-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 27

Dalia Grybauskaitė su JAV prezidentu Baracku Obama kalbės apie saugumą, skalūnų dujas ir santykius su Rusija

Per Baltijos valstybių ir JAV prezidentų susitikimą Vašingtone planuojama aptarti saugumo, skalūnų dujų, santykių su Rusija, Rytų partnerystės klausimus, sako Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Saugumo klausimai yra pagrindinis akcentas. JAV yra svarbiausias partneris NATO, svarbiausias partneris stojant mums į NATO ir įstojus mums į NATO užtikrinant mums saugumą. Bendradarbiavimas su JAV stiprinant Baltijos šalių saugumą, kuriant gynybos planus, užtikrinant jų įgyvendinimą yra esminis viso regiono saugumo garantas“, – antradienį Žinių radijui sakė Laurynas Jonavičius.

Jis pabrėžė, kad saugumo tema yra platesnė nei karinio saugumo aspektas. Patarėjo teigimu, bus kalbama ir apie energetinį, kibernetinį saugumą.

„Šiais klausimais Vašingtonas taip pat yra labai svarbus Lietuvos ir Baltijos valstybių partneris. Būtent padedant amerikiečiams Lietuvoje įsteigtas NATO energetinio saugumo kompetencijos centras, Medininkuose vėlgi su amerikiečių pagalba įsteigtas branduolinės saugos mokymo centras. Kita vertus, ši veikla rodo Lietuvos gebėjimą savarankiškai prisidėti prie pačios NATO saugumo stiprinimo būtent energetinio saugumo srityje, tai Lietuvos indėlis į bendrą kolektyvinį NATO saugumą“, – kalbėjo patarėjas.

Anot jo, kitas svarbus būsimo susitikimo akcentas – galimybė Lietuvai diversifikuoti energetikos tiekimo šaltinius.

„Amerikoje po skalūnų dujų revoliucijos atsirado galimybė eksportuoti gana nemažai suskystintų dujų. Lietuva kaip tik statosi Suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje. Palyginti dujų kainas Europoje ir Amerikoje, Amerikoje jos yra keturis kartus mažesnės. Kaip tik šiuo metu JAV Kongresas ir Senatas svarsto įstatymų pataisas, kurios leistų gamtines dujas lengviau eksportuoti į šalis NATO partneres. Jeigu toks teisės aktas Amerikoje būtų priimtas, Lietuvai atsirastų didesnės galimybės pasinaudoti JAV parama užtikrinant savo energetinį saugumą ir atsikratant priklausomybės nuo vienintelio tiekėjo“, – sakė L.Jonavičius.

Jo teigimu, per prezidentų susitikimą, be abejo, dėmesio bus skiriama aptarti Rytų partnerystės ateitį, santykius su Rusija.

Vašingtone D.Grybauskaitė lankysis penktadienį. Baltuosiuose rūmuose ji drauge su Latvijos ir Estijos prezidentais susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius