-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 19

Daliai skurdžiausių gyventojų Velykos bus liesos

Dalies nepasiturinčių žmonių Velykų stalas šiais metais bus skurdus – kai kuriuose šalies kampeliuose europinėmis ir valstybės biudžeto lėšomis perkamo maisto dalybos numatytos jau po šventės. Maistą dalijimui perkančios Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) duomenimis, antruoju dalijimu maisto krepšelius gaus 170,3 tūkst. nepasiturinčių gyventojų – beveik 14 tūkstančių daugiau, nei pirmojo dalijimo metu.
Maisto davinys
Maistas / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Parama maisto produktais teikiama žmonėms, kurių mėnesio pajamos neviršija 183 eurų.

ESFA duomenimis, maisto produktų tiekėjai į savivaldybes produktus pradės vežti balandžio 15 dieną, o maistas į visas 60 savivaldybių bus pristatyta iki balandžio 29 dienos, tai yra, jau po Velykų.

Agentūra nurodo, kad pristatymą į 600 dalijimo punktų savivaldybės organizuos pagal savo grafiką, tad juos maisto paketai pasieks skirtingu laiku. Kai kuriose dalijimo vietose maisto produktai nepasiturintiems pradėti dalinti jau nuo balandžio 16 dienos.

Per mažai laiko

„Žinokit, iki Velykų tikrai nespėsim“, – ketvirtadienį 15min sakė Akmenės rajone paramą maistu dalijanti Nijolė Tautkienė.

Mes gi nekalti, jei dabar atveža, kaip mums suspėti?

Jos teigimu, maistą išvežioti reikia penkių dienų, tuo metu pradėta tik ketvirtadienį.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./SAM ir VMVT vykdo tiekiamo maisto patikrinimą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./SAM ir VMVT vykdo tiekiamo maisto patikrinimą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje

„Po rajoną, įsivaizduokite, 60 kilometrų reikia vežti. Be to, jeigu rytoj nuvešiu į seniūniją, jie neišdalins prieš šventę, nes reikia šimtus (...) Mes gi nekalti, jei dabar atveža, kaip mums suspėti? Tai galėjo bent dvi dienas anksčiau atvežti, o mums duota per penkias dienas išdalinti, o po darbo seniūnijos nedirba“, – pasakojo ji.

„Na, taip, ką padarysi. Aš nieko negaliu padėti ar pakeisti“, – paklausta, ar daliai žmonių bus nekokios Velykos, sakė ji.

ESFA nupirktą maistą dalijančio „Maisto banko“ internetiniame puslapyje skelbiamos maisto paketų dalijimo datos.

Iš jų matyti, kad tik kai kuriose Vilniaus ir Kalvarijos savivaldybių seniūnijose maistą ketinama dalinti iki Velykų. Kitais atvejais paketų dalijimas numatytas balandžio pabaigoje arba pirmosiomis gegužės dienomis.

„Maisto banko“ komunikacijos projektų vadovė Miglė Petronytė 15min sakė, kad skundų dėl to nebuvo, žmonės tolerantiškai žiūri į situaciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai

„Bent jau Vilniuje vakar ir užvakar kvietėme žmones, kuriems tie dalijimai yra vėliau, pačiam „Maisto bankui“ paaukotų produktų, kad tą situaciją truputį sušvelnintume ir žmonėms padėtume prieš Velykas“, – teigė ji.

M.Petronytė sakė, kad kovo mėnesį prekybos centruose vyko „Maisto banko“ akcija, kurios metu žmonės galėjo aukoti maisto produktus.

„Paketus esame pasiruošę – dalį jau išdalijome, dalį dalijame prieš Velykas pagal socialinių darbuotojų pateiktus sąrašus. Kad gautų tie, kurie sunkiau gyvena ar šiuo metu yra kritinėse situacijose, kad jų stalas būtų skalsesnis“, – pasakojo ji.

Pas ką atvyko greičiau, tas išdalinti spės

Tiesa, tokia padėtis yra ne visur.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos Kretingos skyriaus vadovė Roma Varnelienė 15min džiaugėsi, kad viskas bus išdalinta iki Velykų.

„Pas mus rytoj paskutinis dalijimas vyks. Mes pirmadienį gavome, išvežiojome į seniūnijas antradienį, vakar, ir mūsų seniūnijos, kur yra mažesnės, nedaug žmonių, tai iškart ir išdalijo. Pas mus Kretingoje paskutinis dalijimas – rytoj. Mes labai stengėmės, kad žmonės gautų iki Velykų“, – teigė pašnekovė.

Skelbimai buvo, jeigu jie ateis, mes spėsime išdalinti.

R.Varnelienė pabrėžė, kad Kretingai pasisekė – maisto daviniai čia atvažiavo anksčiau. „Kur vėliau važiuoja, žmonės nebegaus“, – pridūrė ji.

Maisto paketus iki Velykų gaus ir Šilutės rajono nepasiturintys gyventojai.

Lietuvos raudonojo kryžiaus draugijos atstovė Šilutės rajone Stefa Stasė Jusaitienė 15min pabrėžė, jog tai priklauso nuo pačių žmonių: „Skelbimai buvo, jeigu jie ateis, mes spėsime išdalinti. Bet jeigu jie neis, neišdalinsim. Priklauso nuo žmonių noro. Va, ir dabar – iš ryto buvo daug, o dabar eina vangiai.“

S.S.Jusaitienė svarstė, kad seniūnijos jau gal bus išdalijusios maisto paketus. Jos teigimu, dalijimą numatyta tęsti ir antradienį po Velykų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai

ESFA duomenimis, nepasiturintiems žmonėms balandžio–gegužės mėnesiais bus išdalinta daugiau nei 837 tonos maisto produktų.

Dalijamame maisto krepšelyje bus 7 maisto produktai: 2 kg miltų, 0,4 kg vištienos konservų, 0,915 kg rapsų aliejaus, 0,5 kg grikių, 0,2 kg avižinių sausainių su šokolado gabaliukais, 0,42 kg konservuotų žaliųjų žirnelių, 0,48 kg konservuotos daržovių sriubos.

Dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų, kovą socialiai remtinus žmones pasiekė kuklus davinys – kiaulienos konservų dėžutė ir sausų pusryčių pakuotė.

Maisto produktams ir higienos prekėms įsigyti 2019-2020 m. yra skirta 24 mln. Eur Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo (EPLSAF) lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius