Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 07 /10:32

Dalia Grybauskaitė: „Viso Šiaurės ir Baltijos šalių regiono saugumas yra bendras Lietuvos ir JAV interesas“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir aptarė dvišalius santykius, Šiaurės ir Baltijos šalių regiono saugumo klausimus ir tarptautines aktualijas.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry susitiko su Dalia Grybauskaite.
Dalia Grybauskaitė ir Johnas Keryy / Dž. G. Barysaitės nuotr.

Pasak Prezidentės, praeitą savaitę susitikime Vašingtone su JAV Prezidentu Baracku Obama buvo pradėtas naujas Baltijos šalių ir JAV strateginio bendradarbiavimo etapas, apimantis ypač svarbius saugumo ir gynybos klausimus, taip pat energetinio, kibernetinio ir ekonominio bendradarbiavimo aktualijas. Prezidentės teigimu, tai reiškia dar didesnį JAV dėmesį regionui ir Lietuvai bei didesnes saugumo garantijas žmonėms.

„JAV buvo ir yra svarbiausia Lietuvos partnerė ir sąjungininkė užtikrinant regiono saugumą. Lietuvos ir Baltijos šalių kaimynystėje didėja kariuomenės ir ginkluotės skaičius, vykdomi intensyvūs kariniai mokymai. Todėl NATO pratybos ir realus buvimas regione yra ypač svarbūs. Viso Šiaurės ir Baltijos šalių regiono saugumas yra bendras Lietuvos ir JAV interesas“, – sako prezidentė.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV prezidentų pasirašytoje politinėje deklaracijoje pabrėžiama, kad JAV tvirtai palaiko Baltijos šalių nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą. Taip pat konstatuojama, kad JAV ir ir Europos saugumas yra neatsiejami.

Mūsų šalių bendradarbiavimas NATO, pasak prezidentės, yra kaip niekada intensyvus. Jau šį rudenį pagal NATO kolektyvinės gynybos vyks didelio masto pratybose „Steadfast Jazz“. Su JAV parama įsteigtas Branduolinio saugumo centras Medininkuose. JAV prisidėjo, kad Vilniuje atidarytas Energetinio saugumo centras būtų akredituotas kaip NATO kompetencijos centras.

Susitikime su J.Kerry taip pat aptarti energetinio, kibernetinio saugumo klausimai, santykiai su Rytų partnerystės šalimis ir Rusija, ekonominis bendradarbiavimas ir Europos Sąjungos derybos su JAV dėl Transatlantinės prekybos sutarties.

J.Kerry: JAV remia Lietuvos pastangas Rytų partnerystėje

Jungtinės Valstijos remia Lietuvos pastangas plėtoti Rytų partnerystės programą, kuria siekiama paskatinti glaudesnius Europos Sąjungos (ES) santykius su šešiomis posovietinėmis valstybėmis rytuose, šeštadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius J.Kerry.

„Labai gerbiame (ES Tarybos) pirmininkės pastangas dėl Rytų Europos partnerystės. Tai labai svarbi iniciatyva. Tikimės, kad kiti regione galės prie to prisidėti“, – sakė J.Kerry susitikime su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaitė.

Rytų partnerystės programa, kurioje dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina, yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų.

J.Kerry šeštadienį Vilniuje dalyvauja ES užsienio reikalų ministrų susitikime. Jame daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama situacijai Sirijoje.

J.Kerry taip pat susitiks su Vilniuje vyksiančio neformalaus Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimo dalyviais, su kuriais, be kita ko, aptars padėtį Sirijoje bei Izraelio ir palestiniečių taikos derybas.

Iš Vilniaus JAV valstybės sekretorius vyks į Prancūziją ir Jungtinę Karalystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius