Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 17

Dalia Grybauskaitė susitiko su Suomijos prezidentu

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pakeliui į Pietų Korėją Suomijos prezidento Sauli Niniisto susitiko pokalbio Helsinkyje. Susitikimas įvyko Suomijos vadovo kvietimu.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Prezidentė su Suomijos vadovu aptarė dvišalius santykius, ekonominį bendradarbiavimą, Baltijos šalių energetinės izoliacijos panaikinimą ir integraciją į Vakarų Europos energetines sistemas.

„Suomija yra svarbi Baltijos šalių energetinio saugumo partnerė ir kol kas vienintelė skandinaviškos elektros energijos importuotoja į Lietuvą. Praėjusį gruodį pradėjo veikti jau antra elektros jungtis tarp Suo mijos ir Estijos. Kitąmet nutiesus Lietuvos elektros jungtis su Švedija bei Lenkija, bus užbaigta regioninė „Nord Pool Spot„ elektros rinka. Lietuvos žmonėms tai užtikrins saugų elektros energijos tiekimą už mažesnę kainą“, – sakė prezidentė.

Susitikime kalbėta apie Klaipėdoje statomą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Prezidentė trečiadienį Pietų Korėjoje, Ulsano mieste dalyvaus SGD laivo inauguracijos ceremonijoje.

Pasak prezidentės, norvegų pastatytas laivas simbolišku vardu „Independence„ (lietuviškai „Nepriklausomybė“) Lietuvą pasieks ir pradės veikti jau šių metų pabaigoje. Klaipėdos terminalas užtikrins greičiausią dujų tiekimo alternatyvą ne tik Lietuvai, bet ir visam Baltijos regionui. Užtikr inus konkurenciją „Gazpromo„ dujoms, Lietuva galės rinkti iš kur ir už kokią kainą bus perkamos dujos.

Susitikime taip pat kalbėta apie ekonominį bendradarbiavimą. Suomija patenka tarp dešimties didžiausių užsienio investuotojų Lietuvoje. Tiesioginės suomių investicijos siekė 1,69 milijardo litų. Pasak prezidentės, Šiaurės šalys yra skaidraus, atsakingo ir aplinką tausojančio verslo pavyzdys.

Po susitikimo su Suomijos Prezidentu šalies vadovė darbo vizito išvyko į Pietų Korėją, kur inauguruos suskystintų gamtinių dujų terminalo laivą „Independence“. Vizito programoje taip pat numatyti susitikimai su Pietų Korėjos Prezidente Park Geun-hye ir šios šalies verslininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius