Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 25

Dalyvauti gimdyme tėčiams galima tik po neigiamo COVID-19 testo: darytis jį kas dvi dienas?

Sušvelninus karantino sąlygas nuo gegužės 18-osios dalyvauti gimdyme leista vienam artimam asmeniui. Jis prieš tai turi būti ištirtas dėl COVID-19 infekcijos. Būsimasis tėtis kelia klausimą: kaip mes galime žinoti, kada gimdysime, kad pasidarytume testą laiku? Ar jau pradėti darytis testą sąžiningai kas dvi dienas?
Vyras laiko moters ranką
Gimdymas / 123RF.com nuotr.

Su 15min susisiekė būsimasis tėtis, kuris turėjo klausimų dėl vyrų dalyvavimo gimdyme.

„Pavyzdžiui, Klaipėdos ir Panevėžio ligoninių naujose tvarkose paskelbta, kad lydintis asmuo turi pateikti COVID-19 testo neigiamą atsakymą, bet ne senesnį nei 48 valandų. Gal jūs paklaustumėte gražiai tų tvarkos kūrėjų, kaip mes galime žinoti, kada gimdysime, kad pasidarytume testą laiku (ir dar didžiulis klausimas, kur pasitikrinti ir už kiek), ar jau pradėti darytis testą dabar sąžiningai kas dvi dienas visiems būsimiems tėčiams?“ – teiravosi vyras.

Kaip mes galime žinoti, kada gimdysime, kad pasidarytume testą laiku? Ar jau pradėti darytis testą dabar sąžiningai kas dvi dienas visiems būsimiems tėčiams?

Po gimdymo lankyti negalima

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Eugenijus Zalagėnas patvirtino, kad į šią ligoninę atvykusios gimdyvės vyras gali dalyvauti gimdyme.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė

„Prieš numatomą gimdymo terminą jis turi turėti testo dėl COVID-19 infekcijos atsakymą. Klaipėdoje tai galima atlikti UAB „Baltic medics“, UAB „Diagnostikos laboratorija“ arba su šeimos gydytojo siuntimu mobiliajame punkte“, – nurodė jis.

Prieš numatomą gimdymo terminą jis turi turėti testo dėl COVID-19 infekcijos atsakymą.

Pasak E.Zalagėno, jei testas jau nebegalios, jį bus galima pakartoti KUL Priėmimo skyriuje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Taip pat jis nurodė, kad po gimdymo pacientės nelankomos artimųjų.

Esą kitą reikiamą informaciją galima rasti KUL interneto svetainėje bei Lietuvos akušerių ginekologų draugijos parengtose rekomendacijose „Dėl artimųjų dalyvavimo gimdyme“.

Testuoti visi

Respublikinės Panevėžio ligoninės (RPL) viešųjų ryšių specialistas Vytautas Riaubiškis aiškino, kad sveikatos priežiūros įstaiga, ypač koronavirusinės pandemijos ir karantininio laikotarpio akivaizdoje, nėra ta įstaiga, kuri gali sau leisti laisvą, nekontroliuojamą lankymą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

Jis nurodė, kad visi šiuo metu gydymo įstaigoje esantys asmenys –pacientai ir darbuotojai – yra testuoti dėl COVID-19 infekcijos.

Testavimas nuolat atliekamas pakartotinai.

„Tikslas – maksimaliai apsaugoti pacientų ir įstaigos darbuotojų sveikatą nuo galimo susirgimo. Gydymo įstaiga negali daryti išimčių ar nuolaidų ir to nedarys, nes tai labai padidintų infekcinės ligos užkrato patekimo į gydymo įstaigą tikimybę. Šios tvarkos yra laikomasi remiantis Tarptautinės ginekologų ir akušerių sąjungos rekomendacijomis ir taikoma praktika“, – teigė V.Riaubiškis.

Tikslas – maksimaliai apsaugoti pacientų ir įstaigos darbuotojų sveikatą nuo galimo susirgimo.

Anot, jo, pasikeitus epidemiologinei situacijai šalyje, keisis gimdyvių, kaip ir visų ligoninėje besigydančių pacientų, lankymo tvarka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kūdikis.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kūdikis.

„Atsiprašome už kai kuriuos nepatogumus, kuriuos sukėlė karantininio laikotarpio apribojimai. Visa tai daroma žinant, kaip greitai gali būti pažeidžiama gimdyvių ir naujagimių sveikata. Siekiame maksimaliai apsaugoti juos ir ligoninėje dirbančius medikus“, – kalbėjo RPL viešųjų ryšių specialistas.

Atsižvelgė į rekomendacijas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį vykusios spaudos konferencijos metu priminė, kad dar visai neseniai, įvedus karantiną, tėčiai negalėjo dalyvauti gimdyme.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak ministro, atsižvelgiant į sveikatos priežiūros specialistų nurodytas saugumo rekomendacijas, dabar tokia galimybė sudaryta.

„Dėl to ir yra nurodomas 48 valandų terminas. Matyt, kad laikantis maksimalaus saugumo, ko gero, jis turi logikos. Žinoma, suprantame, kad tikrai sudėtinga yra nuspėti kartais tą datą ir laiką. Tai tiesiog, matyt, šitą klausimą galėsime perduoti akušeriams-ginekologams. Jeigu jie matys, kad galima ką nors koreguoti, gal ir pakoreguosime“, – teigė A.Veryga.

Dėl to ir yra nurodomas 48 valandų terminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius