Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 03

Dalios Grybauskaitės pasisakymas apie korupciją ir oligarchus išvadintas populistiniu

Problemų dėl šalyje išplitusios korupcijos yra, bet situacija nėra tiek dramatiška, kaip ją įvardino prezidentė Dalia Grybauskaitė, pareiškusi, kad „tampame oligarchų ir nusikalstamo pasaulio valdoma valstybe“, sako premjero Andriaus Kubiliaus atstovas Virgis Valentinavičius.
Dalia Grybauskaitė Pasaulio universitetų asociacijos kongreso atidaryme
Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Premjero požiūriu, ne be problemų šitoje srityje, bet nemanau, kad jis situaciją vertintų taip dramatiškai. Vyriausybė nuosekliai dirba kovodama su korupcija ir ta kova daugiaplanė, pradedant kova su „šešėliu“ ir baigiant nepakantumu politinei korupcijai“, – premjero poziciją BNS perdavė jo atstovas V.Valentinavičius.

Pasak premjero atstovo, Vyriausybė susiduria su interesų grupių bandymais daryti įtaką politiniams sprendimams ir prezidentės išsakytą vertinimą laiko raginimu dar aktyviau kovoti su korupcija.

Politologas Algis Krupavičius prezidentės pasisakymą dėl oligarchų esą valdomos valstybės sako esant populistiniu. Jo teigimu, keista, jog toks pasakymas skamba iš valstybės vadovės, turinčios galią ir svertus keisti situaciją, lūpų.

„Pats teiginys labai populistinis. Taip, visuomenė nepatenkina ir nusivylusi, ir tiek dabartinei, tiek buvusioms valdžioms gali pasakyti daug priekaištų – kad korupcija pasiekusi aukštą lygį, kad susiduriame su daugybe socialinių ir ekonominių problemų, kad Lietuva per dvidešimt metų neišnaudojo galimybių ir besivystanti demokratija neatnešė to, ko visuomenė tikėjosi. Bet šiuo atveju prezidentės ir visų valstybę valdančių politikų pareiga – pasakyti, ką ir kaip daryti, kad esama situacija keistųsi“, – BNS sakė A.Krupavičius.

„Jei taip kalbėtų opozicijos atstovas, būtų galima tokį teiginį priimti, bet kai taip kalba valstybės vadovas – skamba gana keistai. Prezidentas turi kelti tikslus – kaip ir ką daryti, kad „oligarchų ir kontrabandininkų valdoma“ valstybė būtų keičiama“, – tęsė politologas.

Vertindamas, kiek prezidentės vertinimas atitinka esamą situaciją, politologas sakė tikintis, jog bent dalis politikų sugeba atsispirti neleistinoms įtakoms, tačiau sutiko, kad tam tikrų grupių interesai išlieka pagrindiniu politikos varikliu.

„Aš tikiu, kad bent dalis politikų gali atsispirti oligarchinėms tendencijoms, bet kad politika yra be orientyrų, be vizijų, be principų – irgi akivaizdu, ir svarbiausias politikos variklis – trumpalaikiai tam tikrų grupių interesai“, – sakė A.Krupavičius.

Opozicijos lyderis, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sako, jog būdamas politiku nesusiduria su neleistinomis įtakomis, tačiau, jei prezidentė turi kitokios informacijos, sako ją turint reaguoti.

„Prezidentė gauna daugiau informacijos iš teisėsaugos institucijų, tam tikrų tarnybų. Aš kaip politikas jokio spaudimo iš jokių oligarchų nei kokių nusikalstamų grupuočių nematau. Manau, jei tokie dalykai yra, turi būti imtasi tam tikrų veiksmų, ir prezidentė turėtų duoti pavedimus tuos veiksmus atlikti“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Prezidentė D.Grybauskaitė interviu savaitraščio „Veidas“ specialiam leidiniui „Prognozės 2011“ pareiškė, jog korupcija Lietuvoje pradeda paralyžiuoti valstybės vystymąsi.

„Tampame oligarchų ir nusikalstamo pasaulio valdoma valstybe“, – interviu sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė anksčiau nesitikėjusi, kad Lietuvoje yra tokio masto korupcija. Prezidentės teigimu, prie smulkios korupcijos žmonių mentalitetas taip įpratęs, kad ją tiesiog toleruoja.

Prezidentė išskyrė kelis korupcijos lygius – kontrabandinį, savivaldybių ir politinę korupciją. D.Grybauskaitė sakė, kad šiuos lygius galima paveikti per įstatymus, kurių dalį inicijavo pati prezidentė, įskaitant galimybę konfiskuoti korumpuotų asmenų turtą ar didinti baudas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius