Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 22

Dalios Grybauskaitės apdovanoti žydų gelbėtojai dar prisimena Holokausto siaubą

Antradienį, Lietuvos žydų genocido atminimo dienos išvakarėse, prezidentė apdovanojo 47 asmenis, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido. Dauguma jų apdovanoti po mirties.
 Dalia Grybauskaitė Žydų genocido atminimo dienos proga apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi asmenis, kurie, nepaisydami mirtino pavojaus sau ir šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido.
Dalia Grybauskaitė apdovanojo Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi asmenis, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido. / R Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

„Dabar tarp mūsų nebėra daugybės tų, kuriuos apdovanojame, bet savo žygdarbiu jie visada išliks gyvi kiekvieno mūsų širdyje. Tai mūsų pareiga taip pat. Linkiu, kad tai įkvėptų ir suteiktų kiekvienam jėgų visada ir visur ginti mūsų laisvę, saugoti žmogų ir puoselėti demokratiją“, – ceremonijoje kalbėjo Lietuvos vadovė.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky sakė, kad žydai niekada nepamirš savo geradarių, o žydų gelbėtojus vadino Lietuvos tautos šviesuliais ir didvyriais.

„Gelbėdami nekaltų žydų gyvybes nuo katastrofos, šie žmonės kartu gelbėjo savo šeimos, savo, savo tautos orumą“, – teigė F.Kukliansky.

Maistą į mišką kibirais

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanota Kazimiera Petraitienė žurnalistams pasakojo, jog jos šeima išgelbėjo daugybę žydų.

„Aš buvau vaikas, tėvai slėpė nuo mūsų, kadangi žydus gelbėti buvo pavojinga, mirtis grėsė, bet nuo vaikų nepaslėpsi, mes viską visi supratome ir paskui bendrai gelbėjome. Tėtis buvo eigulys, mūsų namai prie miško buvo (...), valgyti nešdavome į mišką, po dešimt, po daugiau žmonių būdavo miške, tai nešdavome su kibirais valgyti, mamytė duoną skanią kepdavo“, – pasakojo moteris.

Rado miške

Tėvo Vincento Ramono apdovanojimą atsiėmęs Kleopas Ramonas pasakojo, kad jo šeima kelioms dienoms buvo priglaudusi vieną sužeistą mergaitę.

Anot jo, kaimą Jurbarko rajone evakavus, šeima kartu vežėsi ir sužeistą mergaitę.

„Sužeistą mergaitę rado tėvelis miške, pasitarė, parnešė į namus, šiene padarė skylę, o mes, vaikai, rinkome žolytes, virėme arbatas. Jai buvo pirštukai nukirsti“, – prisiminė K.Ramonas.

Anot jo, kaimą Jurbarko rajone evakavus, šeima kartu vežėsi ir sužeistą mergaitę.

„Ji taip pat ant vežimo sėdėjo, jeigu „vokietys“ būtų sužinojęs, kad čia sėdi žydelkaitė, būtume mes visi vietoje mirę“, – svarstė jis.

Vyro žiniomis, išgelbėtoji šiuo metu gyvena Kanadoje.

Išžudė 90 proc. žydų

Rugsėjo 23-iąją bus minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, liudijanti 1943-iaisiais tądien sunaikinto Vilniaus geto istoriją.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelyje veikiantis Jad Vašemo institutas dėl žydų gelbėjimo Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinęs 877 Lietuvos gyventojus.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius