Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 16

Dalis opozicijos civilinę sąjungą vadina kosmetiniu pakeitimu, kiti laukia projekto

Dalis opozicinių partijų atstovų atmeta valdančiųjų siūlomą projektą dėl nesusituokusių žmonių santykių įteisinimo ir teigia, kad jis tik kosmetiškai skiriasi nuo anksčiau siūlyto Partnerystės įstatymo. Tuo tarpu kiti sako projektą dėl civilinės sąjungos įteisinimo vertinsiantys tada, kai pamatys konkrečias jo formuluotes.
Seime svarstomas Partnerystės įstatymas
Seime svarstomas Partnerystės įstatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Didžiausią opozicinę frakciją turinčios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, kad sprendimą dėl naujo pasiūlymo įteisinti lyčiai neutralią partnerystę lems tai, ar tos pačios lyties porų apibrėžimas bus panašus į šeimos – tam „valstiečiai“ nepritartų.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis sveikina valdančiųjų sprendimą ieškoti kompromiso, tačiau projektą vertins, kai jis bus registruotas teisės aktų bazėje.

Tuo tarpu opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas ir Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė laikosi pozicijos, kad pasiūlyti pakeitimai – kosmetiniai.

R.Karbauskis mato grėsmę dėl skundų EŽTT

„Valstiečių“ vadovas R.Karbauskis sako, kad partija sutinka reglamentuoti turtinius kartu gyvenančių žmonių santykius, tačiau nepritartų, jei tokios poros būtų apibrėžiamos kaip šeima.

„Mes turtinius santykius vienos lyties asmenų, kurie gyvena kartu, sutinkame tvarkyti, juos reikia tvarkyti, niekas niekada Lietuvoje tam neprieštaravo. Bet kada klausimas ateina iki šeimos statuso, jeigu bus vienaip ar kitaip tie santykiai prigretinami šeimai, nepritarsime“, – BNS pirmadienį sakė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas sakė negalintis vertinti valdančiųjų pirmadienį pristatyto Civilinės sąjungos įstatymo projekto, nes nėra matęs juo siūlomų formuluočių, taip pat laikosi pozicijos, kad artimas šeimos apibrėžimui tos pačios lyties porų santykių įteisinimas atvertų kelią tokioms poroms skųstis Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) dėl pažeistų teisių, pavyzdžiui, galimybės įsivaikinti.

„Dabar aš negaliu komentuoti, koks kompromisas yra siūlomas, aš turiu matyti formuluotes, ir jei tose formuluotėse yra išlaikomas tas pats tikslas turėti galimybę kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (dėl vienos lyties porų diskriminavimo), tokiu atveju mes tokio žaidimo tikrai nežaisime“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

„Mes LVŽS esam tą klausimą nagrinėję su ekspertais iš kitų šalių, ir pirmiausiai problema yra pati formuluotė, būtent vienos lyties asmenų santykių, ar ji panaši į šeimos, ar ne. Buvusio projekto formuluotė buvo analogiška, mums labai gerai ekspertai paaiškino, kas laukia Lietuvos. Jie sakė, bus priimtas įstatymas, nekreipkit dėmesio, kad ten nebus apie įvaikinimą, jų tikslas ne toks, jų tikslas priimti įstatymą, kad formuluotė būtų kiek įmanoma artimesnė šeimos, ir jūs būsit paduoti į EŽTT ir EŽTT bus nutarta, kad mes diskriminuojam vienos lyties asmenis, ir tada ir vaikų įvaikinimas, ir visa kita praeis“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas S.Skvernelis BNS sakė projektą galėsiantis vertinti, kai jis bus registruotas, tuo pačiu sveikino valdančiųjų žingsnį link kompromiso.

„Aš matau, kad yra ėjimas link kompromiso, bet kol kas turime sulaukti, kol įstatymo projektas bus registruotas, tada galėsime žiūrėti. Bet faktas, kad yra daromi rimti pokyčiai, matyti, kad daromi kompromisai“, – sakė S.Skvernelis.

Pakeitimai – „kosmetiniai“

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, jog siūlomi pakeitimai, lyginant su pernai atmestu Partnerystės įstatymu, yra kosmetiniai ir tos pačios lyties porų apibūdinimas atitiktų šeimos sampratą, kaip ją yra pateikęs Konstitucinis Teismas.

„Tie pakeitimai, kurie siūlomi, ne tiek kompromisiniai, kiek kosmetiniai, nes sąvokos pavadinimas nekeičia sąvokos turinio. Iš esmės EŽTT partnerystės ir civilinės sąjungos pavadinimus vartoja kaip sinoniminius ir vienas kitą pakeičiančius, pats apibrėžimas ir pakeitus sąvoka išlieka tas pats, kalbantis apie asmeninį emocinį ryšį, kas vėlgi žiūrint į KT nutarimą atitinka šeimos teisinius santykius“, – BNS sakė A.Širinskienė.

Parlamentarė teigė, kad kiti pakeitimai, tokie kaip civilinės sąjungos registravimas pas notarą, o ne civilinės metrikacijos skyriuje, atsisakymas leisti partneriui pasirinkti pavardę nėra esminiai, pvz., Seime šiuo metu svarstomi kiti projektai, kurie šeimos santykius skyrybų be ginčų ir nepilnamečių vaikų atveju perduoda nutraukti notarui.

„Pakeitimai projekte nieko iš esmės nekeičia, jei mes kalbam apie partnerystę ar civilinę sąjungą kaip šeimos teisinį santykį. Aš tikrai tokiam projektui pritarti negalėsiu, jis išlaiko šeimos teisinį santykį, jis užprogramuoja Europos Žmogaus Teisių Teisme kitas problemas, t. y. bylas dėl įvaikinimo, kas akivaizdu, kad bus. Atsakomybės už tokį projektą prisiimti nenorėčiau“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas irgi teigė, jog projekto negalima vadinti kompromisiniu, nes jo esmė nepasikeitė.

„Keli žodžiai pakeisti įstatyme ir įstatymo pavadinimas nėra kompromisinis variantas“, – BNS sakė „darbiečių“ seniūnas.

„Jei norit turėt balsų, mes ir pirmą kartą sakėm, buvo per mažai diskusijų, nebuvo ateita, kalbėta, o tiesiog bandyta prastumti. Panašu, kad suinteresuotumo didelio nėra, daroma atžagariom rankom“, – tvirtino V.Fiodorovas.

Prezidentūra projekto dėl civilinės sąjungos įteisinimo kol kas nekomentuoja.

„Jūsų minimo įstatymo projekto Prezidentas nėra matęs. Todėl negali jo komentuoti“, – 15min teigė šalies vadovo patarėjas komunikacijos klausimais Ridas Jasiulionis.

Vietoje partnerystės siūlo civilinę sąjungą

Antrą kartą tos pačios lyties santykius šią kadenciją siekiantys įteisinti parlamentarai parengė projektą, pagal kurį vietoje anksčiau siūlytos partnerystės žmonės galėtų sudaryti civilines sąjungas.

Iniciatoriai projektą vadina kompromisiniu ir taip siekia platesnio palaikymo lyčiai neutralių civilinių santykių įteisinimui.

Siūloma atsisakyti partnerystės apibrėžimo Civilinio kodekso „Šeimos knygoje“, o naujai siūlomą institutą vadinti civiline sąjunga.

Pagal projektą, civiline sąjunga būtų laikoma savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius.

Civilinę sąjungą sudarę partneriai negalėtų įgyti bendros pavardės. Šis susitarimas būtų registruojamas pas notarą, o ne civilinės metrikacijos skyriuje.

Seimas praėjusį pavasarį atmetė įstatymo projektą, kuriuo buvo pasiūlyta priimti lyčiai neutralią, t. y. tiek skirtingų lyčių, tiek tos paties lyties žmonių santykius įteisinti leidžiančią partnerystę. Po nesėkmingo balsavimo iniciatoriai žadėjo pateikti naują patobulintą projektą.

Ankstesniu Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms.

Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime buvo nesėkmingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius