Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 05

Dalios Grybauskaitės karas su nauja valdančiąja koalicija: kokie scenarijai dėliojami?

Dalia Grybauskaitė toliau kariauja su nauja valdančiąja koalicija, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. Šio dienraščio šaltinių duomenimis, prezidentė siūlė socialdemokratams ministrus siūlyti nesitariant su Darbo partijos lyderiu.
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip jau skelbė antradienį 15min.lt, Darbo partijos prezidiumo posėdyje nuspręsta nesileisti į kompromisus ir, nepaisant prezidentės nesutikimo, į ministrų postus kelti L.Graužinienės ir V.Baltraitienės kandidatūras.

„Lietuvos ryto” žiniomis, šalies vadovė siūlė socialdemokratams savo nuožiūra pateikti kitus kandidatus į ministrus iš Darbo partijos gretų, netgi nesitariant su šios vedliu Viktoru Uspaskichu.

Šaltiniai socialdemokratų vadovybėje įžvelgia, jog D.Grybauskaitė taip siekia supjudyti keturių partijų koaliciją. Jie neabejoja, jog tikroji priežastis – šios abi „darbiečių” veikėjos yra artimos pačiam partijos lyderiui V.Uspaskichui, todėl ir nusitaikyta būtent į jas. Dienraščio žiniomis, šioms dviem politikėms Prezidentūra nurodė pačioms atsiimti savo kandidatūras.

Anot šaltinių kairiųjų stovykloje, Prezidentūra taip pat siunčia tokius signalus: jei socialdemokratai nederindami su „darbiečiais” teiktų kitus kandidatus į minėtus postus, o Darbo partija pradėtų aikštytis, A.Butkevičių ir jo bendražygius galėtų paremti opozicijoje likę konservatoriai ir liberalai.

Socialdemokratai pusbalsiu svarstė net kelis galimus scenarijus, primenančius sudėtingą kortų žaidimą. Vienas jų – „kompromisinis”. Esą koalicija galėtų atsiimti tik vienos „darbiečių” kandidatūrą, pavyzdžiui, L.Graužinienės, o vietoj jos teikti K.Daukšį.

Būtent todėl, kad dabar svarstomas toks variantas, K.Daukšio kandidatūra į kultūros ministrus ir yra „pristabdyta”. Tuo atveju, jei K.Daukšys nukeliautų į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, į kultūros ministro kėdę būtų siūlomas parlamentaras Šarūnas Birutis.

Tačiau Darbo partijai linkstant apskritai nepasiduoti koalicijos lyderiai tikisi, kad prezidentė arba nusileis, arba tvirtins Vyriausybę be dviejų ministrų.

Tiesa, vakarykščiu pareiškimu D.Grybauskaitė lyg ir leido suprasti, kad nusiteikusi tvirtinti tik visą ministrų sąrašą – be jokių skylių. Tokiu atveju neapibrėžta situacija galėtų užsitęsti, o politinė ir konstitucinė krizė didėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius