Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 11

Dalios Grybauskaitės patarėjas: prezidentė turėjo tvirtinti Vyriausybę su Darbo partija, nes kita dauguma nebuvo suformuota

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė turėjo teikti premjeru socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių ir tvirtinti Ministrų kabinetą su Darbo partijos atstovais, nes kita dauguma nebuvo suformuota, sako šalies vadovės patarėjas Mindaugas Lingė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žinių radijo klausiamas, kodėl šalies vadovė pakeitė poziciją ir iš pradžių griežtai pasisakiusi prieš Darbo partijos dalyvavimą valdžioje vėliau pritarė socialdemokratų sudarytai daugumai su „darbiečiais“, M.Lingė tvirtino, jog valdžios formavime reikia išskirti keletą etapų.

„Šioje vietoje labai svarbu atskirti keletą etapų – pradžioje, po įvykusių Seimo rinkimų, prezidentė išdėstė savo poziciją ir išsakė savo paramą tokiai politinei daugumai, kuri sugebės suformuoti politinę daugumą be Darbo partijos, tačiau tik Lietuvos socialdemokratų partija sugebėjo suformuoti daugumą, kurioje buvo Darbo partija. Buvo siūlyta ir antrą vietą daugiausiai surinkusiems (konservatoriams – red.), bet tai nebuvo suformuota“, – interviu Žinių radijui sakė M.Lingė.

Didelis išbandymas laukia, matysime, kokie pasirinkimai bus padaryti balsuojant dėl teisinės neliečiamybės, bet tai iš tiesų svarbus rodiklis šios Vyriausybės tolimesniam darbui

Suformavus tokią daugumą, pasak M.Lingės, šalies vadovė turėjo teikti LSDP lyderį Algirdą Butkevičių premjeru.

„Prezidentė teikdama A.Butkevičiaus kandidatūrą Seimui tikrai labai aiškiai pabrėžė, kad paskirtasis premjeras turės prisiimti atsakomybę dėl šitos koalicijos darbo ir dėl galimų šešėlių kurie krenta, dėl ko dabar vyksta įvairios komisijos, teismų procesai. Aišku, didelis išbandymas laukia, matysime, kokie pasirinkimai bus padaryti balsuojant dėl teisinės neliečiamybės, bet tai iš tiesų svarbus rodiklis šios Vyriausybės tolimesniam darbui“, – kalbėjo patarėjas.

Prezidentė D.Grybauskaitė kitą dieną po rinkimų susitikusi su A.Butkevičiumi pareiškė: „Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausiai šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios partijos lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Ji sakė remsianti tokią koaliciją, kuri sugebės suformuoti daugumą be Darbo partijos.“

Prezidentė D.Grybauskaitė penktadienį pranešė patvirtinusi socialdemokratų, Darbo partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos suformuotą Vyriausybę. Ministrų kabinetas patvirtintas be dviejų ministrų – šalies vadovė atmetė Darbo partijos kandidates Loretą Graužinienę ir Virginiją Baltraitienę, kurios siūlytos į socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministres.

Klausiamas, kodėl prezidentė atmetė šias kandidatūras, M.Lingė pakartojo kandidatams į ministrus anksčiau viešai iškeltus reikalavimus ir pabrėžė, jog jie nebuvo naujiena ir patiems kandidatams.

„Kompetencija, į kurią (ministerija – red.) pretenduoja, Europos reikalų šitoj srity išmanymas, skaidrumas ir bent vienos iš darbinių kalbų žinojimas laukiant pirmininkavimo Europos Sąjungai. Prezidentė vertino visumą, daug informacijos apie kandidatus yra surenkama dar iki susitikimų, o galų gale pati prezidentė daugelį žino asmeniškai, tam tikri dalykai, kuriuos galima įvertinti, nepaaiškėja susitikime su prezidente“, – kalbėjo M.Lingė.

Lietuvos socialdemokratų, Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, po Seimo rinkimų suformavusios daugumą, Seime turi 85 vietas. Paskirtasis premjeras A.Butkevičius antradienį Seimui pristatys naujosios Vyriausybės programos projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius