Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

Dalia Grybauskaitė: tik prokurorai spręs, ar yra pagrindas atnaujinti tyrimą dėl CŽV kalėjimų

Tik Generalinė prokuratūra, gavusi naujos informacijos spręs, ar būtina atnaujinti tyrimą dėl Lietuvoje galimai veikusio slapto JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius susitiko su Lietuvos viešinčiais žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ atstovais.

„Pirmiausia žinau, kad jie turi susitikti, o gal jau ir susitiko su Generalinės prokuratūros atstovais. Šie nauji faktai, jeigu jie bus nauji, papildomi ir atskleisti prokuratūrai, juo įvertinti turės Generalinė prokuratūra, ir tik ji galės spręsti, ar bus papildomas pagrindas iš naujo atverti šią bylą. Komentuoti daugiau negalėčiau, kol nėra įvertinti nauji įvykiai ar faktai“, – po apsilankymo Tuskulėnų aukų atminimo muziejuje žurnalistams sakė šalies vadovė.

„Amnesty International“ atstovai ketvirtadienį Vilniuje rengia spaudos konferenciją, kurioje sako paskelbsiantys naują informaciją apie Lietuvos dalyvavimą CŽV Ypatingųjų perdavimų ir slaptųjų kalėjimų programoje.

Organizacijos teigimu, Lietuva nesugebėjo efektyviai išaiškinti šalies dalyvavimo JAV kalinių pervežimo ir kalinimo programoje.

Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas nustatė, kad su CŽV programa siejami orlaiviai leidosi Lietuvoje, o šalyje buvo įrengtos patalpos, kuriose JAV partneriai galėjo atlikti nekontroliuojamus veiksmus. Tyrimo metu neatsakyta į klausimą, ar Lietuvoje buvo laikomi įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą ikiteisminį tyrimą pradėjo ir prokurorai, tačiau šiemet sausį jis buvo nutrauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius