Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 25

Dalia Grybauskaitė: slaptųjų tarnybų problemas reikia spręsti ne tarp valstybių, o tarp žvalgybų

Reaguodamos į šnipinėjimo skandalą, Europos Sąjungos viršūnės priėmė deklaraciją dėl Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos santykių. Pareiškime pabrėžta, kad partnerystė turi būti grindžiama pagarba ir pasitikėjimu, taip pat ir slaptųjų tarnybų bendradarbiavimo srityje.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Nors oficialių išvadų dėl galimo amerikiečių žvalgybos šnipinėjimo vadovai neplanavo surašyti, vis dėlto jie parengė atskirą pareiškimą, pabrėžiantį gilų Europos piliečių susirūpinimą. Vadovai mano, kad informacijos rinkimas yra svarbi kovos su terorizmu priemonė, tačiau pasitikėjimo trūkumas gali pakenkti būtinam bendradarbiavimui žvalgybos srityje. Vadovų deklaracijoje taip pat pažymimas Prancūzijos ir Vokietijos noras siekti dvišalių derybų dėl duomenų apsaugos su Jungtinėmis Valstijomis.

„Pagrindinė reakcija, kad mes neišpučiame šio klausimo ir atskiriame duomenų apsaugos paketą, kuris yra absoliučiai būtinas norint apsaugoti privačius duomenis. Slaptųjų tarnybų problemos turi būti spendžiamos ne tarp valstybių, o tarp pačių žvalgybų“, – sako Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė Vadovų Taryboje taip pat pristatė, kaip rengiamasi kitą mėnesį vyksiančiam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui Vilniuje. Lietuviams pavyko pasiekti, kad išvadose būtų įrašyta, jog Europos Sąjunga, lapkritį pasiruošusi parafuoti susitarimus su Moldova ir Gruzija, juos sutinka pasirašyti jau po metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius