Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 26 /11:04

Dalyvauti „Baltic Pride“ eitynėse atvykusi Švedijos ministrė Birgitta Ohlsson: tai bus laisvės Europoje lakmuso popierėlis

Vilniaus centre šeštadienį vyksiančios seksualinių mažumų eitynės „Už lygybę“ – puiki pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai pradžia, pareiškė dalyvauti jose atvykusi Švedijos Europos reikalų ministrė Birgitta Ohlsson.
 Birgitta Ohlson
Birgitta Ohlson / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Didžiuojuosi būdama čia. Tai – jau ketvirtas kartas, kai lankausi Lietuvoje kaip ministrė, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo viešnia ir patikino matanti Lietuvos progresą šioje srityje. – Eitynės yra geras pirmininkavimo ES Tarybai startas. Tai yra fantastiškas renginys.“

B.Ohlsson šeštadienį žygiuos Gedimino prospektu su šimtais seksualinių mažumų atstovų ir žmogaus teisių aktyvistų. Ji, nors laukėsi kūdikio, dalyvavo ir 2010 m. eitynėse. „Mus gynė dukart daugiau policinininkų, nei buvo dalyvių. Tūkstančiai protestuotojų skandavo neapykantos kupinus šūkius“, – prisiminė ministrė.

„Didžiuojuosi galėsianti žygiuoti pagrindine Vilniaus gatve. Tai – didelis pasiekimas man“, – kalbėjo viešnia. Ji taip pat sukritikavo Vilniaus miesto savivaldybės atsisakymą neišduoti leidimo organizatoriams eitynes rengti Gedimino prospekte. 

Ministrei pritarė ir Europos Parlamento (EP) narė austrė Ulrike Lunacek, perdavusi vaizdo sveikinimą. Ji į Vilnių atvyks tik penktadienio popietę ir ne tik dalyvaus eitynėse, bet ir skaitys pranešimą Tolerancijos centre vykstančioje konferencijoje „Europos politikos gairės LGBT teisių apsaugos srityje“.

B.Ohlsson prisiminimai apie 2010 m. eitynes: „Mus gynė dukart daugiau policinininkų, nei buvo dalyvių. Tūkstančiai protestuotojų skandavo neapykantos kupinus šūkius.“

„Dėkoju, kad buvo duotas leidimas eitynėms ES Tarybai pirmininkaujančioje šalyje“, – pažymėjo žaliųjų atstovė, viena iš EP seksualinių mažumų teises ginančios intergrupės pirmininkų.

Už žmogaus teises kovojančios organizacijos „Amnesty International“ Danijos padalinio atstovė Helle Jacobsen spaudos konferencijoje pranešė, kad sostinės merui Artūrui Zuokui bus perduota peticija, reikalaujanti, kad būtų leista surengti eitynes Gedimino prospekte, su 30 tūkst. žmonių parašų. Jie buvo pradėti rinkti dar vykstant ginčams dėl renginio vietos. Savivaldybė leidimą išdavė tik po keturių teismo sprendimų.

Rusijos įstatymą pavadino tragedija

Vilniuje penktadienį vyksta tarptautinė konferencija, kurioje diskutuojama apie seksualinių mažumų padėtį Baltijos šalyse ir visoje Europoje. Renginyje apžvelgiama LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų) teisių pažanga Europoje, siūlomi veiksmai, kurių dar reikia, kad būtų užtikrintos ES piliečių teisės.

Eitynių „Už lygybę“ išvakarėse Tolerancijos centre vykstanti konferencija, vienas iš „Baltic Pride 2013“ festivalio renginių, yra įtraukta į Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programą.

Kalbėdama konferencijoje, B.Ohlsson teigė daug išmokusi iš Lietuvos žmogaus teisių aktyvistų. „Laikas yra mūsų pusėje. Sakoma, kad istoriją rašo laimėtojai. Tai yra tiesa. Jūsų pergalė bus rytojaus (šeštadienio – red. past.) eitynės, nes istorija yra mūsų pusėje“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, eitynės „Už lygybę“ bus Europos vertybių – pavyzdžiui, išraiškos ir susirinkimų laisvės – pavyzdys, laisvės Europoje lakmuso popierėlis.

Viešnia paragino politikus ir valstybės pareigūnus aktyviau ginti žmogaus teises ir nesislėpti už LGBT aktyvistų. Kartu ji tragedija pavadino naują Rusijos įstatymą, nukreiptą prieš homoseksualumo propagandą. Šis įstatymas leis suimti kiekvieną, kuris atvirai demonstruoja savo homoseksualumą ar palaiko seksualines mažumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius