-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 27

Daliai pirmokų teko ieškotis kitų mokyklų

Dalies į mokyklą besiruošiančių Vilniaus pirmokų tėvai rugpjūtį sulaukė nemalonių žinių. Paaiškėjo, kad ne visi pirmaklasiai galės mokytis tose mokyklose, kuriose norėtų, nors prašymai buvo pateikti laiku, o vaikai jau susipažino su būsimais mokytojais ir klasės draugais.
Anot R.Čiūrienės, šiomet Senamiestyje esančioje Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje mokysis 52 pirmokai, dar 30 prašymų teko atmesti.
Anot R.Čiūrienės, šiomet Senamiestyje esančioje Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje mokysis 52 pirmokai, dar 30 prašymų teko atmesti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Labiausia tėvus piktina tai, kad apie tvarką, jog į mokyklą garantuotai patenka tik tie vaikai, kurie gyvena mokyklai priskirtoje teritorijoje, jie nebuvo informuoti iš anksto. Lazdynuose gyvenanti ir į „Žėručio“ pradinę mokyklą savo sūnų ketinusi vesti Saulė teigia buvusi priblokšta, kai rugpjūčio vidury sužinojo, kad ši mokykla jos sūnaus gali nepriimti.

Susirado kitą mokyklą

„Dar žiemą parašiau prašymą, kelis kartus skambinau ir tikslinausi, ar tikrai esame priimti, gal reikia papildomų duomenų, dokumentų. Birželį buvo iškabinti sąrašai, sužinojome, kokia mokytoja mokys mano sūnų, tad ramiai laukėme rugsėjo 1–osios. Atvedusi vaiką į susipažinimo pamokėlę koridoriuje sutikau direktorę ir jos paklausiau, ar numatomas mūsų klasės remontas ir kam bus panaudoti tėvų pervesti 2 pajamų mokesčio procentai. Matyt, nereikėjo to daryti, nes klausimai direktorei nepatiko ir tada išgirdau, kad mūsų namas nėra šitai mokyklai priklausančioje teritorijoje ir greičiausia mano sūnus į ją nepateks“, – pasakojo Saulė.

Anot moters, niekas iki tol jos nebuvo apie tai įspėjęs, tokios informacijos moteris teigia nemačiusi ir mokykloje. Saulė įsitikinusi, kad mokyklos direktorė nepanoro atsakyti į klausimus apie naudojamas lėšas, todėl ir buvo prisiminta, jog vaikai į mokyklą priimami tik iš nustatytos teritorijos. „Mes jau apsisprendėme eiti į kitą mokyklą, nes jeigu vyksta tokie dalykai, vaikas niekam nerūpi, tai ko gali tokioje mokykloje tikėtis. Bet pati prašymo aš neketinu atsiimti, lauksiu mokyklos sprendimo“, – sakė būsimo pirmoko mama.

„Žėručio“ pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, priėmimo komisijos pirmininkė Vilma Medekšienė tikino, kad visi į mokyklą atėję tėvai yra supažindinami su priėmimo tvarka, gali pamatyti sąrašus, kokių gatvių kokie namai priklauso jų mokyklai.

„Priimame visų norinčiųjų čia mokytis prašymus, bet tokia tvarka, kad turime įspėti tuos tėvelius, kurie gyvena ne mūsų teritorijoje, jog jeigu nebus vietų, mes jų priimti negalėsime, nes pirmumo teise priimame mūsų teritorijos vaikus“, – sakė V.Medekšienė. Anot jos, tikrai negalėjo nutikti taip, kad tėvai apie tokią tvarką nebuvo informuoti iš anksto.

Iš anksto pasisiuvo uniformą

Panašių nesusipratimų pasitaiko ir kitose Vilniaus mokyklose. „Šviesos“ pradinę mokyklą norinčios lankyti mergaitės mama Mintija teigė taip pat buvusi nustebinta, kad birželį mokykla paskelbė  priimanti jos vaiką, o rugpjūtį apsigalvojo – patarė palaukti rugpjūčio 24 dienos, kai priėmimo komisija paskelbs galutinį sprendimą, nes jų namas nepatenka į mokyklos teritoriją.

„Jei mus būtų įspėję iš anksto, kad priims tik tuo atveju, jeigu liks laisvų vietų, mes neturėtume jokių pretenzijų. Tačiau dabar nieko nežinojome, juolab kad šitą mokyklą lanko ir vyresnioji dukra, tad net nepagalvojome, kad gali kilti problemų. Mus užtikrino, kad būsime priimti, net liepė uniformą užsisakyti, ką ir padarėme. Viskas baigėsi gerai, dukra lankys „Šviesos“ mokyklą, tačiau tikrai teko pasijaudinti“, – pasakojo Mintija.

Kai kurios Vilniaus mokyklos sulaukia itin daug norinčių jas lankyti vaikų, kurie gyvena mokyklai nepriklausančioje teritorijoje. Senamiestyje esanti Vytės Nemunėlio pradinė mokykla šiemet priėmė 52 pirmokus, o dar 30 prašymų teko atmesti. „Aplinkui veikia daug bankų, kitokių institucijų, kur dirba jauni, mokyklinio amžiaus vaikų turintys žmonės. Bet mes juos priimti galime tik tada, jeigu lieka laisvų vietų. Šiemet pateko 9 kitur gyvenantys vaikai“, – sakė mokyklos direktorė Rosita Čiūrienė.

Anot direktorės, priimant mokyklai nepriklausančioje teritorijoje gyvenančius vaikus atsižvelgiama į tai, kada pateiktas prašymas, ar mokykloje jau mokosi seserys ar broliai, galbūt netoliese gyvena seneliai, padedantys tėvams rūpintis vaikais.

Tvarką ketina tobulinti

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis teigė, kad priėmimo tvarka parengta gana netiksliai, tad rudenį ketinama ją taisyti. „Atsirado naujų pastatų, kai kurie namai pagal teritoriją nėra priskirti jokiai mokyklai ar darželiui. Todėl rugsėjį ketiname sudaryti darbo grupę ir peržiūrėti gatvių ir namų sąrašus, ištaisyti klaidas, patikslinti, kokias mokyklas ar darželius turi lankyti vaikas“, – sakė G.A.Petronis.

Švietimo departamento direktorius teigia nesistebintis, kad mokyklose kyla nesusipratimų dėl nepriimamų vaikų: „Su kai kuriais mokyklų vadovais buvo kalbėta, nes jie vadovavosi Vilniaus žemėlapiu, o ne oficialiu įsakymu, kuriame įvardintos gatvės ir namų numeriai. Tai buvo ištaisyta. Tik anksčiau tėveliai skundėsi, kad pagal nustatytą teritoriją, jie turi būti priimti, bet nepatenka, o dabar atsirado kita problema – mokykla buvo prižadėjusi priimti vaikus, kurių kaip ir neturėjo priimti. Dabar tiems vaikams tenka ieškoti kitos mokyklos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius