio tęstinumo, politinės atsakomybės tęsti svarbiausius strateginius darbus nebūdavo“, – kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė pažymėjo, kad jos ir šios Seimo kadencijos parlamentarų nuomonės ne visada sutapo, tačiau bendravimas visada buvęs konstruktyvus.

Mažiau, bet geriau

Tačiau per likusius kelis mėnesius iš Seimo prezidentė nebesitiki verčiamų kalnų. Nueinančiam Seimui ji patarė „daryti mažiau, bet daryti geriau“

Seimo pirmininkė, konservatorė Irena Degutienė taip pat laikosi nuomonės, kad šios kadencijos Seimas naujų projektų pradėti nebeturėtų.

Ji pažymėjo pirmą kartą pasinaudojusi Seimo statuto jai suteikta teise ir neįtraukusi į darbų planą nė vieno iš 340 naujai Seimo narių registruoto įstatymo projekto.

„Reikia mobilizuotis, dirbti tą darbą ir garbingai pabaigti šią kadenciją ir lygiagrečiai išnaudoti tas priešrinkimines galimybes, nekenkiant tiems darbams, kuriuos turime nudirbti Seime“, – pareiškė I.Degutienė.

Su tuo sutinka ir šalies vadovė D.Grybauskaitė.

„Pritariu ir gerai vertinu pirmininkės iniciatyvą, kad svarbiausia koncentruotis į darbų užbaigimą ir vengti skubotų naujų pasiūlymų ar iniciatyvų, kurios gali padaryti tik daugiau žalos negu naudos. (...) Šiam Seimui dar lieka sprendimai finansinėje srityje: tiek valstybės biudžeto svarstymas, o galbūt ir priėmimas, tiek konstitucinio įstatymo priėmimas“, – pažymėjo prezidentė.

Prezidentė pareiškė abejojanti ir neslėpė kiek nusivylusi dėl to, kad šios kadencijos Seimui nepavyko reformuoti šilumos ūkio.

Ji atkreipė dėmesį, kad per likusius mėnesius Seimas turėtų itin vengti tokių įstatymų projektų, kuriais siekiama politizuoti teisėsaugą ar „žaisti rinkimus“ žadant tai, ko ištesėti neįmanoma.

Prezidentė dar kartą pakvietė Lietuvos žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose ir pažadėjo formuoti Vyriausybę siūlyti toms partijoms, kurios sulauks didžiausio žmonių palaikymo.

Pavyzdys – du Česlovai

Prezidentė susitikimo su Seimo valdyba pradžioje padėkojo Seimo nariams konservatoriui Česlovui Vytautui Stankevičiui ir socialdemokratui Česlovui Juršėnui, kurie po ilgo parlamentinio darbo šiemet pirmą kartą nebedalyvaus Seimo rinkimuose.

Pasak D.Grybauskaitės, jiedu yra tas pavyzdys, iš kurio turėtų mokytis ateities politikai.

„Jie tikrai labai daug padarė Lietuvos valstybei, jos kūrimui. Ir taip pat pakėlė, užkėlė politinės kultūros kartelę labai aukštai ir naujajam Seimui, kai kuriems naujiesiems Seimo nariams tikrai tai bus labai geras politinės kultūros pavyzdys“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentės susitikimas su Seimo valdyba prieš prasidedant Seimo sesijoms jau yra tapęs tradicija. Jame  visada aptariami būsimi darbai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius