Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 10

Dalios Grybauskaitės nuosprendis Valstybės saugumo departamento vadovams: „Pribrendo permainos“

Antros kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė rengiasi dar kartą reformuoti Valstybės saugumo departamentą (VSD), nes jis nepateisino jokių jos lūkesčių – nei darbu, nei rezultatais. Prezidentė apie saugumo departamento reformas prabilo tuomet, kai iš jos buvo pareikalauta įrodyti teiginius, kad Darbo partijos vadovams įtaką daro Kremlius.
Dalia Grybauskaitė, Gediminas Grina
Gediminas Grina nepateisino jokių Dalios Grybauskaitės lūkesčių. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

G.Griną pasirinko pati prezidentė

Dabartinis VSD generalinis direktorius Gediminas Grina šias pareigas eina nuo 2010 m. balandžio 12 d. Prezidentė D.Grybauskaitė naujo VSD vadovo buvo priversta ieškoti po to, kai 2009 m. gruodį iš pareigų pasitraukė VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas. Jis tikino paliekantis šį postą dėl asmeninių priežasčių. Dabar P.Malakauskas patarinėja policijos generaliniam komisarui.

Pasirinkusi G.Griną D.Grybauskaitė jam iškėlė tikslą – reformuoti, depolitizuoti VSD. „Kad jis gintų valstybės interesus, kad iš tiesų būtų vykdoma reforma, kad būtų vykdomos užduotys, kurias nustato Valstybės gynimo taryba, tos užduotys, kurios yra ir parengtoje Žvalgybos naujoje reformos ir strategijos koncepcijoje“, – teigė tuometis prezidentės atstovas spaudai, dabar Seimo narys ir jos varžovas prezidento rinkimuose Linas Balsys.

G.Grinos vadovavimo metais VSD stengėsi atsikratyti jam nebūdingų funkcijų – pavyzdžiui, ikiteisminio tyrimo vykdymo funkcijos, ir siekė užsiimti tik žvalgyba bei kontržvalgyba.

Įklampino kaltinimai Darbo partijai

Prezidentė apie nepasitenkinimą VSD veikla prabilo per interviu LRT televizijos laidai „Teisė žinoti“ paklausta, ar turi kuo pagrįsti savo viešai išsakytą kaltinimą Darbo partijos lyderiams, kad jiems galbūt galėjo daryti įtaką Kremliaus.

VSD kol kas nepateisina jokių lūkesčių – nei darbu, nei rezultatais. Būtent todėl, kad įsivaizduoja savo darbą tik kaip nereikšmingų ir nesvarbių pažymų su dideliu slaptumo lygiu rašymą, – laidai „Teisė žinoti“ sakė D.Grybauskaitė.

Dėl to prezidentė pareiškė šios partijos narių niekuomet nekviesianti į Valstybės gynimo tarybos posėdžius, kuriuose aptariami šalies saugumo ir gynybos klausimai. Po šių teiginių premjeras Algirdas Butkevičius bei Darbo partijos lyderė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė negavę tokios informacijos iš VSD, o VSD pranešė, kad visiems valstybės vadovams teikia vienodą informaciją.

Valdančioji koalicija pareikalavo, kad D.Grybauskaitė iki kovo 14 d. pateiktų savo teiginių įrodymus ir pagrasino Seime sudaryti komisiją, kuri nagrinėtų valstybės vadovės žodžius ir gal net rengtų jai apkaltą.

VSD nepateisina jokių lūkesčių

D.Grybauskaitė per interviu savo žodžius apie Kremliaus įtaką Darbo partijos vadovams pakartojo, bet, užuot pateikusi įrodymus, sukritikavo VSD.

„Aš jau esu minėjusi, kad VSD kol kas nepateisina jokių lūkesčių – nei darbu, nei rezultatais. Būtent todėl, kad įsivaizduoja savo darbą tik kaip nereikšmingų ir nesvarbių pažymų su dideliu slaptumo lygiu rašymą“, – laidai „Teisė žinoti“ sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, departamentas turėtų aktyviau užsiimti „prevenciniu“ darbu, todėl VSD „pribrendo permainos“.

VSD pažyma virto nesibaigiančiu skandalu

Slapta VSD pažyma prezidentę D.Grybauskaitę į skandalo sūkurį įsuko 2013 m. spalio 31 d. Tuomet žiniasklaidai buvo nutekinta slapta VSD pažyma, kad Rusijos specialiosios tarnybos prieš Lietuvą ir prezidentę D.Grybauskaitę rengia kompromituojančias informacines atakas.

Pradėjus tyrimą, kaip ši informacija pateko į žiniasklaidos rankas, kilo skandalas, nes Specialiųjų tyrimų tarnyba ėmėsi beprecedenčių priemonių prieš pažymą paviešinusią naujienų agentūrą BNS. Galiausiai vieša paslaptimi tapo žinia, kad pažymos nutekinimu įtariama prezidentės patarėja bei atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė. Bylą tirianti Generalinė prokuratūra iki šiol to nepatvirtino ir dar nebaigė tyrimo.

Prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė pasitikinti D.Ulbinaite, todėl nesirengia jos atleisti. Tačiau prezidentūrą paliko patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius, kurio priežiūroje buvo ir VSD.

Ataskaita sukels daug triukšmo

Prezidentė D.Grybauskaitė apie permainas VSD prabilo tuomet, kai saugumo departamentas Valstybės gynimo tarybos nariams pirmadienį pateikė savo 2013 metų veiklos ataskaitą.

Ataskaitoje turėtų būti atskleista, kokie kitų šalių piliečiai Lietuvoje dirba Rusijos specialiosioms tarnyboms, taip pat gali būti įvardyti ir žinomi Lietuvos visuomenės atstovai, įtariami ryšiais su Kremliumi.

2013 metų VSD veiklos ataskaita yra pirmoji, kai, įsigaliojus naujoms Žvalgybos įstatymo nuostatoms, departamentas buvo pertvarkytas dirbti pagal žvalgybos principus. VSD 2013 metų veiklos ataskaitoje pateikiama detali informacija apie departamento svarbiausius uždavinius, ir prioritetines veiklos kryptis žvalgybos, kontržvalgybos, įslaptintos informacijos apsaugos ir kitose srityse, Departamento vykdytomis užduotimis ir veiklos metodais, žvalgybinės ir kontržvalgybinės veiklos rezultatais.

VSD teigia, kad informacija visuomenei apie VSD veiklą ir fiksuojamas grėsmes nacionaliniam saugumui bus pateikta artimiausiu metu. Tai planuojama padaryti šią savaitę.

15min.lt žiniomis, visuomenei pateikta informacija turėtų sukelti daug triukšmo. Ataskaitoje turėtų būti konstatuota, kad Rusijos ambasada Lietuvoje veikia kaip niekada aktyviai siekdama destabilizuoti padėtį ir veikti viešąją erdvę. Be to, ataskaitoje turėtų būti atskleista, kokie kitų šalių piliečiai Lietuvoje dirba Rusijos specialiosioms tarnyboms, taip pat gali būti atskleisti ir žinomi Lietuvos visuomenės atstovai, įtariami ryšiais su Kremliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius