-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 03

Dalia Grybauskaitė: skaidri teisėjų atranka – didesnis žmonių pasitikėjimas teismais

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikusi su Pretendentų į teisėjus atrankos komisija aptarė, kaip toliau užtikrinti kokybišką teisėjų atranką ir stiprinti visuomenės pasitikėjimą teisine valstybe.
Dalia Grybauskaitė paskelbė Nacionalinės bibliotekų savaitės pradžią.
Dalia Grybauskaitė / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Teismas ne retai yra paskutinė viltis, kur žmogus gali būti apgintas. Nuo teisėjo priklauso visuomenės tikėjimas valstybe. Todėl tik profesionalūs ir padorūs žmonės verti teisėjo pareigų“, – sako Prezidentė.

Būtina teisėjų atrankoje užtikrinti kandidatų konkurenciją, rotaciją bei visiškai išgyvendinti teismų vadovų protekcijas savo padėjėjams.

Pasak Prezidentės, skaidri ir kokybiška teisėjų atranka lemia didesnį žmonių pasitikėjimą teismų sistema. Todėl atrenkant teisėjus būtinas dėmesys ne tik dalykinėms, bet ir asmeninėms savybėms, vertinama pretendento motyvacija, pagarba žmogaus teisėms. Taip pat būtina teisėjų atrankoje užtikrinti kandidatų konkurenciją, rotaciją bei visiškai išgyvendinti teismų vadovų protekcijas savo padėjėjams.

Siekiant pagerinti teisėjų atranką, Prezidentės iniciatyva Pretendentų į teisėjus atrankos komisijai buvo suteikta daugiau svertų atrenkant teisėjus. Lemiamu kriterijumi nebėra darbo stažas, pradėta klausytis kandidatų vedamų posėdžių garso įrašų, ypatingas dėmesys skiriamas požiūriui į žmogų, pradėtos konfidencialios teismų darbuotojų apklausos apie kandidatą į teisėjus, pirmenybė teikiama ne daugiausia balų formaliai surinkusiems, bet tinkamiausiems kandidatams.

Žmonių pasitikėjimas teismais per trejus metus išaugo dvigubai – nuo 24 proc. 2 010 metais iki 51 proc. 2013 metais.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisija skiriama trejiems metams Prezidentės dekretu. Šią komisiją sudaro 4 visuomenės atstovai ir 3 teisėjai. Pretendentų į teisėjus atrankos pirmininko pareigas antrai kadencijai Prezidentė paskyrė žinomą psichoterapeutą Eugenijų Laurinaitį. Į Komisiją taip pat deleguoti psichologas Virginijus Lepeška, žurnalistas Šarūnas Černiauskas, ekonomistas Nerijus Mačiulis ir teisėjai – Olegas Fedosiukas, Dalia Kačinskienė ir Skirgailė Žalimienė.

Komisija yra Prezidento patariamoji institucija, kuri padeda formuoti teisėjų korpusą. Skirdama teisėjus, Prezidentė atsižvelgia į Komisijos rekomendacijas, taip pat su kiekvienu kandidatu į teisėjus susitinka asmeniškai.

Žmonių pasitikėjimas teismais per trejus metus išaugo dvigubai – nuo 24 proc. 2 010 metais iki 51 proc. 2013 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius