-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 13

Dalia Grybauskaitė su Slovakijos prezidentu aptarė artėjantį pirmininkavimą ES

Slovakijoje viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikime su šios šalies prezidentu Ivanu Gašparovičiumi aptarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus, dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas, energetinio saugumo klausimus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuva ir Slovakija – nedidelės ir labai panašios šalys. Ne taip seniai kovojome dėl savo laisvės, o dabar bendra patirtis mus vienija siekiant savo šalių ir visos Europos gerovės. Lietuvos ir Slovakijos požiūriai sprendžiant ekonomikos ir finansinio stabilumo klausimus visiškai sutampa. Esame patikimos sąjungininkės, kurias vienija demokratinės vakarietiškos vertybės“, – sakė šalies vadovė.

Po Lietuvos ir Slovakijos vadovų susitikimo prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime sakoma, kad vienu iš pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo ES tikslų prezidentė įvardijo derybų su Europos Parlamentu dėl daugiamečio 2014–2020 metų biudžeto užbaigimą. Valstybės vadovės teigimu, tam, kad kiekvienos šalies ekonomikai svarbi ES finansinė parama visus pasiektų laiku, susitarimą būtina pasiekti kuo greičiau.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu ypatingas dėmesys bus skiriamas ir jaunimo įdarbinimui. Pasak pranešimo, Lietuvai ir Slovakijai tai labai svarbus klausimas – jaunimo nedarbas Slovakijoje siekia 34,5 proc. ir yra vienas didžiausių visoje ES, Lietuvoje – 22,7 procento. Šalies vadovės teigimu, ES jaunimo įdarbinimo programoms naujajame ES biudžete yra numatyti 6 milijardai eurų, todėl per artimiausią pusmetį bus ieškoma greitų ir efektyvių būdų joms įgyvendinti.

Pirmininkavimo metu Lietuva sieks pažangos ir kuriant bankų sąjungą, kuri svarbi finansinio ES stabilumo užtikrinimui. Pranešime teigiama, kad nuo 2009 metų euro zonai priklausanti Slovakija palaiko bankų sąjungos idėją ir euro zonos centralizaciją.

Prezidentai taip pat aptarė šalių ekonominius santykius ir pasidalijo patirtimi sprendžiant energetinius klausimus. Slovakija, kaip ir Lietuva, priklauso nuo vieno monopolinio dujų ir elektros tiekėjo, todėl taip pat ieško alternatyvių energetinių šaltinių ir stengiasi užsitikrinti jų įvairovę. Planuojamos dujų ir elektros jungtys su Vengrija, Lenkija, ypatingas dėmesys skiriamas branduolinei energetikai. Šiuo metu Slovakijoje veikia 4 branduoliniai reaktoriai ir dar du statomi. ES vidaus energetinės rinkos sukūrimas ir energetinių salų panaikinimas – taip pat vienas kertinių Lietuvos pirmininkavimo darbų.

Lietuvos ir Slovakijos vadovų susitikime kalbėta ir apie lapkričio mėnesį Lietuvoje įvyksiantį ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą. Jo metu tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Ukraina, įtvirtinti kitų rytinių partnerių pasiekimus diegiant ir įgyvendinant europines normas bei vertybes. Europietiškų vertybių sklaida, anot prezidentės, užtikrins stiprios ir patikimos Europos augimą.

„Ir Lietuvos, ir Slovakijos žmonėms saugi kaimynystė – ypatingos svarbos klausimas“, – sakoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius