Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 17

Dangutė Mikutienė nori apriboti vaikams galimybę naudotis mobiliaisiais telefonais

Parlamentarė Dangutė Mikutienė užsimojo apriboti galimybę vaikams naudotis mobiliaisiais telefonais. Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė dar kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad ši suburtų darbo grupę, kuri parengtų vaikų naudojimosi tokiais telefonais tvarką.
Dangutė Mikutienė
Dangutė Mikutienė / TV3 nuotr.

Išplatintame pranešime teigiama, kad parlamentarę vėl kelti šį klausimą paskatino naujausių tyrimų duomenys bei Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Aplinkos, žemės ūkio ir vietinių bei regioninių reikalų komiteto rezoliucija, kviečiantį Vyriausybes imtis visų reikiamų priemonių, kad būtų kiek įmanoma apsisaugota nuo mobiliojo ryšio telefonų ir panašių prietaisų skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės, įskaitant ir draudimus dėl mobiliojo ryšio telefonų naudojimo mokyklose.

„Susirašinėjimas su SAM dėl mobiliojo ryšio telefonų naudojimo vaikams reglamentavimo vyksta nuo 2009 m. Beveik prieš dvejus metus kreipiausi į SAM dėl būtinybės reglamentuoti mobiliųjų telefonų naudojimą vaikams, nes mokslininkai teigia, kad remiantis įvairių mokslinių tyrimų duomenimis, mobiliųjų telefonų skleidžiama elektromagnetinė spinduliuotė kenkia vaikų sveikatai, o mobiliųjų telefonų naudojimas pastaruoju metu labai sparčiai plinta vaikų ir jaunimo tarpe. Nors SAM iš dalies pripažįsta šia problemą, tačiau teigia, kad „tikslinga parengti ne Lietuvos higienos normą, reglamentuojančią vaikų naudojimąsi mobiliaisiais telefonais, o rekomendacijas dėl saugaus naudojimosi mobiliaisiais telefonais, atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Sąjungos ir kitų šalių mokslinių tyrimų išvadas ir taikomą praktiką“, tačiau tai iki šiol buvo tik žodžiai, nes niekas ministerijoje nė piršto nepajudino sprendžiant problemą iš esmės, o tik parengė vieno lapo neefektyvų lankstinuką. Tikiuosi, kad Europos Tarybos priimta rezoliucija pagaliau paskatins ministeriją veikti“, — sako D. Mikutienė.

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Aplinkos, žemės ūkio ir vietinių bei regioninių reikalų komitetas priėjo išvadą, kad mobiliojo ryšio telefonai, bevielis internetas ir panašios technologijos turi „potencialiai žalingą“ poveikį žmonėms, todėl būtina imtis neatidėliotinų veiksmų siekiant apsaugoti vaikus — įvesti papildomas etiketes produktams, nurodant, kad jie skleidžia elektromagnetinius laukus ir todėl jie gali būti žalingi sveikatai, nustatyti leistinas ilgalaikio santykio su mobiliųjų telefonų skleidžiamu mikrobangų tipu ribas, vykdyti vaikams ir jaunimui skirtas informacines kampanijas apie mobiliųjų prietaisų poveikį žmonių sveikatai.

„Atkreiptinas dėmesys, kad komiteto išvados prieštarauja Pasaulio sveikatos organizacijos pateiktoms rekomendacijoms, nurodančioms, kad elektromagnetinė spinduliuotė kelia minimalų pavojų arba neturi jokio poveikio žmonių sveikatai. Tai tik parodo, kad PSO rekomendacijos ne visada yra teisingos ir atitinkančios visuomenės lūkesčius, o yra galimai įtakojamos suinteresuotų verslo grupių, kaip, pavyzdžiui, buvo pandeminio gripo atveju, dėl ko Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja taip pat atliko tyrimą ir priėmė rezoliuciją“, — sako D. Mikutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius