Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 05

Dalia Grybauskaitė: svarbu, kad mokomės gerbti Konstitucinio Teismo sprendimus ir juos vykdyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad tik įgyvendinant visus Konstitucinio Teismo sprendimus galima užtikrinti šalies stabilumą ir teisės viršenybę.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pasisakydama konferencijoje Teismo 20-ųjų įsteigimo metinių proga šalies vadovė pažymėjo, kad per savo darbo metus Konstituciniam Teismui teko išnagrinėti labai daug konstitucinių ginčų, kai kurie jų sulaukė nemažai diskusijų ir nevienareikšmiško vertinimo visuomenėje.

„Tačiau svarbu, kad mes visi mokomės gerbti Konstitucinio Teismo sprendimus ir juos vykdyti. Tik įgyvendindami visus Konstitucinio Teismo sprendimus, tik suprasdami, kad Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo misija yra užtikrinti ilgametę valstybės sėkmę, o ne pataikauti vienadieniams interesams, galime užtikrinti šalies stabilumą ir teisės viršenybę“, – kalbėjo konferenciją pasveikinusi šalies vadovė.

Savo kalboje ji pažymėjo, kad per pirmuosius dvidešimt gyvavimo metų Konstitucinis Teismas įsitvirtino Lietuvos teisiniame, politiniame ir visuomeniniame gyvenime „kaip pagarbos Konstitucijai ir teisinės valstybės sergėtojas“.

„Jis prisideda prie to, kad pagrindinis ir aukščiausias mūsų įstatymas išlieka aktualus ir gerbiamas. Visuomenė domisi Konstitucija ir Konstitucinio Teismo veikla. Tai parodo kasmet rengiami Konstitucijos egzaminai, Konstitucijos dienos minėjimas, diskusijos viešojoje erdvėje“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Konstitucinio Teismo teisėjų darbas reikalauja budrumo naujų iššūkių akivaizdoje, jautrumo visuomenės lūkesčiams ir išminties saugant tautos vertybes.

„Lietuvos Konstituciniam Teismui, kaip ir kitų valstybių konstituciniams teismams, yra skirta ypatinga misija – atskleisti tikrąją Konstitucijos prasmę. Konstitucija negalėtų tinkamai atsakyti į iškylančius naujus klausimus, tinkamai reguliuoti visuomeninių santykių, jeigu jos nuostatos nebūtų aiškinamos ir interpretuojamos. Kintanti socialinė tikrovė, iššūkiai, su kuriais nuolat susiduriame, verčia atrasti naujas Konstitucijos prasmes, naujus sprendimus, kurie geriausiai prisidėtų prie valstybės ir žmogaus gerovės. Konstitucinis Teismas yra demokratijos ir teisinės valstybės garantas“, – kalbėjo prezidentė.

Minint Konstitucinio Teismo įsteigimo 20-metį Vilniuje ketvirtadienį Prezidentūroje surengta tarptautinė konferencija „Šiuolaikinės konstitucinės justicijos tendencijos: nacionalinės ir tarptautinės teisės santykis“.

Pranešimus skaitys Lietuvos ir užsienio konstitucinių bei jiems prilygintų teismų pirmininkai ir teisėjai. Dalyvauti konferencijoje yra pakviesti aukšti Lietuvos valdžios pareigūnai, teisinių institucijų ir mokslo bendruomenės atstovai, 17 užsienio valstybių konstitucinių ir aukščiausiųjų teismų pirmininkai ir teisėjai.

Lietuvos Konstitucija buvo priimta 1992 metų spalio 25 dieną referendumu, o 1993 metų vasarį Seimas priėmė Konstitucinio Teismo įstatymą. Tais pačiais metais Seimas paskyrė visus devynis Konstitucinio Teismo teisėjus ir tų metų rugsėjo 5 dieną įvyko pirmasis viešas Konstitucinio Teismo posėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius